logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Diora TSH 113 – zniekształcenia dźwięku w stereo i brak wyciszenia UKF

Tomek_sp7 08 Lip 2025 10:23 426 9
REKLAMA
  • #1 21600502
    Tomek_sp7
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Przestrojony tuner Unitra Diora TSH 113 zniekształca dźwięk na UKF przy włączonym stereo. Sprzęt dobrze odbiera stacje w trybie mono (na wskaźniku siła 8), ARCz działa. Natomiast po włączeniu stereo wyraźnie słychać zniekształcenia w obu kanałach, jakby przesterowanie. Napięcia w zasilaczu są ok. Podmiana układu M1310P nic nie pomogła. Posprawdzałem multimetrem diody i tranzystory są ok. Drugi problem to niedziałające wyciszenie – nie zauważyłem możliwości regulacji progu działania. Czy te problemy są powiązane ze sobą? Jak sprawdzić co ze stereodekoderem? Proszę o rady 😊
  • REKLAMA
  • #2 21600541
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    Tomek_sp7 napisał:
    Przestrojony tuner Unitra Diora TSH 113 zniekształca dźwięk na UKF przy włączonym stereo. Sprzęt dobrze odbiera stacje w trybie mono

Czyli jest żle przestrojony. "Jeszcze" mieści się w łatwiejszych wymogach na mono, ale pęka w stereo.
    Niech zgadnę: metoda "szwagier potrzymaj piwo", wg marnego materiału z YT ?
    Bez przyrządów radiowych itd ...
    Trzeba dodać, że to ma 40 lat, NAWET jakby żaden kowal (drwa, dentysta, obojętne) tego nie dłubał: zachodzi naturalne starzenie itd ...

To JEST do wyratowania: generator radiowy, częstościomierz i kilka drobnych innych W RĘKACH KOMPETENTNEGO SERWISANTA
  • REKLAMA
  • #3 21600548
    Tomek_sp7
    Poziom 11  
    Szczerze mówiąc nie przestrajałem tego sam, tylko już taki otrzymałem. Ma zmienioną głowicę na GFE-105. Z tego co słyszałem od poprzedniego właściciela, po kilku latach od serwisu (przestrojenie i wymiana elektrolitów) - coś się zaczęło psuć :/ No cóż zestroję od początku głowicę. Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co może być nie tak?
  • #4 21600810
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Może jednak zacznij od końca?
    Weź jakieś sprawne radio stereo i podłącz wyjście sygnału mpx pod stereodekoder.
    Możesz też odwrotnie - dla kontroli.
    W następnej kolejności sprawdź tor pcz., najlepiej również w obie strony. Jeśli nie padł ww. dekoder, to prawdopodobnie któryś z filtrów FCM 10,7 albo "rozjechał się" przesuwnik fazowy demodulatora.
    Głowicę zostawiłbym na koniec. Znaczy się, sprawdzenie, bo jeśli chodzi o strojenie - jej samej, filtrów pcz., jak i 19 kHz - to jak już ktoś wspomniał, bez sprzętu nie podchodź. Dużo bardziej prawdopodobne jest, że sytuację pogorszysz.

Jeśli miałbyś dostęp do oscyloskopu o paśmie przynajmniej 10 - 20 MHz, wstępnie możesz obejrzeć sygnał pcz. na wejściach i wyjściach US201 oraz 202. Jeśli jego obwiednia w czasie odbioru audycji radiowej jest stała, to wymagane pasmo, czyli nośna +/- 58 kHz, prawdopodobnie jest przenoszone poprawnie, a feler tkwi raczej w demodulatorze lub dekoderze. Jeśli natomiast "faluje", czyli jest modulowana amplitudowo, to faktycznie, może być coś nie tak z zestrojeniem filtrów LC toru lub którymś z ceramicznych.
  • REKLAMA
  • #6 21601147
    Tomek_sp7
    Poziom 11  
    @mam_pytanie z tych rzeczy, o których mówiłeś podłączyłem bezpośrednio oscyloskop do wejść i wyjść układów UL1201 i uzykałem na ekranie poziomą linię na wysokościach 2V oraz 8V. Czy tutaj powinienem użyć sondy detekcyjnej?

Generalnie podmieniłem filtry ceramiczne i też się nic nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #7 21601170
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    Na jakiej antenie ten tuner pracuje?
  • #8 21601226
    Tomek_sp7
    Poziom 11  
    Na kawałku drutu, ok. 70 cm.

Zauważyłem jeszcze jeden problem, przy max. sile sygnału na wskaźniku dźwięk jest przytłumiony. A po przesunięciu pokrętła nieco w lewo odbiera znacznie lepiej - głośniej.

Przeczytałem w instrukcji serwisowej o ustawieniu 0 dyskryminatora za pomocą miliwoltomierza jednak to nie rozwiązało tego problemu - sam ARCz natomiast wydaje się działać poprawnie.
  • #9 21601293
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    Wojtek M napisał:
    Na jakiej antenie ten tuner pracuje?

Tomek_sp7 napisał:
    Na kawałku drutu, ok. 70 cm.

"Kawałek drutu" to ma być antena? Jaka jest odległość do nadajnika?
  • #10 21601501
    Tomek_sp7
    Poziom 11  
    Do nadajnika jest kilka kilometrów

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Zrobiłem wspomniany wcześniej test z naprawianym TSH 113 i Radmorem 5102, odłączyłem sygnały mpx od stereodekoderów, połączyłem oba urządzenia masami. I tak tuner TSH 113 podłączony do stereodekodera Radmora działa ok. Natomiast Radmor 5102 z dekoderem TSH 113 charczy i przerywa stereofonia. Czyli problem w TSH 113 ze stereodekoderem (tyle że wcześniej podmieniłem układ MC1310P na nowy i problem ciągle jest).

Dodano po 3 [minuty]:

W TSH 113 podłączyłem się z sygnałem z Radmora przed C259

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Chyba udało mi się znaleźć, potencjometr montażowy r257 miał zwarcie 😀

Podsumowanie tematu

✨ Przestrojony tuner Unitra Diora TSH 113 wykazuje zniekształcenia dźwięku na UKF w trybie stereo, podczas gdy odbiór mono jest poprawny i wskaźnik siły sygnału wskazuje wartość 8. Problem objawia się jako przesterowanie w obu kanałach po włączeniu stereo. Napięcia zasilacza są prawidłowe, a wymiana układu M1310P nie rozwiązała problemu. Sprawdzenie diod i tranzystorów multimetrem nie wykazało uszkodzeń. Dodatkowo, funkcja wyciszenia (muting) UKF nie działa, a próg jej działania nie jest regulowany. Pytanie dotyczy powiązania obu problemów oraz metod diagnostyki stereodekodera. Wskazane jest sprawdzenie układu stereodekodera, potencjalnych uszkodzeń elementów odpowiedzialnych za muting oraz ewentualnych błędów w torze audio stereo, które mogą powodować zniekształcenia i brak wyciszenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA