logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dipol HV 285-1221-48, wzmacniacz LNA-169-5G – brak MUX-8 VHF na dwóch TV przez rozdzielacz

zukers 22 Lip 2025 17:47 648 28
REKLAMA
  • #1 21613824
    zukers
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Cześć,
    mam problem z rozdzieleniem sygnału na dwa TV.
    Antena to Dipol H/V 28/5-12/21-48 DVB-T/T2 w puszce ma wzmacniacz (HFO LNA-169-5G), zasilana jest zasilaczem 300mA AZS-02 AMS zasilacz ten jest przy jednym z telewizorów na dole. Rozdzielacz sygnału to FVSC 2L z przejściem zasilania jest on zaraz przy antenie.

Problem jest taki że tylko na jednym TV mam kanały z częstotliwości VHF (MUX-8), na drugim mam brak sygnału na tych kanałach (pozostałe tzn UHF działają).
    Jeśli rozłączę działający TV, ten drugi dostaje obraz.
    Myślałem że to wina rozdzielacza antenowego, zakupiłem więc drugi Telmor RS-2 z przejściem zasilania - ale objawy mam te same.
    Niestety nie mam jak zasilić anteny na dachu - co by mi pomogło w mojej sytuacji? Odległość do nadajnika ok 30km Czarna Góra (pagórkowato).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21614061
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1043
    zukers napisał:
    Antena to Dipol H/V 28/5-12/21-48 DVB-T/T2 w puszce ma wzmacniacz (HFO LNA-169-5G)

Wzmacniacz LNA zamontowany na dipolu UHF w/w anteny wzmacnia tylko sygnał na tym paśmie. Pasmo VHF masz niewzmocnione i zapewne stąd twoje kłopoty z poprawnym odbiorem mux-8. Czarna Góra nadaje go z maks. mocą zaledwie 0.5 kW, co przy 30 km może skutkować stosunkowo niskim poziomem odbieranego sygnału. Dodatkowo RS-2 i AZS-02 tłumią sygnał o ok. 5 dB.
    Prawdopodobnie lepszym rozwiązaniem byłby wzmacniacz np. Link umożliwiający sumowanie anten VHF i UHF oraz niezależną regulację wzmocnienia na tych pasmach. Na dipolu UHF stosujesz wówczas symetryzator 21-48.
    zukers napisał:
    na jednym TV mam kanały z częstotliwości VHF (MUX-8)

Jakie masz parametry sygnału na k.6?
  • #3 21614371
    zukers
    Poziom 10  
    Multipleks 8 (MUX 8) nadawany z Czarnej Góry korzysta z kanału 6 i częstotliwości 184,5 MHz.
    Moc nadajnika wynosi 0,5kW
    Sprawdziłem parametry zamontowanego wzmacniacza LNA-169-5G i wzmacnia on sygnał o częstotliwości od 174 do 694MHz a więc także kanał 6:
    http://www.hfo.pl/dok/instrukcja-LNA169-5G.pdf
  • REKLAMA
  • #4 21614412
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2947
    zukers napisał:
    Multipleks 8 (MUX 8) nadawany z Czarnej Góry korzysta z kanału 6 i częstotliwości 184,5 MHz.
    Moc nadajnika wynosi 0,5kW
    Sprawdziłem parametry zamontowanego wzmacniacza LNA-169-5G i wzmacnia on sygnał o częstotliwości od 174 do 694MHz a więc także kanał 6:
    http://www.hfo.pl/dok/instrukcja-LNA169-5G.pdf

To zobacz gdzie jest wzmacniacz i czy sygnał z dipola VHF wchodzi do wzmacniacza. Daj zdjęcia anteny z tymi wejściami aby było widać jak łączone VHF z UHF .
  • #5 21614469
    _kli_
    Poziom 41  
    zukers napisał:
    Sprawdziłem parametry zamontowanego wzmacniacza LNA-169-5G i wzmacnia on sygnał o częstotliwości od 174 do 694MHz a więc także kanał

Antena kierunkowa z opisanymi sekcjami VHF (mux-8) i UHF (mux-1,2,3,4,6)
    Przednia część anteny, gdzie masz zamontowany LNA, odpowiada za odbiór pasma UHF (i sygnał z tego pasma jest wzmocniony). W tylnej części anteny (odpowiadającej za odbiór VHF), na dużym dipolu VHF masz zamontowaną tylko pasywną zwrotnicę sumującą sygnały VHF i UHF. Co prawda przechodzi przez nią zasilanie i wzmocniony sygnał z dipola UHF, ale VHF (mux-8) pozostaje "pasywny". Aby go wzmocnić, wzmacniacz trzeba zamontować na dipolu VHF lub za nim (między anteną a odbiornikiem).
  • #6 21614871
    zukers
    Poziom 10  
    To jest puszka nr 1

Wzmacniacz antenowy LNA-169-5G HFO zamontowany w obudowie na maszcie anteny

To puszka nr 2 (pisze na niej DIPOL ZA-F10)

Zbliżenie na płytkę antenową Dipol ZA-F10 z dwoma złączami współosiowymi

I rozdzielacz

Rozdzielacz sygnału TV marki Maxtrack z trzema podłączonymi kablami koncentrycznymi

To to są jakieś cuda, bo wracam z pracy włączam telewizję i działają mi kanały MUX-8, np Republika TV ma takie parametry:
    Poziom błędów (E-6) 0 BER
    Siła 50%
    Jakość 40%

Nic nie dotykałem, od tygodni mi to nie działało a sygnał jest rozdzielony.

Dodano po 10 [minuty]:

No i dupa, 10 minut to podziałało, teraz już ma TV Republika:
    -Poziom błędów (E-6) 2000 BER
    -Siła 0%
    -Jakość 0%
    -Jakość 9-10%
  • #7 21614878
    _kli_
    Poziom 41  
    W puszce nr 1 masz wzmacniacz LNA. W puszcze nr 2 (na dipolu VHF) masz zwrotnicę antenową Link sumującą sygnał z dipola VHF i UHF.
    zukers napisał:
    To to są jakieś cuda, bo wracam z pracy włączam telewizję i działają mi kanały MUX-8, np Republika TV ma takie parametry:
    0 BER
    Siła 50%
    Jakość 40%

Nic nie dotykałem a sygnał jest rozdzielony.
    zukers napisał:
    10 minut to podziałało, teraz już ma TV Republika:
    -Poziom błędów (E-6) 2000 BER
    -Siła 0%
    -Jakość 0%

To nie są żadne cuda, tylko efekt zmiennych warunków odbiorczych lub propagacyjnych w twojej lokalizacji (temperatura, wilgotność powietrza, pułap chmur, opady, wiatr, itp). Parametry masz na pograniczu odbioru i stąd okresowo pojawia się on lub zanika. Aby mieć w miarę stabilny odbiór, siła powinna być przynajmniej 20-30% wyższa, a jakość musiałaby oscylować w okolicach 80-90%.

Dodano po 10 [minuty]:

Tak na marginesie - w splitterze FVSC 2L zasilanie przekazywane jest na wejście IN tylko z jednego portu OUT -

Metalowy rozdzielacz sygnału FVSC 2L z trzema złączami typu F
    Chociaż błędne podłączenie zasilania, dla odbioru mux-8 nie ma żadnego znaczenia.
  • #8 21614903
    LeDy
    Poziom 43  
    Wywal tego LNA, daj to co tam było i daj wzmacniacz na wyjściu z anteny do TV.

Wzmacniacz antenowy PAR-820 z gniazdami F i napisem HD, 3D na obudowie Wzmocni i UHF i VHF.
  • #9 21614940
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1149
  • #10 21615518
    zukers
    Poziom 10  
    _kli_ napisał:
    Tak na marginesie - w splitterze FVSC 2L zasilanie przekazywane jest na wejście IN tylko z jednego portu OUT -

Dobrze jest podpięte zasilanie mi przychodzi na tym czarnym lewym kablu z dołu.
    LeDy napisał:
    Wywal tego LNA, daj to co tam było i daj wzmacniacz na wyjściu z anteny do TV.

Oryginalnie w tej antenie był tez jakiś LNA bodajże numer 101.
    Czyli ja mam zamontować z powrotem ten LNA 101 i przed rozdzielaczem dodać Telmor PAR-820 tak?

Rozdzielacz antenowy FVSC 2 L z oznaczeniami DC PASS i PAR-820 podłączony do kabli koncentrycznych
  • #11 21615566
    _kli_
    Poziom 41  
    zukers napisał:
    Czyli ja mam zamontować z powrotem ten LNA 101
    Kilka postów wstecz napisałem ci co masz zamontować na dipolu UHF, gdyby poza anteną zamontowany był wzmacniacz ...
    _kli_ napisał:
    Na dipolu UHF stosujesz wówczas symetryzator 21-48
    Link

zukers napisał:
    przed rozdzielaczem dodać Telmor PAR-820 tak?
    PAR-820 jest skonstruowany tak, by można było nakręcić go na bezpośrednio na wyjście z anteny Link. Niestety, ale raczej nie nakręcisz go bezpośrednio na zwrotnicę, bo nie zmieści się w puszce antenowej. Zapewne na przewodzie da się go zamontować przy pomocy odpowiednich przejściówek, które trzeba zabezpieczyć przed wodą.
    Osobiście wybrałbym wariant ze wzmacniaczem regulowanym ...
    >>21614061
    >>21614940
  • #12 21615613
    zukers
    Poziom 10  
    Dobra reasumując:
    Ze skrzynki Dipol UHF wyrzucam LNA169 i montuje tam Dipol 21-48
    Kupuje Telmor WM-20 i do jego złącza UHF-in podłączam kabel z Dipola 21-48
    Do jego złącza VHF-in podłączam wyjście z drugiej skrzynki z DIPOL ZA-F10
    Do jego wyjścia RF-out do rozdzielacza FVSC 2L i dalej do zasilacza AZS-02 AMS przy telewizorze.

jeżeli wszystko ok, to zamawiam.
  • REKLAMA
  • #13 21615628
    LeDy
    Poziom 43  
    zukers napisał:
    Dobra reasumując:
    Ze skrzynki Dipol UHF wyrzucam LNA169 i montuje tam Dipol 21-48
    Kupuje Telmor WM-20 i do jego złącza UHF-in podłączam kabel z Dipola 21-48
    Do jego złącza VHF-in podłączam wyjście z drugiej skrzynki z DIPOL ZA-F10
    Do jego wyjścia RF-out do rozdzielacza FVSC 2L i dalej do zasilacza AZS-02 AMS przy telewizorze.

jeżeli wszystko ok, to zamawiam.

Jak w antenie UHF dasz symetryzator to wychodzisz na WM-20 UHF.
    Z dipola VHF na wejście VHF w WM-20. Rozdzielacz i zasilanie pod właściwe wyjście. (to powerpass)
  • #14 21616951
    zukers
    Poziom 10  
    jak to mówią jak nie urok to śr..czka.
    Wszystko popodłączałem jak opisałem wyżej, mam zasilanie na wzmacniaczu Telmor WM-20 czerwona dioda się pali obok DC in, i teraz taki problem:
    mam działający MUX-8 siła około 100%, jakość około 49% ale poznikały mi wszystkie czeskie kanały UHF (najbardziej mi zależy na CT Sport HD), jak tylko odepnę kabel idący od puszki VHF we wzmacniaczu Telmor czeskie kanały mi wracają z takimi parametrami Siła 90%, Jakość 100%, no ale wiadomo nie mam MUX-8.
    Obydwa potencjometry na Telmorze tzn UHF oraz VHF są przekręcona na max.
    Nie wiem co teraz z tym zrobić, jeszcze coś do wymiany?
  • #15 21616954
    andpol 33
    Poziom 39  
    Skręć na minimum i sprawdź.
  • #16 21616962
    zukers
    Poziom 10  
    Jak skręcę na minimum ( tzn UHF 20dB, VHF 8dB) przy podłączonych dwóch kablach, to mam Czechy i nie mam MUX-8.
    Odłączam we wzmacniaczu kabel idący od puszki UHF i pojawia mi się MUX-8 nawet na tym skręconym na minimum potencjometrze.
  • #17 21616966
    andpol 33
    Poziom 39  
    To potencjometrem VHF do góry do czasu pojawienia się MUX-8. Musisz pokombinować z poziomami.
  • #18 21616983
    zukers
    Poziom 10  
    Obojętnie jaką pozycję nie ustawię na potencjometrze VHF na sekundę po każdej zmianie wskakuje mi siła 99% jakość 0% i zaraz wraca siła 0% jakość 0% - ani razu nie pokazuje się obraz.
  • REKLAMA
  • #19 21616988
    andpol 33
    Poziom 39  
    Czyli wzmacniacz do zwrotu.
  • #20 21616992
    zukers
    Poziom 10  
    ok, odkryłem że jak odłączę drugi TV od rozdzielacza FVSC 2L, to mam i MUX-8 i Czechy, czyli wracam do punktu wyjścia, tak też mi działało na początku bez wydawania kasy na to wszystko :/
  • #21 21616995
    andpol 33
    Poziom 39  
    A rozgałęźnik podmieniałeś?
  • #22 21617010
    zukers
    Poziom 10  
    Tak, na samym początku na Telmor RS-2, zresztą też go teraz przełączyłem i to samo.
  • #23 21617020
    andpol 33
    Poziom 39  
    Możesz jeszcze sprawdzić z tym PAR820 ale osobiście czarno widzę. Za słaby masz MUX-8 i nie przeskoczysz. Wzmacniacz nie ma czego wzmacniać. Nie masz tam w pobliżu mocniejszego nadajnika MUX-8?
  • #24 21617526
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    zukers napisał:
    Wszystko popodłączałem jak opisałem wyżej, mam zasilanie na wzmacniaczu Telmor WM-20 czerwona dioda się pali obok DC in, i teraz taki problem:
    mam działający MUX-8 siła około 100%, jakość około 49% ale poznikały mi wszystkie czeskie kanały UHF (najbardziej mi zależy na CT Sport HD), jak tylko odepnę kabel idący od puszki VHF we wzmacniaczu Telmor czeskie kanały mi wracają z takimi parametrami Siła 90%, Jakość 100%, no ale wiadomo nie mam MUX-8.
    Obydwa potencjometry na Telmorze tzn UHF oraz VHF są przekręcona na max.
    zukers napisał:
    Jak skręcę na minimum ( tzn UHF 20dB, VHF 8dB) przy podłączonych dwóch kablach, to mam Czechy i nie mam MUX-8.
    Odłączam we wzmacniaczu kabel idący od puszki UHF i pojawia mi się MUX-8 nawet na tym skręconym na minimum potencjometrze.

Jest kilka problemów z tą z instalacją na tym wzmacniaczu:
    • wzmacniacz ma bardzo wysokie wzmocnienia w obu torach
      nieznana jest separacja wejść na wzmacniaczu
      występuje duża różnica poziomów odbieranych sygnałów
      antena combo
    Przy bardzo różnych poziomach i wysokich wzmocnieniach na wzmacniaczu robi się problem z separacją wejść VHF i UHF w wzmacniaczu. Anteny zawsze odbierają sygnały poza pasmem - antena VHF odbiera częstotliwości z zakresu UHL i vice versa - antena UHF odbiera także sygnały z pasma VHF. Dlatego, przy dwu antenach VHF i UHF ich połączenie w trudnych warunkach wymaga zwrotnic o wysokich separacjach wejść (np. zwrotnice AMS-a). W WM-20 w ogóle nie wspominają o separacji wejść, więc jest pewnie symboliczna. A to oznacza, że przy użyciu wzmacniaczy dla UHF i VHF ich sygnały mieszają się ze sobą i robi się problem. I tu uwaga - wymieszanie się sygnałów VHF z anteny VHF i z anteny UHF może dać efekt zablokowania odbioru, co się u Ciebie dzieje.

W zależności, jak kręcisz potencjometrami, rosną zakłócenia kasujące odbiór na wybranych mux-ach, dając jednocześnie zmniejszenie zakłóceń na innych mux-ach.

Do tego jeszcze antena combo, która robi bałagan w polu elektrycznym osłabiając mniej lub więcej niektóre częstotliwości.

I masz jak masz - albo jedno, albo drugie, albo trzecie itd... to tak po krótce.

zukers napisał:
    odkryłem że jak odłączę drugi TV od rozdzielacza FVSC 2L, to mam i MUX-8 i Czechy,

Czyli nie masz dopasowań na instalacji albo TV wali zakłóceniami zakłócając drugi TV.

Do takiego obioru trzeba mieć albo kilo szczęścia z instalacją taką jak twoja albo albo zaawansowaną instalację TV, najlepiej z procesorem kanałowym.

Niezależnie, ja zacząłbym od uporządkowania kwestii podziału sygnałów na dwa TV. Antena pasywna i rozdział tego co złapie na dwa. I tu MUSI być zrobione tak, żeby wpływ rozdziału był niewielki (kwestia obniżenia poziomów sygnałów).
  • #25 21619138
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 908
    andpol 33 napisał:
    Możesz jeszcze sprawdzić z tym PAR820 ale osobiście czarno widzę. Za słaby masz MUX-8 i nie przeskoczysz. Wzmacniacz nie ma czego wzmacniać. Nie masz tam w pobliżu mocniejszego nadajnika MUX-8?

Można próbować dodać antenę VHF dls MUź-8. Cudów sie nie wymyśli, jeżeli sygnału nie ma w miejscu odbioru.
  • #26 21619152
    _kli_
    Poziom 41  
    sq3evp napisał:
    Cudów sie nie wymyśli, jeżeli sygnału nie ma w miejscu odbioru

Może sygnał mux-8 jest słaby, ale nie można powiedzieć że go nie ma, skoro ...
    zukers napisał:
    na jednym TV mam kanały z częstotliwości VHF (MUX-8)
    zukers napisał:
    Jeśli rozłączę działający TV, ten drugi dostaje obraz
  • #27 21620022
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 908
    _kli_ napisał:
    Jeśli rozłączę działający TV, ten drugi dostaje obraz
    [/quote]
    Tzn. odłączasz go od instalacji czy wyłączasz TV a nadal jest podłączony do anteny?
    Wychodzi że sygnał jest, ale może jest zbyt słaby - ideałem byłby miernik i wtedy była by pewność co się dzieje.
    Sprawdziłbym połaczenia - miałem podobnie, testowałem nową antnę, dwa TV podłączone do rozdzielacza i ciagle nie było sygnału. Włączyłem drugi TV i jest sygnał - okazało sie, że w 1 TV wtyk antenowy był źle zarobiony.
    Obydwa korzystają z tych samych dekoderów Wiwa.
  • #28 21620325
    zukers
    Poziom 10  
    Słuchajcie, działa mi instalacja, tzn mam rozdzielony sygnał na dwa TV i działa mi VHF i UHF.
    Przedłużyłem trochę kable idące od puszek antenowych, oddaliłem Telmora od anteny i mi to o dziwo zaczęło działać.
    Mam nawet niezłe parametry przykładowo:
    TV Republika - Siła 97 Jakość 95 (gdzie wcześniej tylko dla jednego TV były wartości max do 30%)
    CT Sport HD - Siła 90 Jakość 100
    Polsat - Siła 100, Jakość 100%.
    Także chodzę koło anteny na paluszkach nic już jej nie dotykam i na razie oglądam, także wstępnie mogę powiedzieć że telmor wm-20 mi się sprawdził.
    Dziękuję wam za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku odbioru kanałów VHF (MUX-8) na drugim telewizorze przy rozdzieleniu sygnału z anteny Dipol H/V 28/5-12/21-48 wyposażonej we wzmacniacz LNA-169-5G i zasilacz AZS-02 AMS. Wzmacniacz LNA-169-5G wzmacnia sygnał w paśmie 174-694 MHz, więc teoretycznie obejmuje kanał 6 (MUX-8), jednak w praktyce wzmacniany był tylko sygnał UHF, a sygnał VHF pozostawał pasywny, co powodowało słaby odbiór MUX-8. Rozdzielacze FVSC 2L i Telmor RS-2 z przejściem zasilania nie rozwiązały problemu. Zalecano zastosowanie wzmacniacza umożliwiającego niezależną regulację wzmocnienia pasm VHF i UHF, np. Telmor WM-20, oraz symetryzatora Dipol 21-48 na wyjściu dipola UHF. Połączenie sygnałów VHF i UHF wymagało zwrotnicy o wysokiej separacji, której w WM-20 brakowało, co powodowało wzajemne zakłócenia i problemy z odbiorem. Po wymianie wzmacniacza i odpowiednim podłączeniu kabli, zasilaniu i regulacji potencjometrów udało się uzyskać stabilny odbiór MUX-8 i kanałów UHF na obu telewizorach. Kluczowe było oddalenie wzmacniacza od anteny i odpowiednie ustawienie wzmocnienia. Problemem pozostawała niska moc nadajnika MUX-8 (0,5 kW) i warunki propagacyjne na odległość 30 km. Wskazano, że bez wzmacniacza o odpowiednich parametrach i dobrej separacji wejść trudno uzyskać stabilny odbiór sygnału VHF i UHF z jednej instalacji rozdzielonej na dwa odbiorniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA