logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ESL6965RO – gdzie kupić wąż zbiornik–pompa lub czym go zastąpić?

Corvim 17 Cze 2025 21:51 255 10
  • #1 21582288
    Corvim
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

Electrolux ESL6965RO. Pojawił się wyciek z węża łączącego zbiornik zmywarki z pompą myjącą. Pęknięcie od góry i powolne kapanie. W sklepach nie widzę nigdzie samego węża a jedynie zestaw ze zbiornikiem.

Proszę o podpowiedź czy kupię sam ten gumowy element ?
    Jeśli nie kupię tej części to jakiś pomysł czym to zamienić ? Jakie są średnice tych przyłączy ?
    Ew, jakiś pomysł czym to załatać bez wymiany ?

Pozdrawiam,
    M.
  • #3 21582364
    Corvim
    Poziom 11  
    >>21582331

No Patrzyłem już tutaj. Według north żaden z nich nie pasuje do mojej zmywarki.
    Ten w zmywarce ma ok 6cm długości.

Link
    Może taki by pasował ale nie mam pojęcia jaka średnica tych przyłączy jest a nie chce rozbierać do póki nie kupie zamiennika.
  • #4 21582809
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Tylko komplet do wymiany.
  • Pomocny post
    #5 21582820
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Jeżeli chcesz "rzeźbić" to poszukaj na Allegro aukcji z wężami do starych pralek Whirlpool/Polar. Jeżeli wymiana to tylko misa w komplecie z wężem. Sprawdź która to Twoja przed zakupem i dobierz część: https://north.pl/s/?txtSzukaj=ESL6365R0&s...=&f_producent=&f_rodzaj=&f_klas=0
    Raczej będzie to ta część: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/misa+dolna+do+zmywarki-%7C0;KL4R38363/
  • #6 21583048
    Corvim
    Poziom 11  
    Ok, dzięki za informację. Kupię całą misę + tę rurę, którą znalazłem. Może się uda, najwyżej będę odsyłał ;) Jeszcze pytanie techniczne. Jak się do tego dostać? Czy mogę zmywarkę położyć na boku, którym? Do góry nogami, a może jakaś instrukcja serwisowa jest dostępna?
  • #8 21585535
    Corvim
    Poziom 11  
    >>21583080

Jeszcze podobny filmik
    https://www.youtube.com/watch?v=46cQK1-1Rgw&ab_channel=CzerwonaKosiarka

Gościowi marnie to idzie ale można podglądnąć co jest do zrobienia.
    Dzięki za pomoc.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Na jedno pomogło zepsułem coś innego. Wycieku na tacę nie ma żadnego ale pojawił się wyciek z przodu.

Nie udało się zrobić lepszego zdjęcia.
    Woda jakby przepływa po dolnym płaszczu. Widać takie moce chlapnięcie i woda odbija się od osłony drzwi i kapie na dół

Oczyściłem dolną uszczelkę i nie pomogło.
    Do wymiany misy zmywarkę miałem na boku. Dwukrotnie w tej pozycji otwierałem drzwi. Jest jakaś regulacja drzwi bo nie widzę ? Mogłem coś zepsuć ? Raczej nie

Możliwe że za dużo wody jest ? Trzeba coś kalibrować ?

Nie pamiętam w które otwory to zamocować. Wstawiłem w dwa górne może to jakiś problem ?
  • #9 21585595
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    A dolna natrysznica nie jest rozłączona na złożeniu połówek, jeśli tak to do wymiany!
  • #10 21585596
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Jeżeli pokrzywiłeś drzwi to będzie problem. Zaleca się ich wymianę w takiej sytuacji, ale sprawdź czy nie pokrzywił się któryś zawias. Może jak kolega @kecajk49 napisał to będzie powodem. Która zmywarka to Twoja:
    Electrolux ESL6965RO – gdzie kupić wąż zbiornik–pompa lub czym go zastąpić?Screenshot...480b12.jpg (395.26 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21585684
    Corvim
    Poziom 11  
    kecajk49 napisał:
    A dolna natrysznica nie jest rozłączona na złożeniu połówek, jeśli tak to do wymiany!
    Raczej wygląda ok. Siedzi, nie widzę żeby coś się gdzieś rozchodziło.
    Kenworth 18 napisał:
    Jeżeli pokrzywiłeś drzwi to będzie problem. Zaleca się ich wymianę w takiej sytuacji, ale sprawdź czy nie pokrzywił się któryś zawias. Może jak kolega @kecajk49 napisał to będzie powodem. Która zmywarka to Twoja:
    Raczej delikatnie się z tym obchodziłem. wizualnie wszystko wygląda ok. wyciek jest ewidentnie na dole. Na środku. Jakby po dolnym płaszczu coś tryskało a ta uszczelka na dole drzwi przepuszcza. Czy jak ściągnę osłonę z drzwi, tą blachę z zewnątrz to czy zobaczę coś więcej?
    Moja zmywarka jest z indeksem 04

Podsumowanie tematu

✨ W zmywarce Electrolux ESL6965RO pojawił się wyciek z węża łączącego zbiornik z pompą myjącą, który jest pęknięty i powoduje powolne kapanie. W sklepach dostępne są głównie komplety z miską dolną, a sam wąż gumowy trudno znaleźć. Propozycje rozwiązania obejmują zakup całej misy dolnej wraz z wężem lub poszukiwanie zamienników, np. węży do starych pralek Whirlpool/Polar. Średnice przyłączy nie są podane, co utrudnia dobór części bez demontażu. Wymiana wymaga dostępu do dolnej części zmywarki, do czego pomocne są instrukcje serwisowe i filmy pokazujące rozbiórkę, a zmywarkę można położyć na boku. Po wymianie pojawił się nowy wyciek z przodu, prawdopodobnie związany z uszczelką drzwi lub dolną natrysznicą, którą należy sprawdzić pod kątem uszkodzeń lub rozłączenia. Możliwe jest też uszkodzenie zawiasów drzwi lub ich niewłaściwe ustawienie po demontażu. Zaleca się dokładne sprawdzenie uszczelek, natrysznicy oraz ewentualną wymianę całej misy dolnej z wężem, gdyż samodzielne naprawy mogą prowadzić do dalszych problemów z wyciekami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA