logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 208 1.6 BlueHDI 2015 – klimatyzacja nie włącza się, brak napięcia na sprężarce

Macar222 11 Lip 2025 09:46 1017 12
REKLAMA
  • #1 21603616
    Macar222
    Poziom 3  
    Mam problem z klimatyzacją w samochodzie Peugeot 208, 1,6 BlueHDi z 2015 r. Klimatyzacja się nie włącza, sprężarka nie dostaje prądu, sprawdziłem kostkę zasilającą, nie ma napięcia. Sprawdziłem czujnik ciśnienia czynnika, podpiąłem miernik, na niepracującej klimatyzacji pokazuje 1,22 V przy 20 stopniach na zewnątrz, czyli zakładam, że działa. Próbowałem podnieść napięcie do 3 V na czujniku i włączył się wiatrak, ale nie sprężarka klimatyzacji. Bezpiecznik pod kierownicą 15 A dobry. Klimatyzacja w spoczynku sprawdzona manometrem, pokazuje przy 15 stopniach na zewnątrz 75 psi, na pracującej nie mogę sprawdzić. Tak jest szczelna. Skończyły mi się pomysły i pomyślałem, że może ktoś miał podobny problem. Napiszę jeszcze, że klimatyzacja się czasami włączy, a częściej się nie włączy. Nie wiem, od czego to zależy. Na początku obstawiałem czujnik ciśnienia, bo najprostszy w diagnozie, ale napięcie podaje. Dodatkowym objawem było, że klimatyzacja, jak już się włączyła, to z wiatrakiem. Chwilę podziałała z pół godziny, a przy następnym uruchomieniu samochodu już nie startowała, będę wdzięczny za wszelkie propozycje.

Z tego co się orientuję, nie ma tu jako takiego przekaźnika w skrzynce obok silnika, ale może źle się orientuję.
    AI: Sprawdzałeś może panel sterowania klimatyzacją? Chodzi mi o to, czy przyciski, pokrętła albo sama elektronika panelu działają poprawnie i czy nie ma tam jakiegoś przerwanego połączenia albo zimnego lutu?
    Panel sterowania, jak wciskam przycisk, świeci się dioda klimatyzacji, ale czy dalej podaje sygnał, to nie wiem.
    AI: Podpinałeś auto pod komputer diagnostyczny (OBD2) i sprawdzałeś, czy są jakieś błędy związane z klimatyzacją albo elektroniką? Jeśli tak, to jakie kody błędów się pojawiły?
    Podpinałem pod OBD2, nie wskazuje żadnego błędu.
  • REKLAMA
  • #2 21604496
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21630747
    Macar222
    Poziom 3  
    Ciąg dalszy: na wysokim ciśnieniu, jak sprężarka się włączy, napięcie na czujniku 2,2 V; na niskim 45 psi. Czyli wygląda dobrze. Po resecie komputera skanerem domowym odpiąłem wtyczkę od sprężarki i sprawdziłem, czy płynie prąd. I tak zaczął płynąć prąd — 9 V; po paru minutach wzrósł do 14 V i nie odcięło prądu. Później, po podpięciu wtyczki do sprężarki, klimatyzacja ruszyła na 15 sekund i znowu ją odcięło. Nie byłem w stanie uruchomić ponownie. Zastanawia mnie, czemu się uruchomi raz, a później już nie; a jak sprawdzałem napięcie na odpiętym kablu sprężarki, to mogłem włączać i wyłączać, i podawało prąd za każdym razem. Więc teoretycznie czujniki są OK, skoro komputer podał prąd na wtyczkę sprężarki, bo inaczej by nie podał, jakby był problem z ciśnieniem czy temp. zewnętrzną czy czymś jeszcze? Ale po podpięciu sprężarki ciśnienia wyglądają dobrze, wyrównują się na 70 psi w spoczynku, a po przypadkowym uruchomieniu odcina i nie pozwala powtórnie podać prądu na wtyczkę. Dalej niewiele wiem i nawet nie wiem, od czego zacząć wymieniać części, hehe.
  • REKLAMA
  • #4 21630758
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3434
    Z tego vo widzę to uparłeś się na czujniki i ciśnienie w układzie. Odczytaj błędy i daj znać czy masz jakieś gdziekolwiek. Sprężarka ze sprzęgłem czy o zmiennej wydajności?
  • REKLAMA
  • #5 21631113
    Macar222
    Poziom 3  
    Sprężarka Sanden 8850F variable displacement, czyli wychodzi ze zmiennej wydajności ze sprzęgłem, hybryda.

https://www.vokparts.eu/?lang=en&call=product&part=PS1170177 o taka.

Zacząłem od czujników, bo najłatwiej wykluczyć, i nie jest ich dużo, a zazwyczaj padają, wysyłając błędny sygnał do ECU, blokując prąd do sprężarki.

Mam tylko domowe OBD2 na telefon, ale żadnego błędu nie ma i nie było już dawno, nie mam dostępu do zaawansowanego skanera klimy, dlatego szukam, co sam mogę sprawdzić, chociaż nie wiem, czy lepszym skanerem coś innego bym dostał w sensie informacji, gdzie jest błąd i czemu raz podaje prąd, raz nie podaje itd.

Będę wdzięczny za wszelkie pomysły, co można i jak sprawdzić, bo już trochę stoję przy ścianie.

update z dzisiaj: rano o 8 jechalem samochodem probowalem wlaczyc klime i nic zero reakcji. teraz o 16 probowalem na postoju i wystartowala, pochodzila 30 sekund, wlaczyl sie wiatrak pochodzil i wylaczylo sie, najpierw sprezarka pozniej wiatrak. dodam ze tam nie ma wiatraka ktory wlacza sie razem z klima, tylko wlacza sie wiatrak chlodnicy od samochodu, chyba jak nie ma powietrza chlodzacego podczas jazdy.
  • #6 21631150
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Na moje to ta sprężarka jest tylko z zaworem zmiennej wydajności. Jeżeli się nie mylę że jest taka sprężarka to trzeba podpiąć zegary i wysterować zawór wtedy będzie coś więcej wiadomo. Jeżeli zawór da się wysterować i sprężarka będzie pracowała i reagowała na wysterowanie zaworu to wtedy można szukać dlaczego nie wysterowany jest zawór. Jeżeli tego nie sprawdzisz nic nie zrobisz bo jak zawór będzie uszkodzony (zatarty) to nie będzie wysterowania na zawór. Czasami jest błąd, czasami nie ma. Jak zawór jest zatarty to na 90% dostała i sprężarka. Wymiana samego zaworu mija się z celem bo pochodzi on może z kilka miesięcy a może i nie.
  • REKLAMA
  • #7 21631316
    Macar222
    Poziom 3  
    >>21631150 Z tego co czytałem to zawór dostaje informacje z ECU w postaci napięcia, a nic nie wysyła z powrotem, że nie działa. Tak na przykład teraz jak patrzyłem na odpiętej wtyczce i włączonej klimie nie ma żadnego napięcia na wyjściu z wtyczki — 0 V, mimo włączenia klimy i wentylatora, i nawet, czy zawór działa czy nie, bez napięcia w kostce się nie uruchomi. A żadnego błędu nie ma w skanerze.
  • #8 21631326
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    No i widzisz Twoja wiedza jest zerowa. Pewnie że zawór nic nie wysyła ale sterownik go diagnozuje i co ma zdiagnozować jak jest zatarty. Zatarty to dla sterownika sprawny bo sterownik diagnozuje ciągłość obwodu a nie zatarcie zaworu. Z takim podejściem to nic nie zrobisz. Jak sprawdzisz że klima działa po wysterowaniu zaworu i zmienia się jej wydajność wtedy można szukać dalej. Ostatnio nową sprężarkę założyłem i zawór miała uszkodzony ale nikt nie zabroni Ci szukać dalej.

Ile masz wtyczek przy sprężarce bo według schematu to faktycznie jest hybryda.
  • #9 21631416
    Macar222
    Poziom 3  
    Jeden kabel, który podaje napięcie od 9 V do 14 V, jak już zadziała.

Dlatego wziąłem się za czujniki, bo nie ma napięcia na kablu. Zakładałem, że odcina prąd, bo jakiś czujnik wysyła sygnał do ECU, że coś jest nie tak i nie puszcza napięcia

Jest jakiś program diagnostyczny, który może wyrzucić błąd czy pokaże czemu nie podaje prądu?
  • #10 21631421
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Macar222 napisał:
    jest jakis program diagnostyczny ktory moze wyrzuci blad

Nie jeden ale napewno nie taki za 50 zł.
    Macar222 napisał:
    czy pokaze czemu nie podaje pradu ?

Takiego nie ma.

Można zrobić tak.
    Odłącz wtyczkę od zaworu i podaj na niego 12V z akumulatora. Nic mu się nie stanie ale klima powinna ruszyć. Możesz jeszcze zmierzyć rezystancję zaworu jak masz czym.
  • #11 21631756
    Macar222
    Poziom 3  
    >>21631421

Rezystancja zaworu 11,1 omów. Nie wiem, czy to dobra wartość dla tej sprężarki?

Jeszcze, jakbyś mógł, napisać te 12 V z akumulatora to na włączonym silniku samochodu? Czy tylko sprawdzić elektromagnes na wyłączonym? Bo na włączonym, jak jest coś z ciśnieniami czy jakieś zabezpieczenie blokuje, to czy to dobry pomysł?
  • #12 21632349
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Na włączonym nic się nie stanie tak zaraz nie uzyska ciśnienia żeby coś poważnego się stało. To nie jest elektromagnes tylko zawór więc bez uruchomionego silnika nic nie sprawdzisz. Jak by było sprzęgło to tak byś mógł je sprawdzić ale Ty masz zawór więc to inna bajka.
  • #13 21632565
    michalwu92
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, kolego. Jeżdżę Peugeotami od lat. Jeśli chcesz dobrze diagnozować swojego lwa i mieć pewność co do wiarygodności danych, używaj tylko i wyłącznie PP2000 (Peugeot Planet 2000). Każdy inny tester, a szczególnie zabawka sparowana z tel., nie wskaże nawet 20% błędów, które siedzą w aucie. Możesz wierzyć lub nie. Ale BSI potrafi robić psikusy. A w szczególności te, które miały zintegrowany EEPROM z procesorem Motoroli. Paskudna sprawa. Najłatwiej podjechać do kogoś, kto ma Lexie i PP2000. Odczytać błędy. Uszkodzony moduł BSI potrafi czynić cuda. Znam to z autopsji :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy klimatyzacji w Peugeot 208 1.6 BlueHDi z 2015 roku, gdzie sprężarka klimatyzacji nie włącza się z powodu braku napięcia na jej wtyczce. Czujnik ciśnienia czynnika działa poprawnie, wskazując odpowiednie napięcie i ciśnienie, a bezpiecznik 15 A jest sprawny. Klimatyzacja czasami działa, jednak często nie podaje prądu na sprężarkę. Sprężarka to model Sanden 8850F o zmiennej wydajności (variable displacement) ze sprzęgłem hybrydowym. Brak błędów w standardowym skanerze OBD2, co utrudnia diagnozę. Sugerowane jest odczytanie błędów zaawansowanym skanerem, sprawdzenie modułu wentylatora, BSI oraz diagnostyka i testowanie zaworu zmiennej wydajności sprężarki poprzez podanie napięcia bezpośrednio na zawór (12 V) i pomiar rezystancji. Zawór sterowany jest napięciem z ECU, nie wysyła sygnału zwrotnego, więc jego uszkodzenie może nie być wykryte jako błąd. Problem może leżeć w sterowaniu zaworem lub w module sterującym, a nie w samych czujnikach ciśnienia. Zalecane jest podłączenie manometrów i wysterowanie zaworu, aby potwierdzić jego działanie i dalsza diagnostyka układu sterowania sprężarką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA