Mam pytanie w kwestii działania szybkiego ładowania baterii litowo-jonowych. Załóżmy, że mam baterię 5000 mAh o napięciu 3,7 V. Doczytałem, że napięcie ładowania takiej baterii to max 4,2 V, prąd zalecany 0,5-1 C, czyli w moim przykładzie 2,5-5 A. Doczytałem też, że najczęściej stosowany schemat ładowania to CCCV. W moim przypadku maksymalna moc ładowania byłaby 21 W. Mam telefon, który wspiera ładowanie 33 W, wedle instrukcji napięcie 11 V, prąd 3 A. Jak to działa? Czy w tym schemacie po prostu odchodzi się od założenia, że prąd ma wynosić maks. 1 C? I jak ten telefon działa? Ma na wejściu przetwornicę napięcia stałego, która zamienia napięcie i prąd wejściowy na napięcie 4,2 V o tej samej mocy? Bo jak rozumiem, większego napięcia na wejście baterii nie należy podawać?
Pytanie poboczne: jakie jest minimalne napięcie ładowania ogniwa 3,7 V?
AI: Czy Twoje pytanie dotyczy ogólnej zasady działania szybkiego ładowania, czy masz konkretny problem z ładowaniem swojego telefonu (np. przegrzewanie, wolne ładowanie, itp.)?
Pytanie ogólne.
Pytanie poboczne: jakie jest minimalne napięcie ładowania ogniwa 3,7 V?
AI: Czy Twoje pytanie dotyczy ogólnej zasady działania szybkiego ładowania, czy masz konkretny problem z ładowaniem swojego telefonu (np. przegrzewanie, wolne ładowanie, itp.)?
Pytanie ogólne.