logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kolumny z profilu aluminiowego i płyty gipsowej będą dobrze grały?

specq3 17 Gru 2005 21:31 1326 12
REKLAMA
  • #1 2093064
    specq3
    Poziom 11  
    co sądzicie o tym głośniku ? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77438385 bo chciałbym zrobić kolumny o wymiarach 85X35X40 mam już wysokotonowy i średnio tonowy z.... wierzy Aiwa niewiem dokładnie jakie są parametry tych 2 głośników i druga srawa... co sądzicie o zrobieniu konstrukcji kolumny z profilu aluminiowego i płyty gipsowo kartonowej o grubości 2 CM ? lichy pomysł ? czy będzie to jakiś grało ? bo niemam zabardzo teraz materiału innego ( czyt. płyty wiurowej) aha i jakbyscie mi cos poradzili... musze kupic 2 bassy i mam na to -+ 60 zł aha i dodam ze głosnik niemusi grać głośno byle by bass był mięki i głęboki...
  • REKLAMA
  • #2 2093128
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    nie kupuj tego pseudoglosnika bo to najgorszy s z i t zamiast tego kup sobie jednego tonsila albo STX'a
  • REKLAMA
  • #3 2093151
    specq3
    Poziom 11  
    ale ja musze mieć 2 głosniki...
  • REKLAMA
  • #4 2093179
    karolmichalewcz
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Cytat:
    mam na to -+ 60 zł aha i dodam ze głosnik niemusi grać głośno byle by bass był mięki i głęboki...

Za takie pieniądze nie kupisz takich głośników.
    Pozatym takie tematy piszemy w dziale Akustyka.
  • #7 2093479
    specq3
    Poziom 11  
    eh... ja niecche kupić ja chce zrobić :] bo to za frajda iść na łatwizne... a co do płyt to myśle ze nie bedą drgały... przeciez będzie profil i będą poskręcane ze sobą... i uszczelnione silikonem lub czymś podobnym
    takie coś chce zrobić... cos podobnego :)

Czy kolumny z profilu aluminiowego i płyty gipsowej będą dobrze grały?[/img]
  • #8 2093583
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Jak masz mało pieniędzy i niewielkią wiedze to proponuje zacząć od zakupu polskich kolumn z wykruszonym zawieszeniem i wymianie membran oraz ich okleieniu oraz wymianie kabli będziesz miał satysfakcje że coś zrobiłeś sam i zagra to 1000x lepiej niż to co chcesz zrobić. Membrany kupisz na allegro najlepiej te na piance od tego sprzedającego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76118482 ma w oferci równierz inne rozmiary o wymianie membran poszukaj na elektrodzie jest to bardzo proste Z doświadczenia wiem że może to zrobić nawet komplety laik
  • #9 2093600
    specq3
    Poziom 11  
    posiadam jakąś tam wiedze ( z własnych doświadczeń przy konstruowaniu woofera) niechce kupywać kolumn... ja musze je zrobic bo potrzebne mi są kolumny o kąkretnych wymiarach.... a ten pomysł z gipsem jest zły ? dlaczego ? chodzi o sztywność tych płyt ? czy co w nim nie tak ? co do głośników... to mam juz brak tylko basówek.... wybór padł chyba jednak na te tonsile... bo chyba lepsze od tych 999 i od jakiegoś alpharda np EW80 czy LW80...
  • #10 2094549
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Płyta gipsowa jest bardzo zła. To właśnie o sztywność chodzi i na 100% będzie drgałą i buczała. Zły pomysł!!! Nie będziesz miał żadnej satysfakcji z takiego galaretowatego tworu :). Już lepszy jest pomysł z regeneracją kolumn, ale i tak w 60 zł się nie wyrobisz :) Poczekaj trochę, co się odwlecze to nie uciecze :) <wiem z własnego doświadczenia :P>
  • REKLAMA
  • #11 2094559
    specq3
    Poziom 11  
    60 zł to tylko na same głośniki bassowe mam przenzaczone

Edit słuchajcie pociopłem płyty poskręcałem je ze sobą tzn 2 sztuki razem skręciłem i niewydaje mi sie to wcale takie liche... dodam ze grubość takiej konstrukcji to 2,5 CM do tego jeszcze profile.... no wkażdym bądź razie zobaczymy co z tego wyjdzie :) robie z gipsu :) będe pierwszym chyba który takie cos zrobił :)

Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

mizgu napisał:
    proponuje zacząć od zakupu polskich kolumn z wykruszonym zawieszeniem i wymianie membran oraz ich okleieniu oraz wymianie kabli będziesz miał satysfakcje że coś zrobiłeś sam

mam troche wieksze ambicje zdolnosci mi też nie brakuje i umiem sobie radzic :] zrobić coś z niczego...
  • #12 2095154
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    "mam troche wieksze ambicje zdolnosci mi też nie brakuje i umiem sobie radzic :] zrobić coś z niczego... "

No cóż w takim razie powodzenia tylko żebyś nie żałował.....
  • #13 2101698
    specq3
    Poziom 11  
    zrobiłem :P z gipsu i dodam ze kupiłem alpharda EW 80k i gra to lepiej niz sie spdziewałem nie mówie ze jest to jakaś rewelacja ale... za ta kase to super

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji kolumn głośnikowych o wymiarach 85x35x40 cm z wykorzystaniem profilu aluminiowego i płyty gipsowo-kartonowej o grubości 2 cm. Użytkownik posiada wysokotonowy i średniotonowy głośnik z wieży Aiwa oraz planuje dokupić dwa głośniki basowe w budżecie około 60 zł, preferując miękki i głęboki bas. Wątpliwości budzi zastosowanie płyty gipsowej jako materiału obudowy – uczestnicy forum ostrzegają, że płyta gipsowa jest zbyt mało sztywna, co powoduje rezonanse, drgania i buczenie, negatywnie wpływając na jakość dźwięku. Zalecane są bardziej tradycyjne materiały, np. płyty wiórowe lub renowacja starych kolumn z wymianą membran i okablowania. Jako alternatywę dla tanich głośników polecano głośniki Tonsil lub STX. Pomimo ostrzeżeń, autor zdecydował się na wykonanie obudowy z płyty gipsowej wzmocnionej profilami aluminiowymi i uszczelnionej silikonem, co po realizacji okazało się działać lepiej niż oczekiwał, zwłaszcza z głośnikiem Alphard EW 80k.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA