logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kawasaki ZZR 600 2001 – rozrusznik nie reaguje na przycisk, alarm, schemat instalacji

Kopikto 26 Cze 2025 22:46 477 3
REKLAMA
  • #1 21590701
    Kopikto
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie wszystkich,
    Pacjent Kawasaki ZZR 600 z 2001 roku z alarmem z pilota.
    Problem następujący: rzucił kręcenie rozrusznikiem z przycisku na kierownicy (już przy poprzednim właścicielu).
    Czasem (dość często) mi się go uda odpalić z przycisku, jak wykonam następujące czynności:
    1. Włączę zapłon.
    2. Nacisnę na przycisk rozrusznika w trybie neutralnym (słychać elektromagnes pyk).
    3. Włączę bieg pierwszy i nacisnę przy wciśniętym sprzęgle przycisk rozrusznika (słychać pstryknięcie w rozruszniku).
    4. Włączam bieg neutralny i odpala na dosłownie dotknięcie.

Czasem niestety ten zabieg nie zadziała i jestem zmuszony wozić ze sobą imbus jako zworkę.

Czy jest to możliwe, że ktoś zamontował sekwencję zapłonu do alarmu?
    Akumulator na pewno dobry, sprawdzałem (no i pali na dotyk).
    Płytka z bezpiecznikami lekko ma ścieżki zaśniedziałe, ale zrobiłem dodatkowe obwody i nic to nie dało (miernikiem również sprawdzane).
    Rozrusznik nie jest zacięty, bo na tzw. krótko na przekaźniku kręci pięknie.

Podczas gdy wciskam przycisk rozrusznika, lubią przygasnąć kontrolki, ale masy wszystkie wymienione na nowe (dobrej jakości przewody), ale te modele chyba już tak mają (tak wyczytałem).
    Czy jakieś sugestie, co może się dziać?
    Przy okazji zapytam, czy ktoś ma jakiś schemat elektroniki do podesłania?
  • REKLAMA
  • #2 21591481
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 263
    Sprawdź czujnik luzu bo wygląda że nie zawsze łączy a nie odpalisz na biegu jak jest rozłożona stopka boczna
  • REKLAMA
  • #3 21591712
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2602
    Proponowałbym podłączyć jakąś kontrolkę pod cewkę stycznika rozrusznika. Trochę tu nie rozumiem o co chodzi z „pyknięciem”. Raz miałem przypadek z urwanym drutem uzwojenia wewnątrz stycznika rozrusznika, a urwał się dlatego iż karkas cewki latał luzem względem obudowy z wyprowadzeniami.
    Układ interlock zwykle połączony jest przez diodę z czujnikiem luzu, ale na stałe powinien mostkować czujnik sprzęgła na klamce.
  • #4 21593042
    Kopikto
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    >>21591481
    Na biegu oczywiście, że nie odpalę i stoi na centralnej stopce (nie bocznej).
    Ale to dziwne, bo jak próbuję odpalić na jedynce, to jest tak, jakby zwarcie?

Dodano po 1 [minucie]:

BANANvanDYK napisał:
    Trochę tu nie rozumiem, o co chodzi z „pyknięciem”.

To tak, jakby zwarcie się w środku robiło dosłownie na milisekundę.
REKLAMA