logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obwód lewitacji magnetycznej dla początkujących z wykorzystaniem tranzystora MOSFET IRFZ44N, czujnik

unikeyic 14 Sie 2025 08:05 2232 5

TL;DR

• Zbudowano prosty obwód lewitacji magnetycznej dla początkujących z tranzystorem MOSFET IRFZ44N, czujnikiem Halla A3314 i magnesem neodymowym.
  • Układ wykorzystuje cewkę nawiniętą 550 zwojami drutu emaliowanego 0,36 mm, diodę HER207/1N4007, rezystor 1k i zasilanie 5V.
  • Początkowo magnes obracał się o 180° i opadał, bo środek ciężkości nie był wyrównany z punktem działania siły elektromagnetycznej.
  • Po dodaniu lekkiego kartonu 15 mm × 0,5 mm pod magnes uzyskano stabilne zawieszenie 2–3 mm przez ponad 10 minut.
  • Rozwiązanie ma ograniczoną stabilność i nadaje się głównie do małych magnesów; sugerowane jest liniowe rozwiązanie Halla z ochroną diodą lawinową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
📢 Słuchaj (AI):
  • Prosty obwód lewitacji magnetycznej z cewką i unoszącym się magnesem.

Witajcie, koledzy inżynierowie! Dzisiaj opowiem o prostym obwodzie lewitacji magnetycznej. Zawsze chciałem spróbować lewitacji magnetycznej, ale niektóre projekty Arduino wymagają pewnej wiedzy programistycznej. Czy istnieje obwód odpowiedni dla początkujących? Dzisiejszy projekt jest właśnie taki. Chociaż efekt nie jest imponujący, myślę, że wystarczy.
    Zaczynamy!
    Schemat prostego obwodu lewitacji magnetycznej z czujnikiem Halla i tranzystorem MOSFET

Wystarczy spojrzeć na obwód, aby zobaczyć, że nie kłamię. Czyż nie jest super prosty?

Moderowany przez p.kaczmarek2:

Temat automatycznie tłumaczony z języka angielskiego - oryginał znajduje się na Elektroda.com

Materiały są minimalne:
    Dowolna dioda LED i rezystor 330 omów (jeśli chcesz, możesz pominąć rezystor)
    MOSFET n-kanałowy - użyłem IRFZ44N
    HER207 (choć 1N4007 również działa)
    Rezystor 1k
    Czujnik Halla A3314 (A1104 jest również akceptowalny)
    Emaliowany przewód 0,36 mm
    Magnes neodymowy (może pochodzić ze słuchawek)
    Zasilacz 5V

Zestaw elementów elektronicznych do obwodu: czujnik Halla, rezystory, dioda, MOSFET

Najpierw stwórz ramę dla elektromagnesu
    Zwiń papier rzemieślniczy ciasno w cylinder o średnicy około 2 cm, upewniając się, że każda warstwa jest ściśle przylegająca. Następnie równomiernie pokryj cylinder białym klejem i pozostaw do naturalnego wyschnięcia w dobrze wentylowanym miejscu (około 24 godzin). Po całkowitym wyschnięciu cylinder będzie wystarczająco sztywny, aby utrzymać uzwojenie cewki. Następnie wytnij dwa twarde papierowe krążki o średnicy dopasowanej do papierowej rurki (zalecana grubość: 0,3 mm lub grubsze). Użyj dziurkacza, aby utworzyć otwór o średnicy 5 mm w środku każdego dysku, upewniając się, że otwór jest wyrównany z centralną osią papierowej rurki. Użyj szybkoschnącego kleju, aby przymocować dyski do obu końców papierowej rurki, tworząc stabilną ramę cewki. Kluczowe jest ścisłe przestrzeganie powyższych wymiarów: wszelkie odchylenia w średnicy papierowej rurki przekraczające 0,5 mm lub niewspółosiowość okrągłych otworów spowodują nierównomierny rozkład pola magnetycznego, bezpośrednio wpływając na stabilność zawieszenia.
    Papierowa szpula z kartonowymi końcówkami do nawijania cewki, z wymiarami w milimetrach

Następnie zacznij nawijać cewkę przy użyciu emaliowanego drutu 0,36 mm. Rozpocznij od jednego końca papierowej rurki i nawijaj drut w ciasno upakowany, zachodzący na siebie sposób. Po zakończeniu każdej warstwy zabezpiecz koniec drutu taśmą i kontynuuj nawijanie kolejnej warstwy, aż całkowita liczba zwojów osiągnie 550. Podczas nawijania należy utrzymywać równomierne naprężenie (zaleca się użycie napinacza), aby zapobiec rozciągnięciu lub splątaniu emaliowanego drutu. Po zakończeniu nawijania przeszlifuj emaliowaną powłokę na obu końcach na 5 mm, aby odsłonić miedziany rdzeń do lutowania.
    Ręce trzymające ręcznie wykonaną cewkę z kartonu i emaliowanego drutu

Podczas układania obwodu na płytce perforowanej należy przestrzegać zasady "oddzielania obwodów wysokiego i niskiego napięcia": elementy wysokoprądowe, takie jak tranzystory MOSFET i cewki elektromagnetyczne, powinny być skoncentrowane po jednej stronie. Z kolei komponenty o niskim sygnale, takie jak czujniki Halla i rezystory, powinny być umieszczone po drugiej stronie, z minimalnym odstępem 2 cm między nimi, aby zminimalizować zakłócenia elektromagnetyczne. Podczas lutowania należy używać lutownicy o mocy 30 W. Upewnij się, że połączenia lutowane są kompletne i wolne od zimnego lutu, zwłaszcza na stykach czujnika Halla. Kontroluj czas lutowania do 3 sekund, aby zapobiec uszkodzeniu komponentów przez wysokie temperatury. Po lutowaniu użyj multimetru, aby sprawdzić ciągłość wszystkich połączeń.
    Płytka prototypowa z zamontowanym tranzystorem IRFZ44N i diodą LED

Następnie przystąp do montażu
    Aby zapobiec zwarciom między pinami czujnika Halla a ramą żelazka elektromagnetycznego, zaizoluj piny rurką termokurczliwą (wybierz średnicę 1 mm; podczas podgrzewania użyj opalarki na małym ogniu, aby równomiernie przedmuchać). Chociaż ten krok wydaje się żmudny, ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa obwodu i jest przykładem dbałości o szczegóły.
    Zbliżenie na czujnik Halla z przylutowanymi przewodami i rurką termokurczliwą

Włóż czujnik Halla pionowo do centralnego otworu przelotowego ramki elektromagnesu, upewniając się, że powierzchnia czujnika jest wyrównana z centralną osią cewki. Włóż go na taką głębokość, aby korpus czujnika znajdował się całkowicie wewnątrz ramki, a następnie zabezpiecz ogon czujnika niewielką ilością kleju topliwego, aby zapobiec jego przesuwaniu się podczas pracy.
    Ręce montują czujnik Halla wewnątrz cewki z drutu emaliowanego nawiniętej na kartonowy rdzeń

Jednak test włączenia zasilania nie powiódł się.
    Umieść magnes neodymowy (średnica 8 mm, grubość 3 mm) 3 cm bezpośrednio pod elektromagnesem. Po włączeniu zasilania można wyczuć zauważalną siłę elektromagnetyczną skierowaną w górę. Jednak po zwolnieniu magnesu obraca się on o 180 stopni w ciągu 0,5 sekundy, a następnie opada z powodu odpychania się podobnych biegunów magnetycznych. Analiza wskazuje, że zjawisko to jest spowodowane tym, że magnetyczny środek ciężkości nie jest wyrównany z punktem przyłożenia siły elektromagnetycznej, co powoduje nierównowagę momentu obrotowego.
    Lewitujący magnes pod elektromagnesem trzymanym przez trzecią rękę nad dłonią

Próba zainstalowania czujnika Halla z oznaczoną stroną skierowaną w dół (zmieniając kierunek wykrywania) i ponowne podłączenie zasilania do testów wykazało, że szybkość reakcji siły elektromagnetycznej nieznacznie się poprawiła. Nadal jednak problem odwracania magnesu pozostał nierozwiązany, co wskazuje, że samo dostosowanie kierunku czujnika nie może wyeliminować zakłóceń momentu obrotowego.
    Czujnik Halla A3144 z osłoną termokurczliwą trzymany przed elektromagnesem

Wyniki były jednak nadal niezadowalające.
    Wreszcie, dzięki analizie symulacyjnej ANSYS stwierdzono, że przymocowanie kawałka lekkiego kartonu (wykonanego z papieru siarkowego) o średnicy 15 mm i grubości 0,5 mm do dolnej części magnesu może obniżyć ogólny środek ciężkości o 0,5 mm..8 mm, precyzyjnie wyrównując go z punktem przyłożenia siły elektromagnetycznej. Po wyregulowaniu zgodnie z tym rozwiązaniem i ponownym przetestowaniu, magnes z powodzeniem osiągnął stabilne zawieszenie, z przerwą w zawieszeniu utrzymywaną na poziomie 2-3 mm i bez żadnych nieprawidłowości przez ponad 10 minut.
    Prosty obwód lewitacji magnetycznej z cewką i unoszącym się magnesem.

Uwagi końcowe:
    To rozwiązanie może nie być zbyt stabilne i może obsługiwać tylko małe magnesy. Liniowe rozwiązanie Halla może być bardziej odpowiednie. Jeśli zostanie przyjęte liniowe rozwiązanie Halla, można je zoptymalizować, dodając diodę lawinową . Na przykład, dodanie diody lawinowej do sekcji wejścia zasilania może zapewnić ochronę przed przepięciami podczas anomalii napięcia, zapobiegając skokom napięcia przed uszkodzeniem liniowego czujnika Halla i innych elementów obwodu. Liniowy czujnik Halla może dokładniej wykrywać zmiany pola magnetycznego. W połączeniu z regulacją obwodu poprawia stabilność lewitacji magnetycznej. Dzięki dodatkowej ochronie w postaci diody lawinowej, cały obwód lewitacji magnetycznej staje się bardziej niezawodny w złożonych warunkach.

Fajne? Ranking DIY
  • REKLAMA
  • #2 21634955
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    Można poprawić stabilność wprowadzając obwody RC w celu poprawy odpowiedzi regulatora.
    W układzie, który przedstawiłeś układ reaguje jedynie na zmianę położenia x. Powinien odpowiednio inaczej reagować na prędkość (dx/dt) i przyśpieszenie (dv/dt).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21635365
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    unikeyic napisał:
    Czyż nie jest super prosty?

Edit: Coś mi nie wyszło..

YouTube twierdzi, że da się nawet prościej:

• REKLAMA
  • #4 21635383
    _ACeK_
    Poziom 15  
    Ocena: 195
    :) Trochę bardziej skomplikowany schemat oraz dokładnie jak wszystko działa jest przedstawione na ⬇️ filmie Shahriara's 🎦

🔴 Tu trochę poprawiony schemat zrobiony z kopii obrazu z filmu ;)

Schemat układu lewitacji magnetycznej z komponentami, zasilaniem i połączeniami PWM
  • REKLAMA
  • #5 21635438
    Seba_smd
    Poziom 17  
    Ocena: 87
    _ACeK_ napisał:

Schemat układu lewitacji magnetycznej z komponentami, zasilaniem i połączeniami PWM

Pokaż jak twój działa, chcę coś podobnego zrobić.
  • #6 21635587
    _ACeK_
    Poziom 15  
    Ocena: 195
    Seba_smd napisał:
    Pokaż jak twój działa, chcę coś podobnego zrobić.

:) Za dużo palisz hihi ;) *

‼️ Nigdzie nie napisałem, że zrobiłem ten układ, może kiedyś 😎 Jak zobaczyłem ten wątek, to przypomniałem sobie, że Shahriara zaprezentował coś podobnego dawno temu. W opisie filmu jest informacja, że materiały są na jego stronie 👀 problem, że ich tam nie ma (lub nie umiałem znaleźć). Dlatego, by łatwiej było analizować schemat, zrobiłem kopię ekranu oraz umieściłem opis ;)

* Sorry, jeśli uraziłem :oops:
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA