logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco Daily 3.0 170KM 70C17 2012 – duże spalanie, brak mocy, różnica ciśnień turbo

MichalKita 20 Cze 2025 19:20 780 12
REKLAMA
  • #1 21584916
    MichalKita
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Pacjent to Iveco Daily 3.0 170 koni 70C17 2012 rok. Mam wrażenie, że auto jest zamulone. Mam też Iveco 65C18 Euro 4 i jest wielka różnica w mocy obu aut. W nowszym miałem problem z wtryskiem, został on naprawiony. Układ wtryskowy itp. ponoć ok. Pompa daje odpowiednie ciśnienie. Wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania. Bez zmian. Na 1., 2., 3. auto jeszcze jedzie ok. Na wyższych biegach muli, nawet na pusto.
    Ciśnienie zadane przez program w czasie jazdy to np. 1360 mbar, a rzeczywiste to 2230 mbar. Skąd taka duża różnica? Sztanga na turbinie chodzi. Błędów brak. Auto dość sporo pali. Około 17 litrów, gdzie starsze w tym samym cyklu paliło 13. Ma ktoś jakieś pomysły? Co sprawdzić? Zmienić? Podmienić ze starego Iveco?
  • REKLAMA
  • #2 21585781
    tekila27
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    a może odwrotnie masz 2200 zadane a 1300 rzeczywiste, sprawdź rurkę podciśnienia, i czy masz podciśnienie, miałem przypadek że się rozwarstwiła i się zatkała, rurę od turbo popatrz czy nie pęknięta
  • #3 21586444
    MichalKita
    Poziom 6  
    Iveco Daily 3.0 170KM 70C17 2012 – duże spalanie, brak mocy, różnica ciśnień turbo

Takie mam wskazania w Delphi na obrotach jałowych. Czujnik ciśnienia doładowania nowy i "zakodowany" na nowo. Obstawiam, że z paliwem itp. jest ok. Różnica ciśnień na DPF około 26/27 na obrotach jałowych. Miałem epizod, że spadł mi wężyk podciśnienia z gruszki turbiny i sypał błędem i obcinał moc. Ale po założeniu ustało.
  • #4 21586466
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1118
    W Iveco spotkałem się że komputer liczy ciśnienie zadane jako ciśnienie względne, a rzeczywiste jako bezwzględne.
    Odejmij od rzeczywistego, ciśnienie atmosferyczne czyli jakieś 970-990 i wtedy się mniej więcej zgadzają ze sobą.
  • REKLAMA
  • #5 21586483
    MichalKita
    Poziom 6  

Takie doładowanie pokazuje przy 2 tys. obrotów na postoju.
    Na biegu jałowym wyprzedzenie kąta wtrysku pokazuje -3,68 stopnia.
    Jutro podłączę diagnostykę do starszego Iveco i zobaczę, czy parametry są porównywalne.

Co to za parametr "położenie TVA"? Coś z EGR ? Jest to stale na 4.10% i nie zmienia się wraz z obrotami silnika itp ? W starszym Iveco nie mam czegoś takiego.

• #6 21589444
    MichalKita
    Poziom 6  
    Widzę, że prowadzę rozmowę sam ze sobą 😆 trudno.

Moje główne podejrzenie pada na przepustnicę. Otwiera się ona lekko przy przekręceniu zapłonu i nie zmienia swojego położenia niezależnie od dodawania gazu itp. Delphi pokazuje cały czas "położenie TVA 4,10%".

Czy przepustnica nie powinna pracować zależnie od obciążenia silnika i obrotów?
    Czy to może mieć wpływ na zamulanie silnika?
  • REKLAMA
  • #7 21589451
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1118
    Przepustnica to w Diesliu to w sumie klapa gasząca. Powinna być otwarta całkowicie
  • REKLAMA
  • #8 21590550
    MichalKita
    Poziom 6  
    Przy "starym" Iveco 3.0 180 koni przy równo 2 tys. obrotów na postoju wąż od turbiny do intercoolera jest napięty, że nie ma szans go wgnieść, natomiast przy "nowym" 3.0 170 koni przy tych samych obrotach itp. wąż lekko napięty i można go bez problemu zgnieść. Podejrzenie pada więc na doładowanie. Jutro zmienię zaworek sterowania turbiną oraz sprawdzę, czy sztanga od turbo działa poprawnie.

Bo chyba nie powinno być aż takiej różnicy pomiędzy doładowaniem w silniku Euro 4 i Euro 5?
  • #9 21590717
    tekila27
    Poziom 16  
    To pisałeś że sprawdzałeś gruszkę i zaworek ,sprawdź rurki od sterowania i od turbo do dolotu
  • #10 21590882
    MichalKita
    Poziom 6  
    tekila27 napisał:
    To pisałeś, że sprawdzałeś gruszkę i zaworek, sprawdź rurki od sterowania i od turbo do dolotu

Sprawdzałem, czy sztanga porusza się podczas dodawania gazu itp., może działa nie w takim zakresie, jak powinna. Zmienię zaworek, bo to niski koszt, i zobaczymy, co dalej.

Dodano po 10 [godziny] 24 [minuty]:

Po wymianie zaworka w sumie było bez zmian. Zauważyłem jednak ze sztanga robi bardzo mały ruch po odpaleniu itp. Wziąłem w celach testowych sztangę na maxa w dół śrubokrętem i wkoncu pojawiło się ciśnienie na przewodach. Zablokowałem to w pozycji otwartej i auto wkoncu jeździ tak jak powinno. Myślę że albo jest zbyt małe podciśnienie albo rozregulowana jest ta sztanga ( o ile jest ona regulowana).

W każdym razie wiem już gdzie leży problem i że wyeliminowanie go spowoduje że auto wreszcie jeździ tak jak powinno.
  • #11 21592544
    tekila27
    Poziom 16  
    Sprawdź vakuometr i będziesz wszystko wiedział czy podciśnienie jest dobre
  • #12 21592587
    MichalKita
    Poziom 6  
    Wymieniłem przy okazji zbiorniczek podciśnienia, który jest koło zaworka sterowania turbiną. Był poklejony jakimś silikonem. Teraz turbina pompuje lepiej, ale to jeszcze nie to. Zamówiłem wakuometr i pompkę podciśnieniową i sprawdzę podciśnienie i gruszkę turbiny.
  • #13 21595040
    MichalKita
    Poziom 6  
    Po podłączeniu pompki podciśnieniowej sztanga od turbo uchyla się maksymalnie przy podciśnieniu 0,6 bar.
    Wyjście podciśnienia z zaworka sterowania turbiną wynosi 0,8 bar.
    Po podłączeniu trójnika między wyjście z zaworka a sterowanie gruszką turbiny pokazuje 0,4 bar podciśnienia.

Czy myślicie, że popsuta jest ta gruszka od sterowania turbiną?

Gdy sprawdzam ją pompką na odpalonym aucie, ładnie trzyma ciśnienie. Po wyłączeniu silnika, po kilku sekundach zaczyna schodzić podciśnienie z gruszki.

Podsumowanie tematu

✨ Iveco Daily 3.0 170 KM 70C17 z 2012 roku wykazuje problemy z dużym spalaniem (około 17 l/100 km) oraz brakiem mocy, szczególnie na wyższych biegach. Różnica ciśnień doładowania między wartością zadaną a rzeczywistą jest znaczna (np. 1360 mbar zadane vs. 2230 mbar rzeczywiste), co budzi podejrzenia. Sprawdzono układ wtryskowy, czujnik ciśnienia doładowania (nowy i zakodowany), pompę paliwa oraz elementy sterowania turbiną, w tym zaworek i rurki podciśnienia. Wskazano, że komputer może podawać ciśnienie zadane jako względne, a rzeczywiste jako bezwzględne, co wymaga korekty o ciśnienie atmosferyczne. Podejrzenie padło na przepustnicę (TVA), która w tym modelu Diesla pełni funkcję klapy gaszącej i powinna być całkowicie otwarta, jednak w badanym pojeździe pozostaje stale na około 4,10% otwarcia, co może wpływać na zamulanie silnika. Po wymianie zaworka sterującego turbiną problem nie ustąpił, ale ręczne zablokowanie sztangi turbiny w pozycji maksymalnego otwarcia poprawiło osiągi i doładowanie. Wymieniono również zbiorniczek podciśnienia, który był uszkodzony. Planowane jest dalsze badanie podciśnienia za pomocą wakuometru i pompki podciśnieniowej, aby dokładnie zweryfikować działanie gruszki turbiny i układu sterowania doładowaniem.
REKLAMA