logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Derbi Senda – niskie ciśnienie sprężania, przyczyny spadku kompresji

waldi89 24 Cze 2025 19:35 489 8
REKLAMA
  • #1 21588405
    waldi89
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam, pacjent Senda Derbi 50 cm³, niskie ciśnienie sprężania 5 bar, przebieg 5500 km, wszystko w oryginale, nic nie było modzone. Kupiłem oryginalny zestaw komplet Airsal 50 cm³, wszystko poskładane. Po dotarciu pomiar ciśnienia pokazał niecałe 7 barów. Zauważyłem, że ten zestaw Airsal aluminiowy na nicasilu też ma spory luz tłoka w cylindrze, bardzo podobny jak ten stary zestaw oryginalny. Wszyscy mówią, że ciśnienie powinno być między 8 a 11 bar, nawet nie wiem, czy mam jakieś głowice za duże? Ale wszystko jest oryginalne... Za duża komora spalania czy co? Nie. No ludzie piszą, że 5–7 bar to do remontu, ale co remontować, jak to jest nowe, założone? Nie mierzyłem squish myślałem że fabryka dobrze to zrobiła
  • REKLAMA
  • #2 21590444
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Jakim przyrządem mierzysz ciśnienie sprężania?
  • #3 21590808
    waldi89
    Poziom 11  
    Takim samym zegarem co w samochodzie też mierzyłem ale tam pokazywało 12-13 bar jest to zegar który tam w środku ma ten płyn jest szczelny w aucie  mam tak komusterkę że słabnie czasami na mocno rozgrzanym silniku i na benzynie i lpg to samo jest, jak jest upał i te wszystkie czujniki wymienione komputer i dalej to samo jeszcze rozrząd muszę sprawdzić ale nie będę tu mieszał pięciu tematów na raz o Citroenie Peugeocie też zakładałem osobny temat że słabnie choć w Citroenie C5 to wystarczy wyłączyć zapłon włączyć i od razu odzyskuje moc i można tak ujechać ileś kilometrów i jest dobrze i później powtórka że traci znów moc jeszcze wymienię ten zawór od faz rozrządu i od wałka rozrządu czujnik Trzeba by może w tych parametrach rzeczywistych z komputerem wsiąść żeby jechać i co się zmienia jak motor traci siłę naprawdę dużo traci tej siły bo ciężko jechać wracając do Derbi to nie wiem czemu takie mam słabe wyniki ciśnienia na różnych cylindrach aluminiowe żeliwne widziałem temat Pisał jeden chłopak tutaj na elektrodzie też złożył nowy zestaw i miał 6,5 bara i okazało się że miał pojemność głowicy 6 ml a powinna być 4 ml jeszcze chyba z planował głowice i osiągnął o swoje ciśnienie jakie chciał9-10 bar i squish też chyba zmieniał? 
  • REKLAMA
  • #4 21590866
    mlody1432
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Może napisz co było przyczyną wymiany cylindra, tłoka i pierścienia na nowe.

Warto by zmierzyć przed wymianą na sucho jaka jest szczelina na pierścieniu po włożeniu do cylindra.

Przyczyn niskiego ciśnienia może być wiele i trzeba je eliminować od najłatwiejszych. Może to być krzywa przylgnia na głowicy, uszkodzona (o ile kopci i ubywa płynu chłodniczego) lub za gruba uszczelka głowicy, uszkodzony zawór membranowy lub uszczelniacze na wale.
  • REKLAMA
  • #5 21590909
    waldi89
    Poziom 11  
    Może to być krzywa przylgnia na głowicy, uszkodzona (o ile kopci i ubywa płynu chłodniczego) lub za gruba uszczelka głowicy, uszkodzony zawór membranowy lub

Nic nie kopci nic nie ubywa płynu wiadomo wszystkiego nie sprawdziłem bo musiałbym cały silnik rozkręcać pali z kopniaka zawór membranowy kiedyś wyjmowałem nie było prześwitu wszystko nowe zakładałem kilka cylindrów zakładałem aluminiowe Żeliwne i w żadnym nie udało mi się takiego ciśnienia uzyskać 9-10bar max 7bar jak cylinder na tłok to zawsze sprawdzam czy dochodzi równo do do samej góry zazwyczaj jedna uszczelka pod cylinder taka cienka jak oryginalna ale fakt mogłem zmierzyć ten Squish bo tak to takie gadanie na sucho za mało danych
  • #6 21591358
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Pytałem jakim przyrządem mierzysz ciśnienie, a Ty odpowiadasz że takim od samochodu. Cylinder w samochodzie ma pojemność skokową od 250 do 500 cm³, więc pojemność komory spalania wynosi minimum odpowiednio 25 do 50 cm³. W silniku 50 cm³ od 4.5 do 6 cm³, więc znaczenie ma nawet rodzaj adaptera dostosowanego do długości gwintu świecy zapłonowej. Chińskie imitacje mierników ciśnienia sprężania są zrobione tak, że zwiększają pojemność komory spalania o pojemność węża i adapterów pomiarowych, więc kompletnie nie nadają się do przeprowadzania miarodajnych badań w silnikach o małej pojemności skokowej. Na takim wskaźniku okazuje się że np. nowo złożony silnik ma 4 bar, max 5 bar ciśnienia sprężania... Dla porównania, sprawdziłem na swojej 50tce że mam 8 bar ciśnienia, przy pierścieniach z wyłamanymi zamkami (musiał być za mały luz i za wysoka temperatura). Kosa spalinowa 25 cm³ kupiona ze złomu miała 7.5 bar na zapieczonych pierścieniach. Husqvarna-Zenoah 25 cm³ która jest tak szczelna, że nie idzie przełamać kompresji, ma tylko 8 bar ciśnienia sprężania. McCulloch 25 cm³ jako jedyny nabił 12 bar ciśnienia sprężania. Wszystko mierzone próbnikiem produkcji ZUP HP z zaworem zwrotnym bezpośrednio w adapterze.
  • #7 21591810
    waldi89
    Poziom 11  
    Zaraz zrobię zdjęcie tego mojego zegara ale to jest profesjonalny zegar Kupiłem w sklepie hydrauliczny od koparek mam zegary też na 300-400bar ale to co innego porównywałem ręką opór dźwigni kopniaka  w innych Derbi z tym samym silnikiem był dwa razy większy opór przy nacisku i tamte motory miały więcej mocy szczególnie z dołu bo góra to podobna była nie wiem co u mnie jest nie tak? że nie mogę takiego ciśnienia wygenerować i  to na kilku cylindrach za każdym razem to samo jest na airsal max 7bar ledwo było, przy próbie mierzenia ciśnienia sprężania Ja zawsze biorę na dwójkę gaz do dechy i pcham motor 10 metrów co najmniej, bo  na kopniaku to małe przełożenie jest

Dodano po 46 [minuty]:

[

Dodano po 2 [minuty]:

[url=https://obrazki.elektroda.pl/2613607800_1751087397.jpg]Derbi Senda – niskie ciśnienie sprężania, przyczyny spadku kompresji
  • REKLAMA
  • #8 21592818
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ten przyrząd co prawda ma zawór zwrotny w końcówce adaptera, ale zazwyczaj nieprawidłowo wykonany. Zawór iglicowy bez sprężynki zwrotnej, przez co wynik pomiaru za każdym zadziałaniem zaworu jest inny. Czasami zdarza się zawór od wentylu samochodowego, który wymaga dużej różnicy ciśnień do otwarcia. Manometr ma za duży zakres, jak do Diesla. Ponadto obecnie w silnikach 2T stosuje się świece zapłonowe z długim gwintem (M14p1.25x19) dlatego wynik pomiaru spada o pojemność otworu na gwint świecy zapłonowej, bo tutaj adapter ma bardzo krótki gwint.
  • #9 21593851
    waldi89
    Poziom 11  
    Większość tych mierników zegarów jest Źle zrobiona ? Bo mają krótkie końcówki na pół świecy wchodzi maksymalnie może w osobówce to nie ma znaczenia ale przy małych pojemnościach to pewnie z pół bara wychodzi mniej ? Sprawdzałem ten zaworek na końcu działa dosyć dobrze Nie wiem czy to nie jest jakaś kulka ? 

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niskiego ciśnienia sprężania (5–7 barów) w silniku Derbi Senda 50 cm³ z oryginalnym, nowym zestawem Airsal 50 cm³ na cylindrze aluminiowym pokrytym nicasilem. Pomiar ciśnienia wykonywano profesjonalnym manometrem hydraulicznym, jednak pojawiły się wątpliwości co do dokładności pomiaru ze względu na specyfikę małej pojemności silnika i wpływ adaptera pomiarowego oraz długości gwintu świecy zapłonowej na wynik. Wskazano, że standardowe mierniki ciśnienia sprężania, zwłaszcza te przeznaczone do silników samochodowych, mogą zawyżać pojemność komory spalania przez dodatkową objętość węża i adaptera, co skutkuje zaniżonymi wynikami w małych silnikach 2T. Omówiono możliwe przyczyny niskiego ciśnienia, takie jak niewłaściwa szczelina pierścienia tłokowego, krzywa przylgnia głowicy, uszkodzona lub za gruba uszczelka głowicy, uszkodzony zawór membranowy lub uszczelniacze wału, jednak w tym przypadku brak objawów typu kopcenie czy ubytek płynu chłodniczego. Zwrócono uwagę na konieczność pomiaru squish oraz dokładne sprawdzenie montażu i szczelin pierścieni. Dyskutowano także o jakości zaworu zwrotnego w adapterze manometru, który może wpływać na powtarzalność i wiarygodność pomiarów. Wskazano, że w silnikach 2T stosuje się świece z długim gwintem (M14p1.25x19), co ma znaczenie przy doborze adaptera do pomiaru ciśnienia sprężania. Autor podkreślił, że mimo wymiany kilku cylindrów (aluminiowych i żeliwnych) i stosowania oryginalnych części, nie udało się uzyskać oczekiwanego ciśnienia powyżej 7 barów, co budzi wątpliwości co do prawidłowości montażu lub metody pomiaru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA