logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet GCO-DP-21-05 – palnik nie zwiększa mocy przy poborze ciepłej wody, CO działa

Asam 04 Lip 2025 23:53 285 6
REKLAMA
  • #1 21597875
    Asam
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Mam starszy piec Termet GCO-DP-21-05 i zaistniał następujący problem. Przy próbie poboru ciepłej wody piec się włącza, stabilizuje na palniku mały płomień i koniec. Palnik nie chce włączyć się na full. Turbinkę demontowałem i czyściłem 2 razy (jest zeszłoroczna), w tym jeden raz podmieniałem na inną. Ciśnienie wody w kranach dobre jak zawsze - nagrzewnica odkamieniana 2 lata temu. Do czasu tej awarii zdarzało się ostatnio że czasem bardzo sporadycznie palnik nie włączał się na full i woda była ledwo letnia (to "meldunek" żony - zmywa w ciepłej wodzie) - wystarczało zamknąć i jeszcze raz otworzyć pobór ciepłej wody. Teraz już to nie działa.
    Podejrzewam elektronikę bo od jakiegoś czasu trzeba było o sekundę/dwie dłużej czekać na start pieca przy poborze wody mimo zakupienia nowej turbinki. Część CO działa prawidłowo, palnik włącza się na małej mocy a po chwili płomień prawidłowo wzrasta.
    Kto może mi w tej sprawie pomóc? Bardzo proszę....
  • REKLAMA
  • #2 21598062
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Witam. Być może płyta główna bądż zawór gazowy do wymiany. Kiedy był ostatni przegląd tego kotła?.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21598231
    Asam
    Poziom 13  
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    Ostatni przegląd - oj dawno (4-5 lat) bo stały opiekun niestety zmarł. Mieszkam w Trójmieście. Tutaj już nikt nie chce przyjść do tego pieca - "za stary", brak części.
    Zajrzę do elektroniki i powymieniam elektrolity - mają wiele lat. Z pewnością pomógł by mi schemat ale skąd go wziąć?
    Czy w tej konstrukcji zaworu istnieje możliwość że CO jest dobre (moduluje) a CWU nawala? Jak mniemam modulacją płomienia steruje elektronika. Ma jakieś typowe usterki w tej kwestii?
    Pozdrawiam

Dodano po 5 [godziny] 43 [minuty]:

Długo szukałem w Internecie i w końcu trafiłem. Na trop naprowadził mnie ten temat z Forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2991712.html
    Okazało się że u mnie mocno podżarło blaszkę styku czujnika NTC wody użytkowej więc kontakt był kiepski, opór duży i przez to czujnik "kłamał" a styk się złamał przy samej obudowie czujnika w czasie próby demontażu. Teraz piec działa bo podlutowałem kabelek zamiast blaszki styku ale woda na wylocie ma wyraźnie mniejszą temperaturę niż pokazywana przez wyświetlacz pieca. Wyświetla się 55 stopni (full) a ja czuję na ręce mniej - nie parzy, jest dosyć ciepła (oceniam 43-45).
    Czujnik wyglądający identycznie jest dostępny na znanym portalu ale obawiam się gówn... podróbki. Mało tego - w opisie "Pasuje do modeli kotłów" nie ma mojego pieca. Wolałbym kupić ze sklepu Termetu ale tego czujnika nie ma. Jest podobny od rocznikowo nowszego pieca ale czy ma te same parametry NTC? Wzrokowo różni się tylko stykami wyprowadzeń. Kabelki podłączeniowe dopasuję bez problemu. Kto wie czy będzie pasował?
  • #4 21598543
    bro2004a
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Z0560910000
    Mosiężny bez osłony plastikowej. Taki masz kupić. Dostępny u serwisantów u też w necie.
  • REKLAMA
  • #5 21599286
    Asam
    Poziom 13  
    Dzięki. Zamówię na Alle.....
    Mam nadzieję że będzie zgodny z fabrycznym.

P.S. Znowu nie mogę korzystać z ciepłej wody. Na wskaźniku temperatura wody bez poboru pokazuje 62 stopnie (wczoraj 50 więc jeszcze piec grzał CWU). Teraz piec się włączy, palnik wystartuje ale nie zwiększa mocy.
  • REKLAMA
  • #6 21634775
    serwisant100
    Poziom 11  
    Sprawa jest prozaiczna. Kocioł GCO-DP-21-05 jest kotłem z wymiennikiem spaliny-woda (nagrzewnicą) bitermiczną. Ze względu na konstrukcję woda użytkowa (to woda używana do celów sanitarnych z wodociągu), jak również woda z CO, przepływa przez nagrzewnicę. Podczas poboru wody użytkowej również nagrzewa się woda z CO i odwrotnie. Problemem jest zanieczyszczenie zewnętrzne nagrzewnicy — tlenkami powstającymi w wyniku spalania gazu. Jest to kocioł atmosferyczny bez wentylatora (jak w "Turbo") i pracuje, zasysając powietrze z pomieszczenia, w którym jest zamontowany. Najlepszą metodą naprawy jest wymontowanie nagrzewnicy i oczyszczenie radiatorów wodą z płynem, np. do mycia naczyń, i przedmuchanie sprężonym powietrzem. Efekt nieprawidłowej pracy kotła jest taki sam jak w przypadku zapchanej chłodnicy samochodowej przez owady. W tym przypadku wentylacja nagrzewnicy jest zakłócona, a ciąg kominowy gorszy (upały). Po demontażu i oczyszczeniu wymień oringi: 2 na "CO" i dwa na "CW". Oringi gumowe dopasujesz i kupisz w sklepie z wyrobami gumowymi. Wymontowaną nagrzewnicę do oczyszczenia możesz zlecić też w zakładzie, gdzie naprawiają chłodnice samochodowe. Doraźnie odkurzenie trochę pomoże, ale kłopot wróci szybko. Można też odkamienić tę nagrzewnicę przy okazji demontażu i spokój na 5 lat z kotłem. Pozdrawiam i życzę sukcesu!
  • #7 21635091
    Asam
    Poziom 13  
    Praktycznie zapomniałem już o tej usterce (i postach tu na Forum) bo problem został rozwiązany - wystarczyła wymiana czujnika C.W.U. Stary skorodował i woda dostawała się do wnętrza zapewne do samego termistora. Piec sprawny i działa lepiej niż przedtem bo palnik mocniej grzeje wodę (większy płomień aż huczy).
    Drażni mnie jeszcze wyraźnie opóźniony start zapłonu C.U.W. Wymiana czujnika przepływu na nowy nie pomogła - pewnie coś jest ze stałą czasową (stare kondensatory?) a dodam że ciśnienie wody w rurach mam dobre. Kiedyś piec "startował" odczuwalnie szybciej po odkręceniu kurka w kranie.

P.S. Dokładne czyszczenie wymiennika było zrobione w zeszłym roku jesienią. Akurat zgodnie z powyższą instrukcją.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył pieca Termet GCO-DP-21-05, który przy poborze ciepłej wody uruchamiał palnik na małym płomieniu, nie zwiększając mocy, podczas gdy centralne ogrzewanie działało prawidłowo. Wstępne podejrzenia dotyczyły elektroniki, zwłaszcza płyty głównej i elektrolitów, oraz czujnika przepływu (turbinki). Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że uszkodzony był czujnik NTC wody użytkowej – skorodowana blaszka styku i złamany styk powodowały błędne odczyty temperatury. Po podlutowaniu i wymianie czujnika problem z mocą palnika został rozwiązany, a piec działał lepiej niż wcześniej. Dodatkowo wskazano na konieczność regularnego czyszczenia bitermicznej nagrzewnicy (wymiennika spalinowo-wodnego), która może ulec zanieczyszczeniu tlenkami i osadami, co wpływa na wydajność grzania. Opóźniony start zapłonu CWU może być spowodowany starzejącymi się kondensatorami w elektronice. Wymiana czujnika przepływu nie rozwiązała tego problemu. Zalecane jest także wymienienie oringów przy nagrzewnicy po jej demontażu i czyszczeniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA