logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki kupić zasilacz laboratoryjny 30V (może być więcej), 10A, do 1000 zł, sterowanie z PC?

helmud7543 26 Cze 2025 21:05 1251 14
REKLAMA
  • #1 21590584
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Potrzebuję porady jaki zasilacz laboratoryjny kupić do amatorskich prac elektronicznych. Wymogi - minimum do 30V, jakby się dało 10A, sterowanie z poziomu PC (tu chyba tylko przez USB?), realnie działające ograniczenie prądu, budżet - im taniej tym lepiej ale żeby nie przekroczyło 1000 zł. Nie siedzę ani w tej branży, ani w tym rynku, więc tutaj naprawdę jestem laikiem.
    P. S. Naprawdę to "AI" musi generować tytuł, który i tak muszę poprawić? Ehhh....
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21590728
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1250
    Napiszę enigmatycznie i możecie mnie zjechać, ale ja tak myślę.
    Zasilacz liniowy, nie impulsówka, bo impulsówka dobra to kilka tysięcy zł.
    Akumulator kupuje się na wagę i tak jest z zasilaczem – im więcej waży, tym lepiej, czyli na wagę.

Czy na pewno musi być sterowanie z poziomu komputera? Mam Siglent, tu się pochwaliłem, wow, ale nigdy nie podpiąłem go pod komputer. Bo po co.
  • #4 21590765
    helmud7543
    Poziom 43  
    @zdzisiek1979 A dałbyś przykład takiej dobrej impulsówki? To zdalne sterowanie będzie mi potrzebne.
  • #5 21590818
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2331
    Tylko nie impulsowy , wszystko zależy do czego autor będzie go używał?
  • REKLAMA
  • #6 21590828
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    Co do połączenia z PC to nigdy nie używałem - ale też polecam liniowy
  • #7 21590830
    Telo
    Serwisant RTV
    Zobacz na YouTube filmy Pola Masowe, gość ma zasilacz Korad sterowany, taki właśnie polecam...
  • REKLAMA
  • #8 21590894
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1250
    Przykładu nie dam bo ... nie wiem czy się da sterować nim kompem ale popatrz na zasilacze Aim-TTi impólsówki dobre dobra firma ale ceny powalają.
    Rohde - Schwarz tez chyba robi ale ceny od 6kzł .

Korad jest sprawdzony w boju przez wielu i jak do 1kzł to bym brał ale nie wiem jak sterowanie kompem.

Jeden kolega na elektrodzie poszedł w kierunku Owona impulsowego.

Ale ja osobiście odradzam impulsowy są co prawda wydajne to fakt i lekkie ale trafo to trafo. Mniejsze szumy.

Popatrz na te TTi i TME cena odstrasza za jeden kanał.

Tak jak mówię zwykły impulsowy to 400zł powiedzmy a TTi już około 2kzł chyba za podstawowy.
  • #9 21590950
    Telo
    Serwisant RTV
    Nie wiem do czego autorowi sterowanie z pc teraz mam taki zasilacz w naprawie tez sterowany z magistrali ale cena powala ...ale jest impulsowy dużej mocy ..
    Jaki kupić zasilacz laboratoryjny 30V (może być więcej), 10A, do 1000 zł, sterowanie z PC?
    Jaki kupić zasilacz laboratoryjny 30V (może być więcej), 10A, do 1000 zł, sterowanie z PC?
  • #10 21609562
    2ozo
    Poziom 1  
    Wg mnie do "amatorskich prac elektronicznych" wystarczy liniowy Korad, np. KD3305P. Ma 3 kanały, w trybie "parallel" daje max 30 V 10 A, sterowanie przez USB i LAN, cena poniżej 1000 zł. Oprogramowanie, które jest dołączone, jest dość słabe, ale można znaleźć zamienniki, np. takie coś https://korc.code-zz.eu/
  • Pomocny post
    #11 21627026
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 387
    Korad KKG3010P, nowa ulepszona wersja z dodatkowymi funkcjami, poprawionym cichszym chłodzeniem i pomiarem mocy. Starych Koradów nie warto teraz kupować, wyprzedają je ze sklepów, a nie kwapią się do zejścia odpowiednio z ceny.
    Tak czy inaczej liniowe zasilacze będą drogie, ale są najlepsze. Porządne impulsowe to już zupełnie inny poziom cenowy.
  • #12 21628190
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 285
    Brakuje podstawowej informacji: do czego to ma byc uzywane? Chcesz zasilac silniki pradu stalego lub grzalki? A moze chcesz zasilac uklady wzmacniaczy mikrofalowych albo aparature medyczna? Bez tego nie da sie nic napisac.
  • #13 21693006
    helmud7543
    Poziom 43  
    Bardzo różne. Elektronika podczas napraw, ale też np: zestawy lampek choinkowych oryginalnie zasilanych bateryjnie, ładowanie, podtrzymywanie akumulatora kwasowo ołowiowego (np: przy pracach przy elektryce samochodu, motocykla, ciągnika), możliwość zasilenia np: takiej elektroniki lub elektryki, zasilenie komputera typu all in one który ma np konkretne wymagania - takie a takie napięcie, taka a taka moc. Potrzebna mi uniwersalność, brak wpływu potencjometrów na nastawy (musi być enconder albo z klawiatury i musi dać się zblokować), zdalne sterowanie. Grzałek, sprzętu medycznego czy wzmacniaczy mikrofalowych nie mam w planach, silniki prądu stałego (np: wentylator dmuchawy w samochodzie, wentylator chłodnicy, ewentualnie cały moduł jeśli sterowanie jest pw) już pewnie tak. Nie odzywałem się bo nic jeszcze nie kupiłem ale zaczynam rozważać wyższą półkę.
  • #15 21794210
    helmud7543
    Poziom 43  
    Jak wyżej. Sprawuje się, narazie, bardzo dobrze. Na Rigole cz TTi przyjdzie czas, albo i nie. Zobaczymy.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest zasilacz laboratoryjny o parametrach minimum 30 V i 10 A, z możliwością sterowania z poziomu komputera (najczęściej przez USB), z realnym ograniczeniem prądu i budżetem do 1000 zł. Dyskusja wskazuje na preferencję zasilaczy liniowych ze względu na mniejsze zakłócenia i stabilność, choć są droższe i cięższe niż impulsowe. Wśród polecanych modeli w budżecie do 1000 zł wyróżnia się zasilacze marki Korad, szczególnie modele KA3010D oraz nowszy KKG3010P, który oferuje dodatkowe funkcje, cichsze chłodzenie i pomiar mocy. Model KD3305P z trzema kanałami i sterowaniem USB/LAN również jest rekomendowany jako uniwersalny do amatorskich zastosowań. Zasilacze impulsowe, takie jak Owon, Aim-TTi czy Rohde & Schwarz, są droższe i bardziej zaawansowane, ale poza budżetem. Sterowanie z PC jest możliwe w Koradach, choć oprogramowanie bywa ograniczone, dostępne są jednak alternatywne aplikacje. Użytkownik potrzebuje uniwersalnego zasilacza do różnorodnych zastosowań elektronicznych, w tym ładowania akumulatorów, zasilania elektroniki i urządzeń o różnych wymaganiach napięciowych i prądowych, z precyzyjnym ustawianiem parametrów (np. enkoder lub klawiatura) i możliwością zdalnego sterowania. Ostatecznie zakupiono model Korad KKG3010P, który sprawuje się dobrze, a w przyszłości rozważane są modele Rigol lub TTi.
REKLAMA