logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Giant Anytour CS XL 2 e-bike – dobór baterii, kontrolera i ładowarki, brak stacji

xKotelek 26 Lip 2025 22:10 147 8
REKLAMA
  • #1 21617857
    xKotelek
    Poziom 5  
    Witam. Jakiś czas temu wpadł w moje ręce rower Giant Anytour CS XL 2 przekonwertowany na e-bike.
    Rower Giant Anytour CS XL 2 przerobiony na e-bike, z widocznym silnikiem i ekranem
    Posiada on z przodu silnik, z tyłu miejsce na baterię (której brakuje wraz ze stacją do jej wpięcia) oraz czujnik przy pedałach wraz z ekranem. Z tego, co udało mi się zorientować, nie posiada on kontrolera.
    Z silnika wychodzi 6-pinowa złączka oraz 3 grubsze przewody fazowe (załącznik)
    Zbliżenie na rękę trzymającą złącze elektryczne z kilkoma przewodami przy rowerze.. Od ekranu wychodzi biała złączka 5-pinowa z przewodami w kolorach czerwony, niebieski, czarny, zielony i żółty. Natomiast od pedałów 3-pinowa: czarny, zielony i czerwony. Prosiłbym o pomoc w dobraniu baterii wraz ze "stacją" do niej oraz ładowarką i kontrolerem. W razie czego mogę dodać więcej zdjęć i specyfikacji. Maksymalny udźwig uchwytu z tyłu to 25 kg.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 21617888
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 94
    >>21617857 Hallo,
    to trochę nie tak, te części są uniwersalne, ale nie aż tak uniwersalne.
    Sprawdź, jaki masz motorek ( na ile V), a do tego musisz dobrać pasującą baterie i kontroler.
    Obecność wyświetlacza niewiele pomaga, bo przeważnie obsługują jeden protokół, a ten musi pasować do kontrolera, a więc — sprawdź jaki symbol ma wyświetlacz i wpisz w... olx, aledrogo, aliexpres, ebay czy jeszcze inny, z jakiego korzystasz "symbol+kontroler", powinno Ci wtedy pokazać, jakie oferowane są komplety z tym wyświetlaczem i będziesz wiedział, jakiego kontrolera potrzebujesz.
    Ten sam problem jest z PAS, może pasować, ale nie musi. Dlatego kupuje się komplety: kontroler, wyświetlacz, PAS.
    A bateria... musi być na tyle woltów, ile ma motorek, a umieszczona może być na bagażniku, na ramie (bidon), lub w tym kącie prostym, który tworzy rama pod siodełkiem. Rozejrzyj się w spokoju, jakie możliwości oferowane są na aukcjach, bo nawet nie wiadomo czy szukasz taniej, czy też potrzebujesz baterii o większej pojemności.

Możesz też odwiedzić okolicznych handlarzy czy mają jakąś ofertę dla Ciebie, staraj się zapamiętać znaki czy symbole, o których mówią i potem sprawdzisz w Internecie, czy gdzieś jest taniej.
  • REKLAMA
  • #3 21618205
    xKotelek
    Poziom 5  
    Cóż, poszperałem co nieco i nie znalazłem w zasadzie chyba żadnej oferty, która wygląda, żeby pasowała? Model wyświetlacza to KT-LCD8SU
    Zbliżenie na tył wyświetlacza KT-LCD8SU z oznaczeniem napięć 24/36/48V
    Natomiast z silnika znalazłem tylko ten ciąg znaków, który nie prowadzi do niczego: 1808fd0102 oraz informacje, jakoby miał 250 W.

EDIT: Dowiedziałem się, że 1808 może oznaczać przełożenie 8:01, 18 magnesów i że silniki 250 W w Chinach najczęściej mają 36 V.

Zbliżenie na piastowy silnik elektryczny z oznaczeniem 1808FD0102

Widziałem następujące kontrolery, które mogłyby pasować, ale mają inny wyświetlacz, np. lcd4 lub lcd8h: https://allegro.pl/oferta/kt-lcd3-zestaw-ster...elektr-rower-36v-48v-500w-miernik-17704720922

Cenowo myślałem, że fajnie by było zmieścić się w okolicy 1500/1600 złotych za gotowy, w pełni sprawny zestaw, no i żeby bateria też na jakiś dłuższy czas tam trzymała.

Kolejny może pasujący kontroler to ten ale nie wiem który wariant https://pl.aliexpress.com/item/10000423707519.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21618305
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21618205 Hallo,
    to nie jest dobrze, bo kierownice można wymieniać na oko, a motorek ma konkretne parametry, do których masz dobrać resztę systemu, głównie baterie. Dlatego doradzałem odwiedziny w warsztatach, bo może ktoś łebski ten motorek rozpozna. Osobiście przypuszczam, że działa na 24 V, ale... może być i na 36 V. Problem jest taki, że możesz dobrać wszystko na 24 V, ale potem się okaże, ze jednak ten motor funkcjonuje na 36 V i będziesz niezadowolony, bo 24 V system jest dosyć słaby. Ale... gdy dobierzesz resztę na 36 V, a motor jest na 24 V, to go przeciążysz i motor szybko wyzionie ducha — elektrycznie bądź mechanicznie i będziesz musiał wymienić na nowy.
    To są decyzje, które musisz podjąć i mieć świadomość konsekwencji. W tym nie bardzo można Ci pomóc.

A tak nawiasem mówiąc — najpierw sprawdź, czy ten motorek jest sprawny, zanim zabierzesz się za zakupy.

Twój KT display funkcjonuje na 24 V, 36 V i 48 V więc nie ma problemu, do tego dokup KT kontroler i powinno działać. Pokazałeś mi aukcje z allegro za prawie 900 zł, a ja, popatrz, wszedłem na Aliexpress i od razu widzę KT kontroler za 30 €. I to taki, jaki Ci potrzebny - na 24 V i 36 V:

https://pl.aliexpress.com/item/32969642356.ht...device=c&mtctp=e&gatewayAdapt=glo2pol

Oczywiście, nie mowie Ci, co i za ile masz kupić, ale przy takich cenach to od razu możesz rower oddać do warsztatu dla zrobienia, bo gorzej już chyba nie będzie.
  • #5 21618317
    xKotelek
    Poziom 5  
    Niestety nie mam nigdzie gdzie sprawdzić silniczka ale spróbuję zamówić ten sterownik i zobaczę co i jak. Najpierw sprawdzę sterownik na 24V czy wszytko będzie działać jeśli nie to na 36V i zobaczę. Czy moge prosić o propozycje baterii?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21618339
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21618317 Hallo,
    a na ile wolt baterie?

Najlepiej tam sprawdzić, gdzie stoi rower, chodzi Ci chyba o to, że nie umiesz?
    Przewróć rower do góry nogami, sprawdź, czy kolo porusza się lekko i bez oporów do przodu.
    Masz trzy kolorowane fazy, ponumeruj je sobie w głowie jako 1, 2 i 3.
    I teraz, zewrzyj 1 i 2 i obracaj kolo do przodu, powinieneś wyczuć opór.
    Zewrzyj 2 i 3 i obracaj kolo do przodu, powinieneś wyczuć opór.
    Zewrzyj 1 i 3 i obracaj kolo do przodu, powinieneś wyczuć opór.

Jeżeli nie wyczuwasz oporu, silnik jest zepsuty. Dokładne sprawdzenie może zrobić tylko warsztat.

Dodano po 12 [minuty]:

>>21618339 Dodatek:
    aha i pamiętaj, że motorek ma przekładnie, a chodzi o to, żeby obrócić motorkiem, a nie kolem na przekładni.
    Dla pewności możesz obracać w obie strony, a w razie wątpliwości zobacz na YT, tam jest sporo filmików, jak to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #7 21618352
    xKotelek
    Poziom 5  
    Szczerze mówiąc, nie wiem, na ile voltów ta bateria, tak żeby pasowała do sterownika z Ali, a silniczek sprawdzę i dam znać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21618358
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21618352 Hallo,
    ale to jest właśnie problem, o którym Ci pisałem. Do sterownika i wyświetlacza pasuje bateria 24 V i bateria 36 V.
    A co pasuje do motorka? Nie mam pojęcia.
    Dlatego Ci pisałem — to będzie Twoja decyzja.
  • #9 21618365
    xKotelek
    Poziom 5  
    Teraz już rozumiem, wybacz. Najpierw zorientuję się, czy działa, i potem najwyżej przekażę do serwisu, żeby sprawdzili, co i jak.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadający przedni silnik i tylny uchwyt na baterię rower Giant Anytour CS XL 2 został przekształcony na e-bike, jednak brakuje w nim baterii, stacji montażowej, kontrolera oraz ładowarki. Silnik wyposażony jest w 6-pinową złączkę oraz trzy przewody fazowe, natomiast ekran i czujnik przy pedałach mają osobne złącza z przewodami o różnych kolorach. Maksymalny udźwig tylnego uchwytu na baterię wynosi 25 kg. W dyskusji poruszono kwestie doboru kompatybilnej baterii wraz ze stacją montażową, odpowiedniego kontrolera do silnika oraz ładowarki, uwzględniając specyfikę złączy i przewodów. Brak dedykowanego kontrolera sugeruje konieczność wyboru uniwersalnego lub kompatybilnego modelu, który obsłuży silnik i czujniki. Wskazano potrzebę dokładnego dopasowania parametrów elektrycznych i mechanicznych komponentów, aby zapewnić bezpieczne i efektywne działanie e-bike’a.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA