logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Octavia 1 - sprzęgło klimy cały czas dostaje napięcie

magnez 01 Lip 2025 14:19 510 12
REKLAMA
  • #1 21594742
    magnez
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Klima nie działa. Mam taki objaw, że po wyłączeniu stacyjki dochodzi cały czas napięcie 12 V do wtyczki elektro-sprzęgła klimy. Jak odpalę auto, to cały czas jest 12 V bez względu na to, czy klimę załączę, czy nie. Ma ktoś może jakieś sugestie, bo obawiam się, że padł przekaźnik klimy. Jak go znaleźć?
  • REKLAMA
  • #2 21594892
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    Jesteś pewien, że masz sprężarkę ze sprzęgłem elektromagnetycznym a nie z zaworem?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21595078
    magnez
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Tak jak wcześniej wspomniałem, przy wyłączonej stacyjce i wyjętej wtyczce sprzęgła jest napięcie 12 V DC. Gdy uruchomię silnik i klima jest wyłączona, to napięcie dalej jest. Ale sprzęgło nie pracuje. Być może jest to jakieś napięcie ze szczątkowym prądem, który nie załącza sprzęgła, ale miernik już reaguje. Sprzęgło się załącza dopiero po załączeniu klimy. Przewód z czynnikiem chłodzącym jest wtedy chłodniejszy. Czyli być może tak ma być. Może lepiej podczas sprawdzania napięcia warto podłączyć żarówkę (większe obciążenie). Piszę o tym, bo może komuś się przyda. Czyli u mnie problem nie działającej klimy leży gdzieś indziej. Dodam, iż czynnik chłodzący był kilka dni temu uzupełniony, a diagnoza nie stwierdziła wycieków.

Dodano po 6 [minuty]:

danielzy - Dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21595366
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    78db78 napisał:
    zmierz z żaróweczką 5W.
  • REKLAMA
  • #9 21596250
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2769
    magnez napisał:
    przy wyłączonej stacyjce i wyjętej wtyczce sprzęgła jest napięcie 12 V DC

I w czym problem???
    Pewnie cewka sprzęgła elektromagnetycznego włączana jest tzw. masą, a plus jest podany na sztywno.
  • #11 21596350
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3355
    Ale mata problemy. Do cewki dochodzą 2 przewody, czyli masa jest dołączana. Plus jest stały lub odwrotnie, dla cewki nie ma to znaczenia. Wystarczy zrobić pomiar nawet żaówką 55 W/12V i zawsze będzie świeciła... bo mierzymy w stosunku do masy pojazdu.
    magnez napisał:
    Czyli u mnie problem nie działającej klimy leży gdzieś indziej. Dodam, iż czynnik chłodzący był kilka dni temu uzupełniony, a diagnoza nie stwierdziła wycieków.

To dlaczego był uzupełniany ? Szczelność sprawdzana maszyną na podciśnienie. Najdalej w sierpniu założysz nowy temat typu "klima grzeje zamiast chłodzić", lub "dlaczego klima syczy po prawej stronie" lub "gdzie szukać nieszczelmości" itp.
    magnez napisał:
    Czyli u mnie problem nie działającej klimy leży gdzieś indziej.

To w końcu działa ta klima czy nie działa, bo już nie wiem o co chodzi.
    Jaka temp z wylotowych kratek, jakie ciśnienia LP i HP ?

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Octavia 1 występuje problem z napięciem 12 V stale dopływającym do wtyczki elektromagnetycznego sprzęgła klimatyzacji, nawet po wyłączeniu stacyjki i niezależnie od włączania klimatyzacji. Objaw ten sugeruje uszkodzenie przekaźnika klimatyzacji lub problem z instalacją elektryczną. Wskazówki dotyczące lokalizacji i diagnostyki przekaźnika obejmują sprawdzenie skrzynki bezpieczników i przekaźników pod maską oraz w kabinie, a także pomiar napięć i ciągłości obwodów. Zaleca się również kontrolę masy i ewentualne wymienienie przekaźnika na nowy, aby wyeliminować zwarcie lub zacięcie styków powodujące stałe podawanie napięcia do sprzęgła klimy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA