logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tec2000 do płukania silnika 1.4 MPI AUA – dawkowanie, ilość oleju, czas płukania

30 Cze 2025 17:48 2514 30
REKLAMA
  • #1 21593896
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21593912
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Kupujesz 2 puchy teca plus olej na 2 czyszczenia i jedną wymianę. Zlewasz stary olej, lejesz nowy plus pełna pucha specyfiku, proporcje dobrać do uzyskania max stanu. Czyścisz około 40-50 min. Co jakiś czas z jałowego na 2000 rpm i więcej. Zlewasz smołę. Powtarzasz ponownie proces. Po wszystkim docelowy olej. Od siebie polecę zamiast tec2000 p1001ef.
  • #3 21593915
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21593969
    cysiekw
    Poziom 42  
    Magpiii napisał:
    Z kasą bardzo cienko
    Albo tanio albo dobrze, to i tak jest ułamek kwoty którą byś wydał u mechanika.
  • #5 21593977
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 313
    Najlepiej by było jak bys zrobił 2x płukankę - przy użyciu 2 butelek preparatu. Jak chcesz oszczedzić to zrób to 1 raz przy użyciu całej butelki i niech silnik chodzi ze 25min. Napewno coś wypłucze, Olej użyty do płukania nie ma znaczenia.
  • #6 21594009
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21594023
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3314
    Może robię off top ale takie pytanie czy da się cokolwiek brudnego umyć pukając to. Toż lepiej zrobić dwie wymiany oleju dobrej jakości z filtrem. Ale silnik syf to tylko żrące środki i szczota druciana. Czy też tak jak się robi porządne remonty blok i części do pieca a potem do myjki na ostrą chemię.
  • Pomocny post
    #8 21594044
    cysiekw
    Poziom 42  
    Magpiii napisał:
    aby wraz z płukanką było 3.1L muszę wlać do silnika 2.73L oleju.

Zgadza się.

Dodano po 3 [minuty]:

sigwa18 napisał:
    ale takie pytanie czy da się cokolwiek brudnego umyć pukając to

Da :) W płukankach stosują nafte. Niektórzy stosują samą nafte jako środek myjący chcąc zaoszczędzić. Zlaecenia producenta co do czasu mycia przkreczam dwu a nawet trzykrotnie. 15-20 minut to za krótko.

Dodano po 52 [sekundy]:

sigwa18 napisał:
    Czy też tak jak się robi porządne remonty blok i części do pieca a potem do myjki na ostrą chemię.

Kto mi to zrobi za 300 zł?

Dodano po 7 [minuty]:

Rok temu myłem żony kijanke 1.6 wolny ssak 135 koni, przebieg 90 tysięcy, wszystkie cylindry przytarte, pierścienie stały. Dolot szkoda gadać. Po dwóch cyklach płukanki plus olej kompresja się nie zmieniła. Kupiłem bańkę piątkę nafty, micha w dół i lałem jej przez dwa tygodnie w cylindry. Finalnie pomogło, kompresja się poprawiła, nie zamierzam nic więcej przy tej ku...e robić. Sam nowy słupek to 15 koła...
  • #9 21594071
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21594091
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Znajomy taki blok syf to karcherem normalnie myje. I potem najtanszy olej na 1 raz.
  • #11 21594113
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21594179
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1606
    Przecież te płukanki to w większości nafta. Jeśli w silniku masz nagar lub osad to żadna płukanka Ci tego nie usunie. Lepiej zrób tak jak radzi kolega wyżej, kup coś pokroju najtańszego 5W40 i wymień po 5 tyś km, zrób tak ze 2 razy
  • REKLAMA
  • #13 21594198
    sigwa18
    Poziom 43  
    Do tego są płukanki do czyszczenia tylko na wolnych obrotach i nie wolno na nich jeździć bo olej jest mocno rozrzedzony i można coś zatrzeć. Wg mnie po kilku testach gdzie miałem okazje widzieć silnik w środku przed i po płukance nie ma sensu.
  • #14 21594394
    mlody1432
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Płukanki dają efekt ale nie za pierwszym razem.
    Jak już kupiłeś TEC2000 to tak jak myślałeś rozlej ją na pół i dodaj do najtańszego 5w40 po przejechaniu 1 - 2k km.
    Mogłeś przed zlaniem oleju to zrobić i oszczędziłbyś kilka złotych.
    Drugi raz po pełnym cyklu 10k.

Ja już dawno zrezygnowałem z płukanek na nafcie i używam Archoil AR2820 tak profilaktycznie przy czystszych silnikach benzynowych, a przeważnie Oilsyn Releasetech Power Flush. Płukanie około 30 - 40 minut z trzymaniem co jakiś czas na wyższych obrotach.

sigwa18 napisał:
    Do tego są płukanki do czyszczenia tylko na wolnych obrotach i nie wolno na nich jeździć bo olej jest mocno rozrzedzony i można coś zatrzeć. Wg mnie po kilku testach gdzie miałem okazje widzieć silnik w środku przed i po płukance nie ma sensu.

Na płukankach oczywiście, że można jeździć. Przecież są dedykowane np. Oilsyn ReleaseTech Power Cleaner.
  • #15 21594415
    sigwa18
    Poziom 43  
    mlody1432 napisał:
    Płukanki dają efekt ale nie za pierwszym razem.
    Jak już kupiłeś TEC2000 to tak jak myślałeś rozlej ją na pół i dodaj do najtańszego 5w40 po przejechaniu 1 - 2k km.
    Mogłeś przed zlaniem oleju to zrobić i oszczędziłbyś kilka złotych.
    Drugi raz po pełnym cyklu 10k.

Ja już dawno zrezygnowałem z płukanek na nafcie i używam Archoil AR2820 tak profilaktycznie przy czystszych silnikach benzynowych, a przeważnie Oilsyn Releasetech Power Flush. Płukanie około 30 - 40 minut z trzymaniem co jakiś czas na wyższych obrotach.

sigwa18 napisał:

Na płukankach oczywiście, że można jeździć. Przecież są dedykowane np. Oilsyn ReleaseTech Power Cleaner.

Tak tylko sam znam przypadki pomyłek i przytarcia silnika.

Drugie pytanie po co czyścić czysty silnik (bezsens). Chyba żeby kasę wydawać. Nie lepiej skrócić czasokres wymiany oleju i filtra?

Trzy nowe jednostki napędowe są wrażliwe na olej tzn nie ma za bardzo buforu bezpieczeństwa w zakresie parametrów oleju. Nie ryzykowałbym dolewania czegokolwiek i jeżdżenia na tym bo niewidomo jak to zmienia parametry oleju. Do takich staroci jak AUA (ponad 20 letni silnik ) to co innego.
  • #16 21594450
    mlody1432
    Poziom 15  
    Z interwału 10k km raczej nie ma co schodzić. I tak jest on krótszy od zaleceń producenta.
    Czysty silnik to takie może zbytnie uproszczenie. Jak widzę przez korek wlewowy, że mam w miarę czysto, olej na bagnecie klarowny to i tak wole wydać te 45 zł na AR. Zawsze olej jest ciemniejszy. Z wymiany na wymianę mniej ale jest. Później można robić np. co drugą wymianę. Zależy kto, jak jeździ i co zalewa do silnika.
    Ostatni przykład 1,4 TSI CAXA, po płukance i zalaniu dokładnie takiego samego oleju (motul x cess 5w30) znacznie cichsza praca silnika po rozruchu. Brak klepania jak diesel. Ocena właściciela nie moja. Olej niby czysty, a jednak po spuszczeniu szlam.
  • #17 21594999
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21595017
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tego płukanka nie ruszy.
  • #19 21595112
    bearq
    Poziom 39  
    Magpiii napisał:
    Ten nagar jest jak zapieczona sadza

Tego nawet nie rusza myjka przemysłowa komorowa o ciśnieniu 120 bar i chemia z wodą o temperaturze 90 stopni C a warunki są agresywne bo potrafi uletniać/odbarwiać aluminium przy zbyt długim myciu.
  • #20 21595212
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    Pieniądze wyrzucone w błoto 🤪 poważnie.
    Osady „kamienne” wymyją się wodorotlenkiem sodu lub podobnymi. ale to trzeba silnik rozebrać i widzieć co się robi bo to substancja mocno korozyjna. Szczególnie mocno i szybko niszczy aluminium.
    Warto to inwestować? Lekki zabytek. Wg mnie lepiej częściej olej zmieniać i nie kombinować.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #21 21595294
    sigwa18
    Poziom 43  
    Jak jest goły blok czy części to jeszcze wypieka się je w piecu i potem śrutowanie. Sama silna chemia bez mechanicznego szorowania szczotką drucianą nie bardzo nawet sobie z tym radzi. Tzn rozpuszcza ale tylko po wierzchu.

Ja pokrywy zaworów np czyszczę EGR Cleaner od Moje Auto. Środek mega agresywny. Bez grubych gumowych rękawic można się pozbyć skóry z rąk. Nawet robienie tym w pomieszczeniu jest masakryczne bo nawet wdychanie żre w płuca. A i tak popsikanie i zostawienie powoduje że tylko z wierzchu się rozpuszcza i można szczotą coś oczyścić. Ale i tak by taki spieczony nagar od braku wymian oleju usunąć trzeba z 5 razy i więcej popsikać. Poczekać , przejechać szczotą , spłukać i ponownie popsikać itd.
  • #22 21595453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21595466
    sigwa18
    Poziom 43  
    Typowo to kiepski olej i do tego nie za często zmieniany. Na denku jak spalane jest o to wypali i jest czysto.
  • REKLAMA
  • #24 21595567
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Po taniości to można skrócony interwał na 10W40 i płukanka K2, potem coś lepszego docelowo, ale czy efekt będzie pozytywny nie wiadomo.

Magpiii napisał:
    Dziwi mnie tylko, dlaczego ten osad czarny jest tylko i wyłącznie poniżej poziomu denka tłoków, wyżej jest znacznie częściej.

Są pianki ładowane przez otwory świec, tzw. "antykoks", ale nigdy tego nie stosowałem z obawy o kat.
  • #25 21595683
    mlody1432
    Poziom 15  
    elektryku5 napisał:
    Po taniości to można skrócony interwał na 10W40 i płukanka K2, potem coś lepszego docelowo, ale czy efekt będzie pozytywny nie wiadomo.

Magpiii napisał:
    Dziwi mnie tylko, dlaczego ten osad czarny jest tylko i wyłącznie poniżej poziomu denka tłoków, wyżej jest znacznie częściej.

Są pianki ładowane przez otwory świec, tzw. "antykoks", ale nigdy tego nie stosowałem z obawy o kat.

Minus preparatów, które kolega zasugerował czyli "antykoks" to cena i czas. Tanie typu Xado Anticarbon jakoś sobie radzą z tłokami i pierścieniami ale po kilku aplikacjach dopiero widać efekt. W tym przypadku można tylko wróżyć, że efekt będzie mizerny. Jakieś mocniejsze pokroju Protect Carbon X może byłyby lepsze ale tu znów cena.

Tylko później jaka procedura po takim czyszczeniu? Zmywacz i cały dół silnika przepłukać, a po tym nanieść cienką warstwę oleju silnikowego?
  • #26 21595726
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21598767
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21598781
    cysiekw
    Poziom 42  
    Magpiii napisał:
    po zmianie oleju zaczęły się problemy z ciśnieniem oleju... auto zaczęło się gotować od czasu do czasu (110°) i mrugała kontrolka oleju... wentylator chłodnicy też był uszkodzony oraz nie było termostatu. Ktoś go wyjął przed sprzedażą.

Zaminowany jak Baie de la Seine w 1944. Opcja zwrotu oraz odzyskania gotówki?
  • #29 21598785
    bearq
    Poziom 39  
    Ale co ty tam chcesz czyścić? Tego twardego osadu nie usuniesz tak łatwo jak Ci się wydaje, w dodatku jest tam pełno zakamarków i nijak tego później nie wymyjesz. Osad odpuść, złóż silnik i wymień olej szybciej niż normalnie.
  • #30 21599196
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stosowania płukanki Tec2000 w silniku 1.4 MPI AUA w Volkswagen Polo Classic z 2000 roku, szczególnie kwestii dawkowania, ilości oleju i czasu płukania. Producent Tec2000 zaleca użycie całej puszki (375 ml) na 4-5 litrów oleju, co budzi wątpliwości przy mniejszych silnikach o pojemności około 3,3 litra oleju. Użytkownik rozważał podzielenie jednej puszki na dwie płukanki, aby zaoszczędzić. Wskazano, że najlepsze efekty daje dwukrotne płukanie z użyciem pełnej dawki preparatu i oleju, z pracą silnika na podwyższonych obrotach przez około 30-50 minut. Płukanki oparte są głównie na nafcie, co nie zawsze skutecznie usuwa twardy, zapieczony nagar, który wymaga mechanicznego czyszczenia (np. szczotką drucianą) lub rozbiórki silnika i chemicznego mycia. Wskazano, że płukanki nie usuną kamiennych osadów, a ich stosowanie jest bardziej profilaktyczne lub przy umiarkowanym zabrudzeniu. Wymieniono alternatywne preparaty do płukania i czyszczenia, takie jak P1001EF, Archoil AR2820, Oilsyn ReleaseTech Power Flush, Forte (pianka i płukanka), K2 Akra oraz środki typu "antykoks" (np. Xado Anticarbon, Protect Carbon X). Podkreślono konieczność stosowania oryginalnych preparatów, a nie podróbek. W praktyce po zastosowaniu Tec2000 i preparatu Forte użytkownik potwierdził poprawę kompresji i oczyszczenie silnika, stosując podział puszki Tec2000 na dwie dawki dostosowane do pojemności oleju. Omówiono także kwestie poziomu oleju na bagnecie i wpływu dodatków na parametry oleju. Wskazano, że przy silnym zabrudzeniu lepszym rozwiązaniem jest częstsza wymiana oleju i mechaniczne czyszczenie niż poleganie wyłącznie na płukankach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA