logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

skaner przestrzeni 3d - dowolny, chodzi o inf ogólne

Radek_123 18 Gru 2005 13:09 1658 5
REKLAMA
  • #1 2094462
    Radek_123
    Poziom 2  
    skaner przestrzeni 3d - dowolny, chodzi o inf ogólne : budowa i zasada działania
  • REKLAMA
  • #2 2094497
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • #3 2095043
    Prymulka
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Próbowałem kiedyścośtakiego zrobić na ultradźwiękach. Musisz mieć nadajnik i odbiornik, standordowo są robione na 40kHz. Nadajnikiem wysyłasz impuls, lub paczkę impulsów ,czekasz aż fala dźwiękowa odbije się od przeszkody i powróci do odbiornika. Następnie, znając prędkość rozchodzenia się fali dźwiękowej możesz obliczyć odległość. Dokładnie na tej zaszadzie działają czujniki parkowania do samochodów. Pomiar ultradżwiękami ma zalety i wady.
    Zalety:
    - przy dobrze skonstruowanym wzmacniaczu nadajnika odległość mierzenia do 10m
    Wady:
    - wynik pomiaru jest najlepszy dla przeszkody ustawionej prostopadle. Jeśli przeszkodę ustawimy pod kątem fala dźwiękowa odbije się w inną stronę i może nie powrócićdo nadajnika
    - zmienna prędkość fali w zależności od ośrodka i warunków w których mierzymy, tzn. pod różnymi temperaturami i czy jest to powietrze, woda, jakiś gaz
    - ograniczona liczba pomiarów na sekunde, bo musisz fale wysylac i czekac az powroci a to troche trwa wiec przykladowo bedziesz mogl zrobic powiedzmy 100 pomiarow na sekunde

Z tego co tu napisalem wynika ze wad jest wiecej niz zalet, ale nie przejmuj sie tym. Z ultradzwiekami da sie naprawde duzo zrobic tylko bedziesz musial sie sporo nameczyc, by uzyskac prawidlowa odleglosc i by ja wogole uzyskac. Jesli jeszcze cos chcesz wiedziec to pisz.
    Aha w jakims EdW byl o tym artykul ale nie pamietam w ktorym, jak cie to interesuje to poszukam.
  • REKLAMA
  • #4 2096029
    Radek_123
    Poziom 2  
    Prymulka, serdeczne dzieki za odpowiedz:) Daje mi to jakieś rozeznanie, choć mam jeszcze trochę niewiadomych w głowie :) jestem totalnym laikiem w tym temacie wiec każda informacja będzie dla mnie cenna . Ten artykul, o którym piszesz też zapewne byłby pomocny:)
    Zdaje się, że te skanery pracują w oparciu o światło laserowe. Ty piszesz o ultradźwiękach. Jak się domyślam, "Twój" sposób jest dobry na zrobienie własnego skanera, domowym sposobem .
    Ja potrzebuję tych informacji do pracy dyplomowej (temat wpadł mi zupełnie przypadkowo ). Masz może jakieś ciekawe schematy, ewentualnie troche teorii na temat zasady działania profesjonalnych skanerów 3d? Naprawdę będę wdzięczny za pomoc ...
  • REKLAMA
  • #5 2096402
    Prymulka
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Ja też miałem to robić na dyplom, ale temat upadł. Ten artykuł jest w EdW lipiec 2002, kit 2643. W sumie to nie widzę zabardzo ultradźwięków na skaner 3D, choć do 2D z pewnością by się nadały. Jesteś pewien że chcesz robićtak rozbudowaną pracę? Pomyśl sobie jakie musisz daćserwa żeby to obracać wokół własnej osi i pod różnymi kątami. NA dyplom by wystarczyło żeby mierzyćtylko jedną odległośćprzeszkody od czujnika. Jestem ciekaw co wymislisz. Piszesz że nic nie wiesz o skanerach 3D. Ale rozumiem że o elektronice i prockach cos wiesz. Bo takie urządzenie bedzie trzeba tez oprogramować.

Jeśli chodzi o lasery, to jest to dla mnie science-fiction. Nigdy nie interesowałem się tym tematem więc nie mogę ci pomóc. Ale z pewnością jest to rozwiązanie dużo droższe. I z pewnością nie majątych wad, które wcześniej wymieniłem dla ultradźwięków.

Napisz jeszcze jak widzisz ten dyplom to może będe mógł coświęcej ci pomóc.
    Pozdrawiam, Łukasz
  • #6 2096425
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Mam pytanie. Do czego taki skaner miałby służyć?
REKLAMA