logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Wiśniowski/Eldrim 24V – brama nie reaguje na pilota, dioda pilota miga

vctr 26 Lip 2025 19:17 321 4
REKLAMA
  • #1 21617727
    vctr
    Poziom 2  
    Mam problem z centralką 24 V do bramy przesuwnej, niestety nie wiem nawet, jaki jest symbol tej centralki, na pewno pochodzi z firmy Wiśniowski, podejrzewam, że to Eldrim.
    Brama przestała reagować na pilota, diodka na pilocie miga przy naciśnięciu przycisku, do centralki dochodzi napięcie 24 V. Bezpiecznik sprawdzony.
    Ciemnoniebieski pilot do bramy z dwoma przyciskami i czerwoną diodą LED na kostce brukowej
    Zbliżenie na płytkę elektroniki centralki bramy z wieloma kolorowymi przewodami
    Płyta główna centralki bramy z widocznymi przewodami, przekaźnikami i elementami elektronicznymi.
    AI: Czy jesteś w stanie odczytać lub zrobić zdjęcie tabliczki znamionowej centralki albo podać jakiekolwiek oznaczenia/model z obudowy?
    nie
    AI: Czy brama reaguje na sterowanie z przycisku/przewodowego sterowania (jeśli taki jest na centrali), czy tylko pilot nie działa?
    brama nie ma przycisku przewodowego
  • REKLAMA
  • #2 21617743
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1702
    Napęd ES1. Zwarcie pinu 3 i 4 powinno zadziałać jako przycisk lokalny - jeżeli automat działa, bo tak słabo to widać. Zaśniedziałe styki,
  • REKLAMA
  • #3 21617814
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Czy tylko jeden pilot masz ?
    Sprawdź czy działa na wejściu przewodowym.

Może padł pilot.
    Może radioodbiornik zgubił kod pilota i wystarczy ponownie zaprogramować.
    Może padł radioodbiornik w napędzie.
  • REKLAMA
  • #4 21621498
    vctr
    Poziom 2  
    Na zwarciu styków 3 i 4 działa. Próbowałem zakodować powtórnie pilota na podstawie wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2595863.html,
    ale zachowuje się inaczej - po naciśnięciu UCZ przekaźniki od razu klikają 3x, naciśnięcie pilota nic nie daje, po ok. 30 s przekaźniki klikają jeszcze 1x. Wciśnięcie UCZ ponad 10 s nic nie daje.
    Chyba zbyt dużo razy naklikałem, nie wiem co teraz, można to jakoś zresetować?
  • #5 21621504
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1702
    Procedura kodowania nadajników do sterownika eS1
    Aktywacja Trybu Programowania: Na sterowniku eS1 naciśnij i przytrzymaj przycisk „UCZ” przez około 2 sekundy, aż usłyszysz trzy stuknięcia przekaźnika lub zobaczysz błyski lampy sygnalizacyjnej.
    Kodowanie Pilota: Następnie naciśnij i przytrzymaj przycisk na pilocie, który chcesz zaprogramować, przez około 2 sekundy. Poczekaj na potwierdzenie zakodowania przez trzykrotne stuknięcie przekaźnika lub błysk lampy sygnalizacyjne.
    Kasowanie: Wcisnąć przycisk UCZ na laminacie i trzymać cały czas wciśnięty aż przekaźniki za klikają 5 razy, teraz puścić przycisk UCZ, piloty zostały wykasowane z pamięci.
REKLAMA