logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MTD traktorek kosiarka, Briggs 12HP, Peerless 940-007 – szarpanie na biegach pod obciążeniem

zzbigniew042 22 Lip 2025 17:56 372 4
REKLAMA
  • #1 21613835
    zzbigniew042
    Poziom 1  
    Witam, mam problem z traktorkiem-kosiarką, podobno jakimś starym MTD. Problem z nim jest taki, że szarpie na każdym biegu, tak: jedzie, jedzie, stop i za sekundę jedzie, zwłaszcza pod lekką górkę. Jak ma ciężko, to tak jest, bo z górki jedzie normalnie. Silnik Briggs 12 HP, skrzynia to Peerless 940 007. Już rozbierałem skrzynię tak wstępnie i po trybach nic nie widać, żeby były uszkodzone. Pasek i napinacz są OK. Aż brakuje mi słów... Macie może jakieś pomysły???
  • REKLAMA
  • #2 21636148
    michalklusek1987
    Poziom 6  
    Też mam ten sam problem. Podejrzewam kilka rzeczy: Pasek jazdy (naciąg paska) lub zbyt luźny łańcuch.
    Załączniki:
    • katalog_apr.pdf (33.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • regulacje.pdf (529.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21892124
    EagerRobot
    Poziom 2  
    Witam. Panowie, doszliście do ładu z tą skrzynią? Bo ja mam taki sam problem i w wyniku tego problemu rozwaliło mi obudowę skrzyni. Kupiłem używkę i nadal jest ten problem, rozebrałem skrzynię, ale nic tam nie widać zużytego. Jedynie ten łańcuch ma luzy, ale on napędza tylko wsteczny, a ja mam problemy na 3 pierwszych biegach
  • REKLAMA
  • #4 21892138
    Jacekj
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    A sprzęgło dobrze działa? Posiada właściwy luz?
    Pozdrawiam
  • #5 21892142
    EagerRobot
    Poziom 2  
    Ale jakie sprzęgło? Tam tylko pedałem się luzuje rolkę paska, a puszczając, rolka się napina i wtedy napęd działa.
REKLAMA