logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup przystawki oscyloskopowej do komputera - opinie i rekomendacje

Adrian2 16 Kwi 2003 21:11 5026 13
REKLAMA
  • #1 189543
    Adrian2
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam!!!
    Mam zamiar zakupić przystawkę oscyloskopową do komputera , czy ktoś może jest w posiadaniu takiej przystawki , co o takim czymś sądzicie , jakiej firmy szukać i gdzie można kupić w dobrej cenie takie urządzenie ?
    Czy jest lepsze i tańsze rozwiązanie dla serwisu RTV.
    Pozdrawiam:Adrian
  • REKLAMA
  • #2 197745
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Dobra przystawka jest droższa od średniej klasy oscyloskopu analogowego a tańszymi nie ma co sobie głowy zawracać... Do serwisu RTV (zwłaszcza TV) polecał bym zdecydowanie oscyloskop analogowy min. 50MHz. Nie jestem żadnym fachowcem w tej dzidzinie ale wiem, że przeciętny oscyloskop cyfrowy nie jest w stanie poprawnie zobrazować pojedynczej linii obrazu w systemie PAL.
    W oscyloskopach cyfrowych najistotniejszym parametrem jest szybkość próbkowania a nie pasmo, bo niektóre modele przy przebiegu o częstotliwości bliskiej granicznej cz. oscyloskopu pobierają zaledwie kilka próbek na okres, co nie wystarcza do prawidłowego zobrazowania przebiegu a nawet przy niższych częstotliwościach "gubione" są wszelkie krótkotrwałe "szpilki".
  • #3 197796
    Adrian2
    Poziom 15  
    Dziękuję bardzo za wskazówki przemyślę to bo może właśnie nie warto bawić się w przystawki.
    Pozdrawiam :Adrian
  • #4 199810
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 216964
    Adrian2
    Poziom 15  
    Elektrid , wiesz może gdzie można kupić takie oscyloskopy ?
    Pozdrawiam :
  • REKLAMA
  • #7 217805
    Adrian2
    Poziom 15  
    Dziękuję i pozdrawiam: :)
  • #8 217905
    misiosoft
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Mówiąć o przystawkach do komputera wie ktoś coś na temat KITU
    AVT-891.
  • #9 218959
    Adrian2
    Poziom 15  
    Witam!!
    Misiosoft Ty chcesz kupić , czy posiadasz jakieś informacje na temat tej przystawki?
    Pozdrawiam :
  • REKLAMA
  • #10 219453
    misiosoft
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Chce zrobić (kupić). Zastanawiam się czy warto jakie to ma parametry
    ile kosztuje itp. Podobno ten kit nie jest już w sprzedaży.
  • #11 240917
    m4341
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    mam taki oscyloskop do sprzedania rosyjski ale 5 letni jest b.dobry specjalnie do RTV , kontakt mail:m4341@o2.pl
  • #12 245403
    WoWo
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Witam...

Koledzy, kupilem dzis JAKAS 8 mio kanalowa przystawke do oscyloskopu
    (zob.foto) ale jeszcze nie wiem, co ona potrafi, i co moge z nia zrobic ? :)
    Mam 1 no kanal. oscyloskop 20 MHz i ciekawy jestem co za pomoca tej przystawki mozna dzialac ?
    A moze ktorys z Was spotkal sie z taka przystawka ?

Pozdrawiam

WoWo
    Załączniki:
    • Zakup przystawki oscyloskopowej do komputera - opinie i rekomendacje przyst.oscyloskopowa.JPG (334.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 256009
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Podoby układ był opisany w EP, nawet miałem zamiar go zrobić ale jego przydatność jest mocno ograniczona, gdzyż oscyloskop musi pracować z zewnętrznym wyzwalaniem a przystawka go nie dostarcza :(
  • #14 307692
    sLoTeRRR
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja mam zrobiony kit AVT-981, tylko że zamiast ST'ka wstawiłem AT89S8252 i wyrąbałem proga w ASM. Napisałem banalny programik w DELPHI i cyka aż piknie!!!. Ponoć program z tego kitu gdzieś tu siedzi w tej okolicy. Oscylek działa dobrze, tylko wymaga małych poprawek i wyświetlacza LCD. Ale to już niedługo :) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu przystawki oscyloskopowej do komputera oraz jej przydatności w serwisie RTV. Uczestnicy wskazują, że dobrej jakości przystawka jest droższa niż oscyloskop analogowy średniej klasy, a tańsze modele przystawek nie spełniają oczekiwań. Zalecane jest stosowanie oscyloskopu analogowego o paśmie minimum 50 MHz, szczególnie do serwisu telewizorów, gdyż cyfrowe oscyloskopy często nie radzą sobie z poprawnym obrazowaniem sygnału w systemie PAL ze względu na ograniczoną szybkość próbkowania. Wskazano, że oscyloskopy cyfrowe mogą pomijać krótkotrwałe impulsy i "szpilki". Użytkownicy polecają zakup oscyloskopu dwukanałowego w cenie około 500-800 PLN zamiast przystawek. Wskazano serwis Allegro jako miejsce zakupu oscyloskopów. Poruszono temat przystawki KITU AVT-891 (oraz AVT-981), która jest popularnym zestawem do samodzielnego montażu, jednak może być już niedostępna w sprzedaży. Jeden z użytkowników opisał modyfikację AVT-981 z mikrokontrolerem AT89S8252 i własnym oprogramowaniem w Delphi, co poprawiło działanie urządzenia. Zwrócono uwagę, że przystawki często wymagają zewnętrznego wyzwalania, którego nie dostarczają, co ogranicza ich funkcjonalność. Pojawiła się także oferta sprzedaży rosyjskiego oscyloskopu używanego w RTV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA