logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zatrzymać rozbieganego diesla – zamknięcie dolotu czy hamowanie na biegu?

arwe 16 Cze 2025 14:02 2367 66
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #62 21589968
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Jest to możliwe, bo DPF to wymysł szatana. Podczas jego wypalania zawsze część paliwa idzie do oleju, z tego też powodu nawet go przybywa jeżeli silnik zbyt dużo nie konsumuje. W sytuacji kiedy DPF jest trupem występuje ciągła próba wypalania. Stąd już chwila, oczywiście to sytuacja ekstremalna, ale mogą wystąpić w zaniedbanym aucie. Albo gdy kierowca dupa wołowa.
  • REKLAMA
  • #63 21590005
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3317
    Do tego olej zmieszany z ON jest rzadszy przez co zamiast sączyć się może łatwiej zamieniać się w mgłę która jest łatwopalna. Do tego EGR który zawraca gorące spaliny z niespalonym olejem napędowym i mamy piękny przepis na pożar.
  • REKLAMA
  • #64 21590281
    arwe
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    m2606 napisał:
    Zawsze odwracam głowę i na pełnym wysięgu zdejmuję klemy. A jak klemy są "zarośnięte", to nawet nie zdejmuję ich od razu, jak auto chodziło lub aku było ładowane. Iskra odpala gazy przez nieszczelność słupka i po baterii zostaje samo dno i płyty.

Ogólnie dziękuję za cały wpis.
    Cytat mnie czegoś nauczył.
    Raz pożyczyłem koledze nowy, kilkudniowy akumulator. Coś rozładowało jego i chciał sprawdzić. Po jakimś czasie, rozładowało i mój, a kolega podłączył jakiś swój prostownik samoróbkę. Od tego czasu wiem, że na kolegę trzeba uważać, oddał mój akumulator okrągły jak piłkę. Przemilczałem to.
    Raz też widziałem skutki wybuchu akumulatora w C330. Odłamki na całym podwórku.
    stasiekb100 napisał:
    Jak to jest możliwe?

Albo jeździłem na zbyt niskich obrotach, albo lał wtrysk. Nie wiem, obstawiam pierwsze. W transicie zaczyna migać kontrolka oleju, nie świeci, tylko miga podczas dojeżdżania np. do skrzyżowania, kiedy obroty spadają.
    U szwagra też cały czas dolewało przez procedury wypalania filtra w innym aucie.
  • REKLAMA
  • #65 21590426
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 570
    A cóż to się stało :-)
    Takie tam żarty,ale jak od przegrzania zacznie sie jarać,to gaśnice proszkowe można sobie ...
    Jakieś 10 lat temu Grand Vitara zapaliła się mojemu szefowi na stacji benzynowej. Wszyscy oddali swoje gaśnice i nie dali rady.Dopiero te potwory z wyposażenia stacji uradziły i to ledwo.
    Tam jest taka świnia podłożona że rurki idące z DPF do czujnika różnicy ciśnień mają łączniki w komorze pod akumulatorem. Jak taki łącznik pęknie,albo choćby będzie nieszczelny to podczas czyszczenia idzie z tego ogień jak z palnika.Zwykła gumowa rurka jak wszędzie,ale jak ma dziurę to natychmiast się zwęgli i odpadnie,bo w normalnych warunkach bez dziur gazy tam się nie przemieszczają i nie ma temperatury.
    ECU podaje wtedy paliwo na otwarty zawór wydechowy ,bo czujnik pokazuje zapchanie filtra,pomimo że jest on czysty.
    Taki wydech świeci wtedy prawie na biało i grzeje wszystko wokół a ogień z łącznika jest zapalnikiem.
    Najlepsza jest wtedy zwykła woda,bo proszek nie zabiera temperatury i ogień za moment wraca.
    Auto udało się odbudować,ale dużo nie brakowało.
  • #66 21590532
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6648
    Mi aku wybuchł,stalem z boku. Bez strat na szczęście. Szybko woda na twarz i oczy. Fart był
  • #67 21590696
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 570
    Ludzie wbijają klemy młotkiem,albo kręcą kluczami jak idioci ,nie przestają nawet jak już klema się "zamknie" i dalej się nie zaciśnie. Potem takie coś wybuchnie i jest jeszcze na Ciebie.
    Nikt tego nie uczy, uczymy się na błędach. Zawsze sprawdzam czy lamka jest zgaszona w środku,czy bagaznik jest zamknięty,czy stacyjka nie jest na zapłonie .Jak ładuję to też najpierw odcinam prąd,a potem odpinam krokodyle.
    Jak palę auto na "baty" to podpinam dodatnią do aku,a potem ujemna idzie na blok czy budę,nigdy na klemę.
    Dobrze że ten kwas to wodzianka :-)

Podsumowanie tematu

✨ Rozbiegnięcie silnika diesla to zjawisko, w którym silnik osiąga bardzo wysokie obroty samoczynnie, często przekraczające nominalne wartości, co grozi poważnymi uszkodzeniami mechanicznymi i pożarem. Przyczyną może być uszkodzona turbina, która przedostaje olej do dolotu powietrza, awaria regulatora dawki paliwa, zanieczyszczony lub uszkodzony filtr DPF, a także problemy z układem EGR. W starszych silnikach mechaniczne klapy wirowe mogą częściowo odcinać dopływ powietrza, ale w nowoczesnych dieslach stosuje się specjalne klapy gaszące, które ograniczają dopływ oleju do silnika.

Podstawową metodą zatrzymania rozbiegniętego diesla w samochodach z manualną skrzynią biegów jest szybkie wrzucenie najwyższego biegu, wciśnięcie hamulca do oporu i gwałtowne puszczenie sprzęgła („strzał ze sprzęgła”), co może zdusić silnik, o ile sprzęgło jest w dobrym stanie i nie ślizga się. W automatach zaleca się zaciągnięcie hamulca ręcznego i unikanie zmiany biegów. Odcięcie powietrza przez zamknięcie lub zapchanie dolotu jest ryzykowne i może grozić obrażeniami, zwłaszcza przy wysokich temperaturach i ryzyku eksplozji silnika. Odcięcie dopływu paliwa jest trudne, gdy silnik spala olej z turbiny.

W sytuacji pożaru silnika podczas rozbiegnięcia należy uchylić maskę tylko na tyle, by użyć gaśnicy, a następnie oddalić się na bezpieczną odległość. Niezalecane jest samodzielne majstrowanie przy silniku w trakcie awarii ze względu na ryzyko urazów od odłamków lub gorących płynów. Zapobieganie rozbieganiu polega na regularnej kontroli stanu turbiny, układu paliwowego, filtra DPF oraz systemów EGR. W przypadku podejrzenia problemów z turbo lub DPF warto udać się do mechanika.

Rozbiegnięcie diesla jest rzadkie, ale niebezpieczne i może wystąpić w różnych modelach silników, szczególnie przy zaniedbaniach serwisowych. Wymiana oleju po wypalaniu DPF i kontrola układu dolotowego są ważne dla bezpieczeństwa. W dyskusji pojawiły się przykłady zatrzymania rozbiegniętych silników w pojazdach takich jak Lublin, Peugeot 807, Fiat Ducato, Renault Megane oraz uwagi dotyczące trudności i zagrożeń związanych z gaszeniem i interwencją przy rozbiegniętym dieslu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA