logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Harman Kardon HK 630 – stuki w głośnikach przy włączaniu i przełączaniu SOURCE DIRECT

Stani12 28 Cze 2025 13:07 267 3
REKLAMA
  • #1 21592032
    Stani12
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Wzmacniacz Harman Kardon HK 630 (nie amplituner o tym samym symbolu).
    Stuki (niezbyt głośne ale są) w głośnikach przy włączaniu głośników. Obojętne czy przy uruchomieniu czy późniejszym przełączaniu głośników. Potencjometr głośności całkowicie ściszony. Takie same stuki przy przełączaniu SOURCE DIRECT. Przy podłączonym jakimkolwiek sygnale i nawet lekko zwiększonej głośności stuki "się gubią" i ich nie słychać.
    Pytanie: czy jest to usterka czy po prostu "ten typ tak ma".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21592108
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Stani12 napisał:
    Przy podłączonym jakimkolwiek sygnale i nawet lekko zwiększonej głośności stuki "się gubią" i ich nie słychać.

Stani12 napisał:
    Pytanie: czy jest to usterka czy po prostu "ten typ tak ma".

On tak "ma". :)

Jak może być słychać "stuki" w głośnikach, gdy one nie są podłączone? :(
    Moim skromnym zdaniem, te odgłosy wydają przekaźniki.
  • REKLAMA
  • #3 21592118
    Stani12
    Poziom 28  
    Sorry. Nie opisywałem, że głośniki są podłączone bo myślałem, że to jest jasne. Stuki są przy włączaniu przyciskami włączania przekaźników. To nie chodzi o stuki przekaźników. Stuki się pojawiają w kolumnach.
    Dzięki za odpowiedź, bo już cuda robiłem (podstawiałem kondensatory, układ NE5532AP), żeby to wyeliminować, bez powodzenia. Gdzieś na anglojęzycznym forum też znalazłem taką opinię, że wzmacniacz gra super ale gorzej z przełączaniem.
  • #4 21592121
    Stani12
    Poziom 28  
    Według bardziej doświadczonego kolegi ten model tak ma.
REKLAMA