Panowie mocno się mylili. Tec2000 poradził sobie bez problemu. Płukałem silnik na niskich obrotach 30 minut pierwszy raz, potem zlałem olej, zalałem najtańszy nowy, ponownie wlałem płukankę i płukałem kolejne 30 min. Jedną puszkę Tec podzieliłem na pół, albowiem do tego auta wchodzi 3,2 l oleju. Między płukankami użyłem specyfiku Forte, tego do czyszczenia nagaru na tłokach. Wlałem po 75 ml na każdy tłok przez otwory świec. Wtedy przez 30 min ręcznie obracałem wałem, aby rozruszać pierścienie. Przybyło mi kompresji na jednym cylindrze ponad 1 bar, a na pozostałych po minimum pół. Obecnie na każdym mam 12,5 z hakiem (producent podaje, że ma być między 11 a 13, a minimum to 9). Wał na dole wygląda po myciu jak nowy. Każdy osad puścił, więc warto jednak wierzyć producentom płukanek i ludziom na YouTube. 95% filmów pokazywało, że to działa, więc i ja potwierdzam, że działa, tylko Tec2000 ma być ze sklepu za 90 zł, a nie z Allegro za 50. Ja zdjąłem klawiaturę dla późniejszego świętego spokoju, było trochę nagaru dość gęstego. Ręcznie wymyłem popychacze, wymieniłem gumki na nowe. Cała klawiatura jest nie do poznania.
Jestem zadowolony.
Teraz już bez zbędnych pytań użyję także innej chemii, m.in. do czyszczenia katalizatora, układu paliwowego i innych. To działa, co tu gadać. Z olejem nowym nie będę przesadzał, będzie Valvoline 5W40 MaxLife. I w skrzyni biegów też zrobiłem porządek, tam też poszedł Tec2000 (niby zbędnie). Olej wypłynął koloru mocnej kawy z lekkim dodatkiem mleka, zero klarowności. Sprawdziłem olej przed wlaniem Tec. Był podobny. Skrzynię zalałem nowym 75W90 Valvoline. Po tylu latach należy się skrzynce nowa krew.
Jestem zadowolony.
Teraz już bez zbędnych pytań użyję także innej chemii, m.in. do czyszczenia katalizatora, układu paliwowego i innych. To działa, co tu gadać. Z olejem nowym nie będę przesadzał, będzie Valvoline 5W40 MaxLife. I w skrzyni biegów też zrobiłem porządek, tam też poszedł Tec2000 (niby zbędnie). Olej wypłynął koloru mocnej kawy z lekkim dodatkiem mleka, zero klarowności. Sprawdziłem olej przed wlaniem Tec. Był podobny. Skrzynię zalałem nowym 75W90 Valvoline. Po tylu latach należy się skrzynce nowa krew.