logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yard-Man MTD traktorek kosiarka – trudności z odpalaniem, dymienie i olej w dolocie

dawidelo97 02 Lip 2025 18:52 381 3
REKLAMA
  • #1 21595890
    dawidelo97
    Poziom 2  
    Witam, mam traktorek-kosiarkę Yard, mam MTD. Są problemy z odpalaniem, kręci minutę, paliwo w dolocie jest, parę kropel. Też trochę dymi przez dolot powietrza. Jak odpali po minucie, to dymi trochę przez chwilę i lekko olejem kropi jakieś 15 sekund. Silnik Briggs & Stratton 10,5 konia i/c.
  • REKLAMA
  • #2 21595950
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    dawidelo97 napisał:
    Witam, mam traktorek-kosiarkę Yard, mam MTD. Są problemy z odpalaniem, kręci minutę, paliwo w dolocie jest, parę kropel. Też trochę dymi przez dolot powietrza. Jak odpali po minucie, to dymi trochę przez chwilę i lekko olejem kropi jakieś 15 sekund. Silnik Briggs & Stratton 10,5 konia i/c.

Zauważ że twój post/opis sytuacyjny nie zawiera pytania!!!
    Ludzie potrzebujący pmocy, załączają konkretne zapytanie, a opis jest tylko uzupełnieniem/ukierunkowaniem do zadanego pytania,
    Niemniej jednak 'odgadując' twój problem sprubuję coś odpowiedzieć:

Może to być spowodowane kilkoma typowymi problemami, w tym problemami z paliwem, problemami ze świecą zapłonową lub problemami z gaźnikiem.
    Sprawdzenie jakości paliwa, upewnienie się, że świeca zapłonowa jest w dobrym stanie oraz wyczyszczenie lub wymiana uszkodzonych elementów gaźnika często może rozwiązać problemy z uruchomieniem.
    Kroki rozwiązywania problemów:

Problemy z paliwem:
    Świeże paliwo: Upewnij się, że paliwo jest świeże i nie jest zwietrzałe, ponieważ stare paliwo może powodować problemy z uruchomieniem, zgodnie z Briggs & Stratton. "Stare" paliwo, prretrzymywane przez długi czas w bezruchu ma tendencję do wytwarzania samoczynnej krystalizacji węgla w postaci czarnych kryształków (przypominających okruchy), które skutecznie zatykają dysze w gaźniku.

Zawór odcinający paliwo: Sprawdź, czy zawór odcinający paliwo jest otwarty i nie jest zablokowany.
    Filtr paliwa: Sprawdź, czy filtr paliwa nie jest zatkany lub zanieczyszczony i w razie potrzeby wymień go.
    Gaźnik: Brudny lub zatkany gaźnik może uniemożliwić prawidłowy przepływ paliwa. W razie potrzeby wyczyść go lub wymień.
    :Przykładowy sposób czyszczenia gaźnika:
    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&...=0s&ab_channel=Steve%27sSmallEngineSaloon

e marcus
  • REKLAMA
  • #3 21595963
    dawidelo97
    Poziom 2  
    >>21595950 Paliwo mam nowe, bo normalnie odpala, tylko po długim kręceniu i nie wiem, czym może być przyczyna tego długiego odpalania. Świeca, jak wykręcałem, była czarna dookoła gaźnika. Nie sprawdzałem filtra, jest czysty. Ta rura, gdzie zasysa powietrze, występują krople paliwa.

Dodano po 9 [minutach]:

>>21595963 >>21595963 I zapomniałem dopisać, silnik na wolnych obrotach strzela z wydechu, nawet jak zmieniałem obroty na mniejsze. W gaźniku było słychać strzały z wydechu. W czym może być problem z tymi strzałami i ciężkim odpalaniem?
  • #4 21596156
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    dawidelo97 napisał:
    >>21595950 Paliwo mam nowe, bo normalnie odpala, tylko po długim kręceniu i nie wiem, czym może być przyczyna tego długiego odpalania. Świeca, jak wykręcałem, była czarna dookoła gaźnika. Nie sprawdzałem filtra, jest czysty. Ta rura, gdzie zasysa powietrze, występują krople paliwa.

>>21595963 >>21595963 I zapomniałem dopisać, silnik na wolnych obrotach strzela z wydechu, nawet jak zmieniałem obroty na mniejsze. W gaźniku było słychać strzały z wydechu. W czym może być problem z tymi strzałami i ciężkim odpalaniem?

Przedstawione objawy wskazywałyby 'generalnie' na błędnie ustawiony zapłon, lecz te silniki nie mają możliwości regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu, więc należałoby sprawdzić wpust połączenia koła zamachowego na wale silnika.
    Koło zamachowe z magnesami i cewką tworzy magneto w tym silniku, zatem jeżeli z jakichś powodów wpust ten został uszkodzony (ścięty), to istnieje możliwość przesunięcia zapłonu względem GMP.

https://www.youtube.com/watch?v=1iywjbu9lLY&ab_channel=Raley%27sSmallEngines

Przykladowy sposób wymiany wpustu,
    https://www.youtube.com/watch?v=SV3Q5vR9RVM&ab_channel=RepairClinic.com
    e marcus
REKLAMA