logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch GBG 35-15 – buczenie silnika, brak rozruchu, podejrzenie kondensatora

Wojteksw49 23 Cze 2025 17:00 255 6
REKLAMA
  • #1 21587293
    Wojteksw49
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Trwałość nowych elektronarzędzi coraz gorsza. Zakupiłem nową szlifierkę stołowa Bosch GBG 35-15, która przepracowała z przerwami około pół godziny w przeciągu miesiąca. W dnu wczorajszym chciałem skorzystać z nabytego urządzenia a tu zonk, silnik nie startuje. Po włączeniu słychać buczenie silnika a brak rozruchu, po ruszeniu tarczy ściernej silnik powoli się rozkręca i wchodzi na obroty. Oczywiście szlifierka będzie przekazana do serwisu na gwarancji, jednak ciekawi mnie co jest przyczyną. Czy kondensator rozruchowy wysiadł w tak nowym urządzeniu. Tak z ciekawości, czy ktoś naprawiał taką szlifierkę, jaki tam może być kondensator.

• REKLAMA
  • #2 21587321
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    Objaw typowy dla uszkodzonego kondensatora, ale mogą byś jeszcze połączenia (zagniotki, konektory) i ewentualnie uzwojenie do którego ów kondensator jest podłączony.
  • REKLAMA
  • #3 21587331
    Wojteksw49
    Poziom 15  
    Szlifierka pojedzie do serwisu, ciekawe co stwierdzą. Wolałem sam nie zaglądać, aby nie było śladów grzebania. Dziwi mnie tylko dlaczego tak szybko siadła szlifierka. Poprzednia służyła mi wiele lat i nadal jest na chodzie a nowa natychmiast dała ciała. Może kondensatory nie są przygotowane na wyższe napięcie stosowane obecnie w sieci.
  • REKLAMA
  • #4 21587373
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6538
    Wojteksw49 napisał:
    Dziwi mnie tylko dlaczego tak szybko siadła szlifierka.

Choroba wieku niemowlęcego. Jeżeli jesteś ciekawy to zajrzyj do autoryzowanego serwisu gwarancyjnego dowolnych urządzeń a zdziwisz się ile sprzętu na gwarancji tam trafia.
    Wojteksw49 napisał:
    Oczywiście szlifierka będzie przekazana do serwisu na gwarancji,

To jedynie słuszne działanie.
    Wojteksw49 napisał:
    Może kondensatory nie są przygotowane na wyższe napięcie stosowane obecnie w sieci.

Wyższe napięcie w sieci jest już wiele lat (od 2002 roku), więc producenci to uwzględniają. Po drugie kondensatory zwykle mają parametr napięciowy ze sporym zapasem.
  • REKLAMA
  • #5 21587581
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ot sprzęt produkowany po taniości, z takich samych komponentów, więc siłą rzeczy awarie zdarzają się częściej, ale z drugiej strony proste narzędzia są tanie i dostępne dla większej ilości ludzi.
  • #6 21590176
    Wojteksw49
    Poziom 15  
    Muszę pochwalić serwis Bosch, naprawa szlifierki jest wykonana. Po otrzymaniu przesyłki serwis w ciągu kilku godzin nadał ją w drogę powrotną do mnie. Wymieniono kondensator i szlifierka pracuje normalnie. Mam nadzieję, że to był jednorazowy wybryk tej szlifierki i teraz będzie służyła wiele lat, jako że jest eksploatowana amatorsko do drobnych prac szlifierskich.
  • #7 21590309
    jarekgol
    Poziom 40  
    Nawet jak Ci się znów popsuje w ten sam sposób, to kondensatory są tanie :) byleby silnik przetrwał.

Podsumowanie tematu

✨ Nowa szlifierka stołowa Bosch GBG 35-15 przestała się uruchamiać po około pół godzinie pracy rozłożonej na miesiąc. Objawem był buczenie silnika bez rozruchu, a po ręcznym rozkręceniu tarczy silnik wchodził na obroty. Przyczyną najprawdopodobniej był uszkodzony kondensator rozruchowy, co potwierdziły odpowiedzi wskazujące także na możliwe problemy z połączeniami elektrycznymi lub uzwojeniem silnika. Urządzenie zostało oddane do autoryzowanego serwisu Bosch, gdzie wymieniono kondensator i szlifierka zaczęła działać prawidłowo. Dyskusja poruszyła także kwestie jakości komponentów i wpływu wyższego napięcia sieciowego, które jednak jest uwzględniane przez producentów. Wymiana kondensatora jest stosunkowo tanim i skutecznym rozwiązaniem, a awarie tego typu mogą występować nawet w nowych elektronarzędziach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA