Mam problem z klimatyzacją w samochodzie Peugeot 208, 1,6 BlueHDi z 2015 r. Klimatyzacja się nie włącza, sprężarka nie dostaje prądu, sprawdziłem kostkę zasilającą, nie ma napięcia. Sprawdziłem czujnik ciśnienia czynnika, podpiąłem miernik, na niepracującej klimatyzacji pokazuje 1,22 V przy 20 stopniach na zewnątrz, czyli zakładam, że działa. Próbowałem podnieść napięcie do 3 V na czujniku i włączył się wiatrak, ale nie sprężarka klimatyzacji. Bezpiecznik pod kierownicą 15 A dobry. Klimatyzacja w spoczynku sprawdzona manometrem, pokazuje przy 15 stopniach na zewnątrz 75 psi, na pracującej nie mogę sprawdzić. Tak jest szczelna. Skończyły mi się pomysły i pomyślałem, że może ktoś miał podobny problem. Napiszę jeszcze, że klimatyzacja się czasami włączy, a częściej się nie włączy. Nie wiem, od czego to zależy. Na początku obstawiałem czujnik ciśnienia, bo najprostszy w diagnozie, ale napięcie podaje. Dodatkowym objawem było, że klimatyzacja, jak już się włączyła, to z wiatrakiem. Chwilę podziałała z pół godziny, a przy następnym uruchomieniu samochodu już nie startowała, będę wdzięczny za wszelkie propozycje.
Z tego co się orientuję, nie ma tu jako takiego przekaźnika w skrzynce obok silnika, ale może źle się orientuję.
AI: Sprawdzałeś może panel sterowania klimatyzacją? Chodzi mi o to, czy przyciski, pokrętła albo sama elektronika panelu działają poprawnie i czy nie ma tam jakiegoś przerwanego połączenia albo zimnego lutu?
Panel sterowania, jak wciskam przycisk, świeci się dioda klimatyzacji, ale czy dalej podaje sygnał, to nie wiem.
AI: Podpinałeś auto pod komputer diagnostyczny (OBD2) i sprawdzałeś, czy są jakieś błędy związane z klimatyzacją albo elektroniką? Jeśli tak, to jakie kody błędów się pojawiły?
Podpinałem pod OBD2, nie wskazuje żadnego błędu.
Z tego co się orientuję, nie ma tu jako takiego przekaźnika w skrzynce obok silnika, ale może źle się orientuję.
AI: Sprawdzałeś może panel sterowania klimatyzacją? Chodzi mi o to, czy przyciski, pokrętła albo sama elektronika panelu działają poprawnie i czy nie ma tam jakiegoś przerwanego połączenia albo zimnego lutu?
Panel sterowania, jak wciskam przycisk, świeci się dioda klimatyzacji, ale czy dalej podaje sygnał, to nie wiem.
AI: Podpinałeś auto pod komputer diagnostyczny (OBD2) i sprawdzałeś, czy są jakieś błędy związane z klimatyzacją albo elektroniką? Jeśli tak, to jakie kody błędów się pojawiły?
Podpinałem pod OBD2, nie wskazuje żadnego błędu.