Witam, mam problem ze skrzynią biegów WSK 125. Problem jest taki, że jak się wbije jedynkę, to o wbiciu dwójki i trójki można zapomnieć, i jest problem z wbiciem luzu.
@Jacdiag tłok porusza się, jak się kręci koło, bo jest wbita jedynka, tylko ma problem zmienić z jedynki na luz. Jak się da dźwignię biegów w górę, to słychać, jakby kosa nie łapała wybieraka, mimo że kosa jest w bardzo dobrym stanie. Jak to poskładałem i zdystansowałem, to normalnie chodziła, pierwsze odpalenie, dalej wszystko gra. Poczekała dwa tygodnie nieodpalania i się coś zepsuło. I faktycznie jest literówka w tytule, dzięki, że zauważyłeś.
Kulka blokująca grzebień wodzika zapiaszczona, albo źle dobrana i tyle. Sam mechanizm zmiany biegów jest tak prymitywny, że za bardzo nie ma się co tam zepsuć.
✨ Właściciel WSK 125 zgłasza problem z przekładnią biegów polegający na braku możliwości wrzucenia 2. i 3. biegu oraz trudności z wbiciem luzu po wbiciu jedynki. Nie występuje opór ani zgrzyt podczas próby zmiany biegów. Tłok porusza się przy obracaniu tylnego koła, jednak dźwignia biegów nie przełącza z jedynki na luz, a słychać, jakby kosa nie łapała wybieraka, mimo że elementy są w dobrym stanie. Wcześniej wymieniono tarcze sprzęgłowe, tulejki oraz zdystansowano skrzynię biegów. Problem pojawił się po dwutygodniowej przerwie w użytkowaniu. Możliwą przyczyną jest zapiaszczona lub źle dobrana kulka blokująca grzebień wodzika w mechanizmie zmiany biegów, który jest prosty konstrukcyjnie i ma ograniczone możliwości uszkodzeń. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.