logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Napęd Robus 600 Nice problem z przyciskiem dzwonkowym

MamNaCiebieOko 26 Cze 2025 15:53 558 25
  • #1 21590262
    MamNaCiebieOko
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem z podłączeniem przycisku dzwonkowego do napędu Robus 600. Wykonuję wszystko jak w instrukcji, podpinam pod SBS i brama wykonuje polecenie, lecz gdy otworzy się, blokuje całą automatykę i nie da się już bramy zamknąć z przycisku oraz pilota. Prosiłbym o ewentualne porady, co zrobić, bo już sam nie wiem, czy źle czytam instrukcję i inne fora, czy trzeba jeszcze jakoś zaprogramować. Z góry dzięki za pomoc i hejt, haha.

Napęd Robus 600 Nice problem z przyciskiem dzwonkowym
    AI: A próbowałeś odłączyć przycisk dzwonkowy i sprawdzić, czy wtedy pilot działa normalnie (czyli czy problem pojawia się tylko po podłączeniu przycisku)?
    Problem pojawia się po podłączeniu przycisku. Po odłączeniu brama działa normalnie.
    AI: Jak dokładnie podłączyłeś ten przycisk dzwonkowy – możesz napisać, do których zacisków i jakim przewodem, oraz czy przycisk jest typu NO (normalnie otwarty) czy NC (normalnie zamknięty)?
    Podłączone pod przycisk SBS NO przewodem 2x1 mm.
  • #2 21590284
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Odłącz przycisk dzwonkowy i dla testu zewrzyj na chwilkę kawałkiem przewodu wejście SbS, brama powinna ruszyć, następne chwilowe zwarcie powinno ją zatrzymać, następne odwrócić jej ruch, zobaczysz czy reakcja będzie prawidłowa.,
  • #3 21590287
    MamNaCiebieOko
    Poziom 8  
    Już wykonywałem ten ruchu i dalej to samo
  • #4 21590290
    rokbok
    Poziom 40  
    Jaką centralę masz w napędzie?
  • #5 21590299
    MamNaCiebieOko
    Poziom 8  
    Centrala RBA3
  • #6 21590305
    rokbok
    Poziom 40  
    To trochę dziwne bo fabrycznie dla tego wejścia jest ustawione - drugi poziom programowania - dioda L 2 - funkcja krok po kroku - poziom L 2, czyli otwiera-stop-zamyka-otwiera, sprawdź czy tak jest ustawione.

Sprawdź też działanie po zdjęciu zworki na Aux In.
  • #7 21590324
    Black_Ghost
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Nie wiem jak w Nice ale ogólnie jak brama się otwiera a nie chce zamknąć to problem leży po stronie fotokomórek...
  • #8 21590332
    rokbok
    Poziom 40  
    Black_Ghost napisał:
    ogólnie jak brama się otwiera a nie chce zamknąć to problem leży po stronie fotokomórek...

Tu jest problem po podpieciu przycisku pod SbS, gdy podpięcia nie ma to z pilota brama działa prawidłowo, więc raczej foto nie ma nic do rzeczy.
  • #9 21590337
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    A jak masz skonfigurowane SBS? programowo.
  • #10 21590355
    rokbok
    Poziom 40  
    MamNaCiebieOko napisał:
    Już wykonywałem ten ruchu i dalej to samo

Odniosę się jeszcz do mojej propozycji z postu # 2, napisz tak zrozumiale dla mnie ;), odłączony przycisk dzwonkowy, jego kabelki z wejścia SbS:

1. Chwilowe (0,5 - 1 sek.) zwarcie SbS brama rusza, Tak/Nie

2. Następne chwilowe zwarcie SbS brama się zatrzymuje, Tak/Nie

3. Następne chwilowe zwarcie SbS brama odwraca ruch, Tak/Nie
  • #11 21590370
    Black_Ghost
    Poziom 13  
    rokbok napisał:
    gdy podpięcia nie ma to z pilota brama działa prawidłowo

Gdzie to wyczytałes? Bo ja widzę że jest wręcz odwrotnie.
    MamNaCiebieOko napisał:
    Wykonuje wszytko jak w instrukcji podpinam pod sbs i brama wykonuje polecenie lecz gdy otworzy sie blokuje cala automatykei nie da się juz bramy zamknąć z przycisku oraz pilota.
  • #12 21590381
    rokbok
    Poziom 40  
    Black_Ghost napisał:
    Gdzie to wyczytałes? Bo ja widzę że jest wręcz odwrotnie.

MamNaCiebieOko napisał:
    Problem pojawia się po podłączeniu przycisku. Po odłączeniu brama dziala normalnie
  • #13 21590388
    MamNaCiebieOko
    Poziom 8  
    RokBok
    1 tak
    2 nie
    3 nie
  • #14 21590390
    rokbok
    Poziom 40  
    To teraz sprawdź jeszcze to co napiałem w wypowiedzi # 6.
  • #15 21590393
    Black_Ghost
    Poziom 13  
    no faktycznie, tam nie dotarłem 🫣

nie wiadomo co to za przycisk kolega podpina, być może NC? Miałem taki przypadek, domofon zwierał sterowanie i bramą nie dało się sterować.
  • #16 21590396
    MamNaCiebieOko
    Poziom 8  
    Po zdjęciu zworki aux in nie reaguje na nic
  • #17 21590401
    rokbok
    Poziom 40  
    Black_Ghost napisał:
    nie wiadomo co to za przycisk kolega podpina, być może NC?

To też napisał ;).

MamNaCiebieOko napisał:
    Podłączone pod przycisk sbs NO przewodem 2x1mm
  • #18 21590404
    Black_Ghost
    Poziom 13  
    Za stary chyba jestem... Widzę AI to od razu pomijam 😄
  • #19 21590407
    MamNaCiebieOko
    Poziom 8  
    Po zdjęciu zworki aux in nie reaguje na nic
  • #20 21590427
    rokbok
    Poziom 40  
    Ok, czyli zworka musi być, jak jest ustawione w logice poziomu drugiego, ma być tak jak fabrycznie L 2.

Dodano po 3 [minuty]:

Może pomogło by przywrócenie do ustawień fabrycznych i ponowne przyuczenie napędu, to wyjście SbS powinno działać z "urzędu", bez żadnych kombinacji.
  • #21 21590476
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    rokbok napisał:
    to wyjście SbS powinno działać z "urzędu", bez żadnych kombinacji.

Nie zawsze, a najgorsze że bez q-view może być ciężko a nawet niewykonalne. RBA3 to bardzo kapryśny sterownik.
  • #22 21590750
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    rokbok napisał:
    odłączony przycisk dzwonkowy, jego kabelki z wejścia SbS:

Uważam że autor tego nie zrobił tylko klika tym guzikiem mając jakieś zwarcie lub jakiś potencjał w tych przewodach sterujących dlatego blokuje automatykę.

Trzeba zrobić test odpinając wszystko z wejścia SBS i kawałkiem drucika zwierać wejście na 1 sekundę.
  • Pomocny post
    #23 21590752
    rokbok
    Poziom 40  
    Daro1003 napisał:
    Trzeba zrobić test odpinając wszystko z wejścia SBS i kawałkiem drucika zwierać wejście na 1 sekundę.

Taką wskazówkę dostał.

rokbok napisał:
    Odniosę się jeszcz do mojej propozycji z postu # 2, napisz tak zrozumiale dla mnie , odłączony przycisk dzwonkowy, jego kabelki z wejścia SbS:

1. Chwilowe (0,5 - 1 sek.) zwarcie SbS brama rusza, Tak/Nie

2. Następne chwilowe zwarcie SbS brama się zatrzymuje, Tak/Nie

3. Następne chwilowe zwarcie SbS brama odwraca ruch, Tak/Nie

I tak odpowiedział.

MamNaCiebieOko napisał:
    RokBok
    1 tak
    2 nie
    3 nie

Ale jak rzeczywiście nie odłączył tych przewodów od SbS to już jego sprawa, nie stosując się do wskazówek nie będzie poprawnej pomocy.

Z drugiej strony nie ma powodów, aby sądzić że autor ściemnia.
  • Pomocny post
    #24 21590754
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    rokbok napisał:
    Z drugiej strony nie ma powodów, aby sądzić że autor ściemnia.

W takim wypadku jakaś awaria centrali lub coś z ustawieniami bo fakt przy pomocy o-view można ustawić wiele funkcji przez blokady. Dlatego dobra rada to aby przywrócić centrale do ustawień fabrycznych.

Podłączałem wiele różnych sterowań pod Robusy i zawsze takie nieprawidłowe działanie spowodowane było jakimś sygnałem na wejście SBS.
  • #25 21592745
    MamNaCiebieOko
    Poziom 8  
    Panowie, sprawa rozwiązana. Po trzecim zresetowaniu do ustawień fabrycznych zaczęło działać poprawnie. Na razie do tej pory raz się tak stało, lecz po odłączeniu przycisku i podłączeniu zaczęło działać. Nie wiem, co dokładnie się działo, że nie chciało współpracować, ale w każdym razie działa jak należy! Dzięki za pomoc!
  • #26 21592747
    MamNaCiebieOko
    Poziom 8  
    Panowie, sprawa rozwiązana. Po trzecim zresetowaniu do ustawień fabrycznych zaczęło działać poprawnie. Na razie do tej pory raz się tak stało, lecz po odłączeniu przycisku i podłączeniu zaczęło działać. Nie wiem, co dokładnie się działo, że nie chciało współpracować, ale w każdym razie działa jak należy! Dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podłączenia przycisku dzwonkowego typu NO do wejścia SbS w napędzie bramowym Robus 600 z centralą RBA3. Po podłączeniu przycisku brama otwierała się, lecz blokowała dalszą automatykę, uniemożliwiając zamknięcie bramy zarówno z przycisku, jak i pilota. Testy zwarcia wejścia SbS przewodem potwierdziły nieprawidłowe działanie – brama reagowała tylko na pierwsze zwarcie, nie zatrzymując się ani nie zmieniając kierunku ruchu. Zalecano sprawdzenie ustawień programowych centrali, szczególnie funkcji krok po kroku (L2) oraz obecności zworki Aux In, która musi być założona, aby wejście SbS działało poprawnie. Podejrzewano również możliwą awarię centrali lub błędne ustawienia, gdyż po zdjęciu zworki Aux In napęd przestał reagować na sygnały. Ostateczne rozwiązanie stanowiło wielokrotne przywrócenie ustawień fabrycznych centrali RBA3, po czym napęd zaczął poprawnie współpracować z przyciskiem dzwonkowym. Problem pojawił się sporadycznie, lecz reset i ponowne podłączenie przycisku rozwiązało usterkę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA