logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zasilacz laboratoryjny do 2000 zł? Który model warto wybrać?

Lejman93 16 Cze 2026 08:02 285 7
REKLAMA
  • #1 21922129
    Lejman93
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Potrzebuję porady związanej z zakupem zasilacza laboratoryjnego. Aktualnie korzystam z Korad KA3005D. Jestem z niego zadowolony, ale potrzebowałbym czegoś z większym zakresem napięciowym i prądowym. Celuję coś w parametry 60V/30A. Mam na oku takie modele jak KUAIQU SPPS3010-2KD czy RIDEN RD6030-MAX. Czy macie jakieś zdanie lub opinie na temat tych w/w modeli czy polecilibyście coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 21922972
    smiga
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Pytanie do czego potrzebujesz tych zasilaczy. Korad to zasilacz liniowy, a KUAIQU, RIDEN to zasilacze impulsowe, czyli dużo większe szumy i tętnienia (na pewno ponad 10 razy większe). Jeżeli chcesz zasilać układy mikrokontrolerów, czułe układy analogowe lub radiowe, to nie polecam. Jeżeli chcesz zasilać grzałki, silniki, automatykę, gdzie szumy szpilkowe nie mają znaczenia, to OK.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21923008
    Lejman93
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    >>21922972

Wykorzystanie typowo serwisowe w naprawie komputerów i podobnych sprzętów. Próby zwarciowe przy naprawie laptopów, komputerów, typowe ładowanie laptopów w przypadku braku oryginalnej ładowarki.
  • #4 21923083
    smiga
    Poziom 18  
    Do ładowania laptopów na pewno będą OK. Nie wiem jakie inne podmoduły będziesz zasilał przy naprawie komputera - jeżeli wrażliwe na "zaszumione harmonicznymi" zasilanie, to mogą pojawiać się błędy, ale chyba nie na tyle kluczowe, żeby nie posunąć naprawy dalej. W takich sytuacjach zawsze też możesz wyjąć starego Korad'a.
    Odnośnie wyboru KUAIQU, RIDEN - niestety nie mam doświadczenia z tymi firmami, więc ciężko mi doradzić. Wyglądają na podobną chińską półkę. Ja zazwyczaj dorzucam trochę i wybieram np. chińskiego Rigola.
    Ciekawe do czego tak duże prądy i napięcia przy naprawie komputerów?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21924037
    stan
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Polecam owon odp8354 cztery niezależne kanały można sumować napięcia lub podłączyć dwa kanały równolegle . 2x30v 5a plus 2x24v 3a. Zasilacz liniowy na trafie. Używam, obsługa trochę nieintuicyjna ale można się przyzwyczaić. Cena ok 1600 zł gotronik
  • #7 21924073
    smiga
    Poziom 18  
    Wspomniany przeze mnie Rigol, np. Rigol DP932A powinien mieć troszkę wyższą cenę od tego co zaproponowali Koledzy, ale niższe tętnienia (btw. teraz jest na niego lekka promocja). Dobre zasilacze liniowe w okolicach 2k pln będą kosztowały (2,3 kanały po 30V 3...5A). Za kilkaset pln to będą zasilacze impulsowe.
    Wspomniany UNI-T daje takie same tętnienia, ale w mniejszym paśmie, więc pod tym względem Rigol będzie lepszy, natomiast 5A na kanał i aż 4 kanały (348W), w dodatku przy niższej cenie, to bardzo ciekawa oferta, za dobry sprzęt.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21924316
    smiga
    Poziom 18  
    Jest jeszcze taki zasilacz PowerLab 303D-II - mam, więc testowałem. Średnio polecam. Będzie kosztował poniżej 1k pln, jest liniowy, ale tętnienia ma dużo wyższe od wspomnianych wcześniej nowoczesnych zasilaczy. To jest po prostu stara konstrukcja, z wolną pętlą sprzężenia zwrotnego, czyli nagły pobór prądu, przez badany układ, powoduje tąpnięcie napięcia, a jego odłączenie, niebezpieczny (np. dla mikrokontrolerów) "przestrzał" napięcia w górę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru zasilacza laboratoryjnego do około 2000 zł o parametrach zbliżonych do 60 V / 30 A, z przeznaczeniem do serwisu komputerów, prób zwarciowych i zasilania laptopów. Zwrócono uwagę, że Korad KA3005D jest zasilaczem liniowym, natomiast KUAIQU SPPS3010-2KD i RIDEN RD6030-MAX to konstrukcje impulsowe o większych tętnieniach i szumach, co może mieć znaczenie przy wrażliwych układach. Do zastosowań serwisowych uznano je za wystarczające, szczególnie do ładowania laptopów, ale przy bardziej czułych podzespołach nadal może być potrzebny starszy zasilacz liniowy. Wśród alternatyw pojawiły się propozycje UNI-T, OWON ODP8354, Rigol DP932A oraz PowerLab 303D-II, przy czym podkreślono, że dobre zasilacze liniowe z większym zakresem napięcia i prądu zwykle kosztują więcej niż 2000 zł, a tańsze modele impulsowe oferują większą moc kosztem jakości wyjścia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA