logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router i antena zewnętrzna do sieci Orange na wieś – wzmacnianie sygnału

EdgarXNobody 17 Lip 2025 13:02 870 8
REKLAMA
  • #1 21609310
    EdgarXNobody
    Poziom 3  
    Dzień dobry,

Z góry chciałbym przeprosić, jeżeli post nie będzie dokładnie napisany zgodnie z normami, jednakże jest to mój pierwszy temat, jaki poruszam na forum.
    Chciałbym prosić o pomoc w wyborze anteny zewnętrznej oraz routera, gdyż moja wiedza w tym temacie i doborze odpowiedniego sprzętu jest znikoma, a na pewno jest na tym forum wielu użytkowników obeznanych w tym temacie.
    Miejsce znajduje się na wsi, około 7 km od miasta, jednak dzieli je spora górka i drzewa, jednakże router zazwyczaj łączy się z innym BTS oddalonym około 9 km na równym terenie, jednak jest tam sporo drzew. Aktualnie sprzętem, którym dysponują rodzice, jest ZTE Router z anteną zewnętrzną SIM 4G Smartadmin (WF830), był brany w abonamencie Play kilka lat temu, teraz siecią do internetu jest Orange. Internet na tym urządzeniu jest bardzo niestały, często sieć jest niestabilna lub brak dostępu do internetu, wznawia działanie po restarcie. Prędkość pobierania dochodzi do 15 Mb/s, wysyłania 4 Mb/s.
    Nie chodzi tutaj o super szybkie łącze, jednak o stabilność sieci, możliwość zdalnego podglądu z kamer oraz codziennego użytku takiego jak przeglądanie sieci czy też Netflix.
    Bardzo proszę o pomoc w wyborze sprzętu, który byłby najbardziej odpowiedni w tej sytuacji.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
    Poniżej przedstawiam zdjęcia z testów, mam nadzieję, że będą choć trochę pomocne (testy wykonywane na zewnątrz budynku).

• REKLAMA
  • #2 21609422
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    A dlaczego zmieniłeś Play na Orange , jak wyglada zakładka LTE na WF830 , na jaki BTS ustawiłeś antenę ODU z tego WF830? Na telefonie dramat czyli bardzo słaby sygnał na LTE80/900 z Milenijnej lub Słońska. Test w domu czy na zewnątrz?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21609500
    EdgarXNobody
    Poziom 3  
    Rodzice zmienili sieć ze względu na słaby zasięg w telefonach, limit danych, no i też słaby internet. Myśleli, że będzie lepiej, a jest identycznie, jedyne czym się różni, to brakiem limitu danych.
    Testy były robione na zewnątrz.
    Z tego co pamiętam, gdyż od dłuższego czasu tam nie mieszkam, jest chyba ustawiony na balkonie w stronę BTS w Kostrzynie, wcześniej był na dachu przy kominie w stronę Słońska i wydaje mi się, że było trochę lepiej, niewiele, ale jednak. Czasami dochodził do 30 Mb, ale też często spadał do 5 Mb w przeciągu 20 min, był bardzo rozchwiany.

Jeżeli chodzi o screen, to niestety znalazłem tylko taki, lecz jeżeli lepiej byłoby, gdyby był bardziej aktualny lub zawierający inne treści, postaram się zorganizować.
  • Pomocny post
    #4 21609551
    matek451
    Poziom 43  
    W Play są też oferty bez limitu danych ale drogie, dlatego korzysta się z pre-paid a nie pakuje w kolejne abonamenty.
    Pre-paid to wolność wyboru , zawsze mozna zmienić operatora a abonament to 2 lata mordegi.
    Screen ubogi i nie ta zakładka ale widać ze to 1 sektor z Milenijnej, LTE2100 jako pasmo podstawowe i bardzo słaby sygnał z niego. Zapewne do tego jakies drugie pasmo LTE w agregacji, antena w WF830 maz zysk 5-7dBi, jest mało kierunkowa a po drodze do BTS-a jest las. Do tego w Słońsku jest dalej ale bez lasu, ogólnie decyzja o zmianie operatora pochopna, Play ma BTS z agregacją 4 pasm LTE w Młyniskach, sektor na azymut 200 stopni czyli mniej wiecej na ciebie. Po drodze brak przeszkód, lasów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21609559
    EdgarXNobody
    Poziom 3  
    Również uważam, że była to zła decyzja, a na pewno zbyt pochopna, jednak niestety nie miałem na nią wpływu.
    Jednak czy w obecnej sytuacji istnieje jakakolwiek możliwość polepszenia jej?
    Od kilku dni staram się znaleźć jakieś opłacalne anteny kierunkowe, jednak ze względu na brak obszernej wiedzy w tym temacie nie jestem w stanie wybrać niczego sensownego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21609600
    matek451
    Poziom 43  
    Milenijna dziala w agregacji 5 pasm LTE, liczą się z reguły te najwyższe czyli LTE2600+2100+1800 więc antena musi mieć największy zysk w zakresie 1800-2600MHz. Spróbuj jeszcze z tym WF830 na Słońsk, on ma sektor na was, tak samo jak Play z tego BTS-a. Przetestuj na WF830 Orange ze Słońska , tak samo Play i Play z anteną na Młyniska. Do testów starter Virgin Mobile za 5 zł, kup, zarejestruj i kodem*222*41*1# odpal pakiet #GIGAWYPAS i na nim 760GB/m-c za darmo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21609660
    EdgarXNobody
    Poziom 3  
    Oczywiście sprawdzę tak, jak Pan wskazał.
    Jednak najszybciej mogę to zrobić za tydzień, gdyż dzieli mnie 300 km, a chciałbym już mieć podstawowy sprzęt, na którym mógłbym działać i który choć trochę poprawiłby wyniki.
    Najważniejsze, jak Pan napisał, są pasma 1800–2600 MHz. Czy jeżeli chodzi o antenę, ta byłaby odpowiednia: https://www.dipol.com.pl/antena_trans-data_5g...98-960_1710-2700_3300-3800_mhz_A741027_10.htm

Czytałem, że sporo anten na rynku to "elektrośmieci", więc wolałbym się upewnić.

Do tego może router w tym stylu, który ma złącza SMA: https://www.dipol.com.pl/router_tp-link_archer_mr200_ac750_lte_4xlan_1xwan_1xsim_N3263.htm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21609679
    matek451
    Poziom 43  
    Do Play nie ma najmniejszego sensu zakup anten szerokopasmowych LOG-PERIOD, ta antena to kiedyś pracowała w zakresie 800-2600MHz a teraz cudownie nawet na C-band "działa". Papier przyjmnie wszystko, tak samo jest z ich zyskiem. Do tego szerokie kąty promieniowania.
    Kolejny elektrosmieć to ten MR200 z linka, to zabytek na poziomie tech. sprzed 8 lat, wart ze 100 zł jak ktoś to w ogóle wybierze.
    Tak jak pisałem skupiasz się na 1800-2600MHz i pasmach pojemnościowych LTE w Play/Orange , w Play te 3 pasma mają 50MHz pojemności , w Orange działają na 40MHz, to one dają największe [prędkości. LTE800 Play i LTE900 Orange działaja tylko na 5MHz więc z załozenia są wolne a przy duzym zasięgu przeciązone. LTE800 Orange działa na 10MHz.
    Ewentualna zmiana na router z agregacją 3/4 pasm LTE w modulacji QAM256 i do niego antena kierunkowa Dual LTE 1800-2600MHz o duzym zysku.
    Alternatywą jest zew. CPE LTE+router wew. przy czym zew. CPE z agregacją 3 pasm, taki podobny jak WF830 ale z antena kierunkową o większym zysku na 1800-2600MHz.
    Z tanich zestaw https://allegro.pl/oferta/router-zewnetrzny-n...z-antena-odu-idu-wifi-bez-simlock-15197626333 , z drozszych https://allegro.pl/oferta/access-point-mikrotik-lhg-lte18-kit-lhggm-eg18-ea-16052554232 z agregacją 4 pasm LTE i do niego wew, router do sieci lokalnej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21609714
    EdgarXNobody
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź, w takim razie chyba będę skłonny bardziej wybrać MikroTik LHG LTE18 kit, wydaje mi się, że ma większą możliwość powodzenia w tej sytuacji.
    Do tego jakiś router, w zależności czy podłączać pod PoE czy LAN + zasilanie z kabla. Jak już będzie, sprawdzę tak, jak Pan mówił, te BTS, pod którym jest większy zysk.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rekomendacji dotyczących wyboru routera i anteny zewnętrznej do poprawy stabilności i jakości sygnału sieci Orange na obszarze wiejskim z utrudnieniami terenowymi, takimi jak pagórek i drzewa. Obecnie używany sprzęt to router ZTE z anteną zewnętrzną SIM 4G Smartadmin (WF830) z sieci Play, który charakteryzuje się niestabilnym połączeniem i prędkościami do 15 Mb/s download i 4 Mb/s upload. Problemem są częste przerwy w dostępie do internetu oraz konieczność restartów urządzenia. W dyskusji podkreślono potrzebę zastosowania routera obsługującego agregację pasm LTE (LTE Advanced) oraz anteny kierunkowej o wysokim zysku, dostosowanej do warunków terenowych i odległości od BTS (około 9 km). Zalecane są modele routerów z funkcją zewnętrznego podłączenia anteny LTE, obsługujące standardy LTE Cat 6 lub wyższe, oraz anteny panelowe lub Yagi o zysku 10-15 dBi, które mogą znacząco poprawić jakość sygnału i stabilność połączenia. Wskazano również na konieczność prawidłowego montażu anteny na zewnątrz, skierowanej w stronę najbliższej stacji bazowej Orange, oraz ewentualne wykorzystanie wzmacniaczy sygnału lub repeaterów LTE, jeśli warunki terenowe będą bardzo utrudnione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA