logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unboxing zasilacza DP100 Atomic Point, porównanie rozmiarów i pierwsze wrażenia

unikeyic 23 Lip 2025 11:01 663 0
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21614557
    unikeyic
    Poziom 2  
    Ocena: 22
    I. Unboxing – pierwsze wrażenia

① Ucieszyłem się, gdy dostałem powiadomienie o zaakceptowaniu mojej aplikacji testowej.
    DP100 to oficjalna premiera zasilacza od Positive Point Atom. Widziałem wcześniej zapowiedzi, ale na pierwszy rzut oka urządzenie nie robiło wielkiego wrażenia – wydawało się po prostu przeciętne.

③ Dopiero po zobaczeniu urządzenia na żywo zdałem sobie sprawę, jak kompaktowe jest to rozwiązanie.
    ④ I wtedy przyszło zrozumienie – dopiero praktyczne użycie pozwala ocenić realne możliwości, wydajność i to, jak bardzo może się przydać w codziennej pracy.
    ⑤ Poniżej przedstawiam szczegółową relację z pierwszych testów.

Zawartość opakowania:
    • Czarne pudełko z logo Positive Point Atom (widoczne w lewym dolnym rogu zdjęcia).
    • Przygotowałem wcześniej zestaw testowy: mój własny zasilacz 65W w technologii GaN, stację lutowniczą MHP30 (60W), oraz rezystor zerowy.
    Zbliżenie na klawiaturę, etui Positive Point Atom, ładowarkę Thinkplus i stację MHP30

Po otwarciu pudełka zestaw wyglądał jak na zdjęciu.
    Główne elementy: zasilacz DP100
    Akcesoria: przewody z krokodylkami (czerwony i czarny), kabel USB (port A ↔ A), przewód DC do USB-C
    Zestaw DP100: zasilacz, przewody krokodylkowe, kabel USB i przewód DC-USB-C
    Zbliżenie na otwarte etui z trzema przewodami: krokodylkowymi, USB i DC-USB-C

II. Pierwsze testy i użytkowanie

DP100 okazał się zaskakująco mały. Trudno uwierzyć, że urządzenie tej wielkości może obsłużyć 100W.
    • Nie jest zbyt ciężki – to akurat zaleta, ale warto uważać, żeby się nie przesuwał przy podłączaniu kabli.
    Zasilacz DP100 na białym tle obok kolorowej planszy z parametrami układów scalonych

• Jest mniej więcej o połowę mniejszy niż typowy smartfon:
    Zasilacz DP100 obok smartfona Xiaomi na białym tle
    Zasilacz DP100 na białym tle obok kątomierza i elektronicznej linijki

• Dla porównania – ładowarka 65W GaN ma niemal identyczne wymiary.
    Zasilacz DP100, stacja MHP30, ładowarka Thinkplus i kabel USB na białym tle

• Przewody z klipsami krokodylkowymi są wyjątkowo elastyczne – o wiele wygodniejsze niż te od Fluke!
    Czerwony i czarny przewód z końcówkami typu banan i krokodylkowymi

III. Obsługa i funkcje

① Urządzenie uruchamia się automatycznie po podłączeniu zasilania.
    Zbliżenie na zasilacz DP100 z włączonym ekranem i ręką naciskającą przycisk

② Aby je wyłączyć, należy przytrzymać lewy przycisk.
    Zbliżenie na włączony zasilacz DP100 z widocznymi przyciskami i podłączonymi kablami

• Front DP100 to trzy przyciski i pokrętło:
    Zasilacz DP100 z włączonym ekranem LCD, przyciski i pokrętło sterujące widoczne z przodu

• Po lewej stronie znajduje się regulowany port wyjściowy 0–30V.
    • Po prawej – port USB-C jako wejście zasilania.
    Zbliżenie na terminale zasilacza DP100 z podświetleniem LED: niebieskim (minus) i czerwonym (plus)

Tryby pracy:
    ① Tryb “master”: wyjście 5V/1A – możliwe sterowanie myszką i interfejsem DP100
    Widok zbliżony na porty USB-A i USB-C w zasilaczu DP100

② Tryb “slave”: połączenie USB do komputera pozwala na zdalne sterowanie i podgląd wykresów mocy z poziomu aplikacji
    Zasilacz DP100 podłączony do laptopa z uruchomionym oprogramowaniem pomiarowym

• Po włączeniu zasilania naciśnij środkowy przycisk – można wtedy ustawić napięcie i prąd.
    • Ustawienia zapisywane są jako preset 1.
    Zbliżenie na zasilacz DP100 z podłączonymi przewodami i aktywnym ekranem OLED

• Możliwość zapisania do 10 zestawów parametrów
    Zbliżenie na zasilacz DP100 z przewodami i ekranem ustawień

• Po ustawieniu należy nacisnąć przycisk uruchomienia wyjścia, inaczej napięcie/prąd nie zostanie podany
    Zbliżenie na zasilacz DP100 z aktywnym wyświetlaczem i podłączonymi przewodami

• Dioda LED potwierdza aktywne wyjście
    Zasilacz DP100 podłączony do multimetru z kablami pomiarowymi i wyświetlaczem LCD
    Zasilacz DP100 z kolorowym ekranem OLED i trzema przyciskami na panelu przednim

IV. Podsumowanie i plany testów

Podczas testów nie uwzględniłem jednego istotnego aspektu – interfejsu zasilania. W efekcie DP100 nie uruchomił się zgodnie z planem. W ramach przygotowań stworzyłem wideo z testów próbnych i planuję kolejne nagrania.

① Stacja lutownicza MHP30 wymaga zasilania zgodnego z protokołem PD – planuję przygotowanie dedykowanej płytki adaptera.
    ② Płytka Apollo z STM32H4 od Positive Point Atom – przygotuję test real-time z pomiarem mocy.
    ③ Moduł Qiyin Telen – test sterowania Bluetooth + głosowego przy zmiennej mocy wyjściowej.
    ④ Poszukuję testera protokołów PD – mój obecny egzemplarz jest uszkodzony, a negocjacje na rynku wtórnym zakończyły się niepowodzeniem.

Wnioski:
    Testy zasilacza DP100 dały mi lepszy obraz jego możliwości. Urządzenie jest szybkie, intuicyjne w obsłudze i gotowe do pracy zaraz po uruchomieniu.
    Wkrótce opublikuję pełne wideo z testów – zapraszam do śledzenia kolejnych wpisów!
  • REKLAMA
REKLAMA