logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ender 3 – spadek jakości druku po kilku mm, wymienione dysza, filament, rurka PTFE

laser890 19 Cze 2025 19:53 546 8
REKLAMA
  • #1 21584078
    laser890
    Poziom 24  
    Ocena: 79
    Witam. Od pewnego czasu mam problem z Enderem 3. Próbuję wydrukować coś na kształt mini transportera na butelki dla baterii AA. Z początku wydruk idzie właściwie. Po kilku milimetrach zaczynają się problemy. Na ten moment podmieniałem filament na nowy, nieotwierany. Próbowałem suszenia filamentu oraz poziomowania stołu. W ostatniej próbie wymieniłem dyszę oraz dopchnąłem teflonową rurkę do dyszy. Dodatkowo poluzowałem i napiąłem od nowa paski. Ktoś się orientuje co mógłbym jeszcze zrobić?

Ender 3 – spadek jakości druku po kilku mm, wymienione dysza, filament, rurka PTFE
    Ender 3 – spadek jakości druku po kilku mm, wymienione dysza, filament, rurka PTFE
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21584403
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2368
    Spróbuj zmniejszyć prędkość, kilka pierwszych warstw zazwyczaj jest ustawione żeby były wolniejsze dlatego początek może iść dobrze.
    Miałem podobnie z półprzezroczystym filamentem BLOW, bezskutecznie regulowałem temperatury dopiero dość mocne spowolnienie wydruku dało zadowalające efekty.
    Druga sprawa to jeśli jest to Ender 3 V3 to, przynajmniej u mnie, prowadnice stołu mają dość duży luz i przy szybszym wydruku też może to sprawiać problemy.
    Osobiście zastanawiam się nad zamontowaniem prowadnic liniowych.
  • REKLAMA
  • #3 21584452
    laser890
    Poziom 24  
    Prędkość to 30/60, więc chyba wolniej już nie dam. Zamówiłem nowy aluminiowy ekstruder i cały hot end z rurką. Razem nie całe 60zł to jeszcze mogę tyle w nią wsadzić.
  • REKLAMA
  • #4 21589463
    laser890
    Poziom 24  
    Niestety nic to nie dało. Zamontowałem nowy aluminiowy ekstruder. Wymieniłem rurkę oraz dyszę. Przed każdym wydrukiem robiłem poziomowanie stołu, Zrobiłem kalibrację ekstrudera oraz regulację PID grzałki. Ekstruder ładnie wysuwa 10cm filamentu. Początkowy wydruk wydaje się prawidłowy, ale kolejne warstwy jak na zdjęciu.

• Pomocny post
    #5 21589672
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Spróbuj poprawić chłodzenie wydruku. Może jakiś mały wiatraczek, żeby poprawić przepływ powietrza.
    Jeżeli wydruk jest za gorący - a ciepło rośnie wraz ze wzrostem masy wydruku, to zaczynają się "ciągnąć nitki".

Po pierwsze sprawdź ustawienia slidera, jaki jest status domyślny retrakcji. Jeżeli jest wyłączona, to włącz ją i dopiero "potnij" model.

Możliwe też, że na wydrukach testowych trzeba będzie zmienić ustawienia tej funkcji. Jeżeli jest za silna, też będzie problem z jakością wydruku - pojawią się ubytki. Dla PLA sugerowany zakres prędkości retrakcji to 40-60mm/s, ale dla każdego hot-endu, mogą być inne prędkości i dystans retrakcji.

Porób sobie wydruki testowe, dla różnych ustawień i oceń co się najlepiej sprawdza.

Tak samo pokombinuj z prędkościami podawania filamentu. Może tłoczysz go po prostu za dużo.

Spróbuj zmniejszyć o 5 stopni temperaturę dyszy (ale nie schodź poniżej zalecanej dla materiału).
    Są specjalne wydruki tzw. modele "temperature tower".
    W takim modelu jest kilka sekcji i każdej możesz ustawić inne parametry. Po wykonaniu całego wydruku, oceniasz, które sekcje są najlepsze i kombinacje takich ustawień testujesz.

Najpierw dojdź do porządku z ustawieniami drukarki, potem baw się w wymianę części.
    Samo wymienianie podzespołów niewiele zmieni, jeżeli ustawienia drukarki i modeli są złe.
  • REKLAMA
  • #6 21591954
    laser890
    Poziom 24  
    Chyba udało mi się rozwiązać problem z samym wydrukiem, a dokładnie z nitkowaniem. Wgrałem od nowa firmware do drukarki i zrobiłem ponowną kalibrację ekstrudera oraz grzałki. Nie wygląda to jeszcze jakbym chciał, ale nie jest źle. Mimo to ujawnił się drugi problem. Wydruk jest delikatnie wykrzywiony. Przypomina słynną krzywą wieżę. Stojąc przodem do drukarki wydruk w płaszczyźnie X wydaje się okej. Problem chyba musi być w płaszczyźnie Y, ponieważ tył wydruku jest delikatnie pochylony. W czym może leżeć ów problem? Coś z osią Y i przesuwaniem stołu?

• Pomocny post
    #7 21593054
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Najbardziej prawdopodobne są luzy w mechanice lub zła kalibracja osi.
  • #8 21595604
    laser890
    Poziom 24  
    Niestety rozkręcenie wszystkiego, zmiana paska i nawet podmiana silnika miedzy osiami nic nie dała. Wydruk dalej jest pochylony.
  • #9 21606064
    laser890
    Poziom 24  
    Krzywy wydruk powodowal krzywo przykrecony profil, po ktorym jezdzil wozek. Rozwiazalem to przy pomocy podkladki pod jedna z dwoch srub laczacych oba profile. Moze dalej wystepuje mikrokrzywizna, ale to juz mi nie przeszkadza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający drukarkę Ender 3 zgłasza problem z pogorszeniem jakości wydruku po kilku milimetrach. Pomimo wymiany filamentu na nowy, suszenia, poziomowania stołu, wymiany dyszy, rurki PTFE oraz pasków, problem nadal występuje. Sugerowano zmniejszenie prędkości druku, poprawę chłodzenia wydruku oraz kalibrację retrakcji i PID grzałki. Po wgraniu nowego firmware i ponownej kalibracji ekstrudera oraz grzałki udało się częściowo rozwiązać problem nitkowania, jednak pojawiło się wykrzywienie wydruku przypominające "krzywą wieżę", szczególnie w osi Y. Przyczyną okazało się krzywo przykręcone prowadzenie wózka na osi Y, które zostało skorygowane przez podkładkę pod jedną ze śrub łączących profile. Wymiana paska i silnika osi Y nie przyniosła efektu, a luzy mechaniczne i kalibracja osi również zostały sprawdzone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA