logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kierunkowskaz w prawo włącza się w pozycji zero na manetce.

peżot307 08 Lip 2025 20:44 198 7
REKLAMA
  • #1 21601113
    peżot307
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Witam
    Mam problem z kierunkowskazem w prawo. Zaczyna migać jak manetka jest na pozycji zero albo jak się ją delikatnie poderwie w górę a powinien migać dopiero jak przeskoczy na górną pozycje. Załączam film.
    Ktoś się orientuje czy to winne będą te blaszki w manetce zaznaczone na zdjęciu czy coś innego?
    Jest to manetka starszego typu jeszcze na kostkę.

Kierunkowskaz w prawo włącza się w pozycji zero na manetce.
  • REKLAMA
  • #2 21601118
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3401
    peżot307 napisał:
    Ktoś się orientuje czy to winne będą te blaszki w manetce zaznaczone na zdjęciu

Jak rozbierzesz to się dowiesz. Skąd mamy wiedzieć co się uszkodziło. Najpierw trzeba rozebrać żeby stwierdzić usterkę.
  • REKLAMA
  • #3 21601121
    peżot307
    Poziom 3  
    piotrekwoj1 napisał:
    peżot307 napisał:
    Ktoś się orientuje czy to winne będą te blaszki w manetce zaznaczone na zdjęciu

Jak rozbierzesz to się dowiesz. Skąd mamy wiedzieć co się uszkodziło. Najpierw trzeba rozebrać żeby stwierdzić usterkę.

Ktoś mógł mieć podobny problem i będzie wiedział.
    Bez odbioru!
  • #4 21601426
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 743
    Jak już ustalisz pochwal sie :)
    W ciągu 2 lat dwa razy na krótko (ponowne przełączenie) miałem taki objaw w 307sw polifcie, ale samo znikło.
  • #5 21602105
    diablo23248
    Poziom 28  
    Ocena: 613
    Od ślizgów bym zaczął, ale z doświadczenia wiem, że skończy się wymianą...
  • REKLAMA
  • #6 21603186
    peżot307
    Poziom 3  
    Zmieniłem manetkę na taką jak w pierwszym poście. Niby wszystko działa ale nie do końca.
    Wcześniej miałem tak że po odpaleniu auta odrazu zapalały się światła mijania a po zgaszeniu gasły.
    Teraz muszę ręcznie zapalać i gasić przełącznikiem - da radę jakoś to zrobić tak jak było wcześniej?
  • REKLAMA
  • #8 21603298
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2979
    Czy napewno manetka jest taka sama czy tylko podobna? Bo kiedyś zmieniłem w jednym samochodzie od innego modelu. Mechanicznie podeszło ale elektrycznie nie do końca - światła nie tak działały.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kierunkowskazu w prawo, który zaczyna migać już przy pozycji zero manetki lub przy jej delikatnym podniesieniu, zamiast dopiero po przejściu na górną pozycję. Manetka jest starszego typu, wyposażona w kostkę elektryczną. Podejrzewane są uszkodzenia mechaniczne lub elektryczne, w szczególności elementy sprężynujące (blaszki) wewnątrz manetki. Zalecane jest rozebranie manetki w celu dokładnej diagnozy usterki, ponieważ bez demontażu nie można jednoznacznie określić przyczyny problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA