logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Berlingo 2021 – stuki w przednim zawieszeniu, luz na kołach, co sprawdzić?

Janek088 18 Cze 2025 10:07 624 5
REKLAMA
  • #1 21582635
    Janek088
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Witam kochani moi. Coś mi stuka w zawieszeniu od pewnego czasu. Auto to citroen berlingo 2021 rok. I teraz tak, byłem na stacji diagnostycznej i gość szukał i szukał. Przejechał się nawet i stwierdził, że to drabina w bagażniku. Pytam "a te stuki na przodzie?" A ten do mnie "a to nie wiem, po mojemu jest dobrze". Oczywiście mu nie zapłaciłem bo sam stwierdził, że coś puka a potem obracał, że jest ok aby dostać 40 zł.
    Podjechałem do mechanika, bujałem autem i oba przednie koła mają delikatny luz. Po podniesieniu luzu nie ma
    Obstawia on łożysko albo amortyzator, coś z tych dwóch czego nie może wyczuć ręką. Ma ktoś tutaj doświadczenie i podpowie co to może być? Podczas jazdy czuć delikatny luz na kierownicy, na kocich łbach słychać takie pukanie jak łączniki stabilizatora, więc po mojemu łożysko tak nie stuka. Amortyzatory przód 63 i 61%. Łożysko niby nie zawsze musi huczeć. Auto ma dopiero 140 tys przebiegu.
    No i po podniesieniu można szarpać kołem i nic nie czuć. Na łomiku nic nie wykrył a jak auto stoi i się nim buja na boki to czuć pukanie jak sie trzyma dłoń na oponie.
  • REKLAMA
  • #2 21582658
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6638
    Jeżeli nie masz luzu na łacznikach stabilizatora. A wkładają łoma nie czuć luzu. To oznacza luz na sworzniu wahaczy jest na tyle mały że jest niewyczuwalny chwilę pojedziesz zrobi się większy zacznie walić i wtedy już go wyczujesz.
  • REKLAMA
  • #3 21582683
    Janek088
    Poziom 11  
    @kkknc no właśnie podczas jazdy wali i czuć to jak opisałem w pierwszym poście. A nie jestem pewien, czy łożysko może sobie tak stukać beztrosko.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21589233
    Janek088
    Poziom 11  
    Jak na razie odebrałem auto od pierwszego mechanika. Trzepali go z dwie godziny i nie znaleźli, podejrzewali łożyska, ale obstawiają maglownice czyli gadanie aby gadać, auto dostali wczoraj, oddali dzisiaj i chcieli kase za półtora dnia rozbierania i diagnoz a nie zauważyli kamery w samochodzie.
    Także umówie się z innym i zobaczymy.
  • #6 21589383
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA