logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować blokadę prędkości na pilota w hulajnodze Kamikaze K1 Max?

tobiaszkuznik12 27 Lip 2025 21:11 2283 8
REKLAMA
  • #1 21618758
    tobiaszkuznik12
    Poziom 2  
    Witam, zastanawiam się, jak zrobić, żeby można było blokować prędkość hulajnogi elektrycznej na przycisk w pilocie i jak jest takie coś, to jak to podłączyć, bo chcę w przyszłości kupić Kamikaze K1 Max (tutorial najlepiej do Kamikaze).
    AI: Masz już jakiś konkretny pilot albo system do blokady na oku, czy dopiero szukasz czegoś, co będzie pasować do tej hulajnogi?
    Szukam
    AI: Masz jakieś doświadczenie z elektroniką albo przerabianiem hulajnóg, czy raczej potrzebujesz instrukcji krok po kroku od podstaw?
    Krok po kroku
  • REKLAMA
  • #2 21736615
    kmazurek2012
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    >>21618758 W teorii ograniczenie prędkości hulajnogi polega na ograniczeniu napięcia podawanego z baterii do silników. Sposobów na rozwiązanie tego jest wiele, ale sam zastanawiam się, jak obejść to programowo, a niekoniecznie za pomocą sterownika PWM, regulatora napięcia, przetwornicy napięcia czy innego układu.
  • #3 21837659
    kaczor_ks
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Trochę czasu minęło od tego wpisu, no ale cóż.
    Mam właśnie w planach zrobienie takiego ogranicznika na pilota.
    Na początek sprawdzę czysto pasywne rozwiązanie polegające na ograniczeniu napięcia manetki (odczytu napięcia z Halla w manetce). Podejrzewam, że zmniejszy się też moc w takim trybie, ale pewnie w sytuacjach "awaryjnych" nie byłoby to problemem. Nie wiem tylko, jak to będzie się zachowywało w praktyce. Sprawdzę.
    Bardziej ambitnym projektem byłoby zbudowanie tego w oparciu o ESP32 i odczycie informacji o prędkości z czujników Halla umieszczonych w kołach i wtedy regulowaniu napięcia wyjściowego manetki. Pewnie sprawdzę i to rozwiązanie.
    Sterowanie... na pilota, ewentualnie z telefonu w przypadku ESP32 z modułem Bluetooth. Wyłączenie hulajnogi powodowałoby przejście w tryb ograniczony, czyli do 20 km/h.
  • REKLAMA
  • #4 21840904
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    >>21837659 Hallo,

kaczor_ks napisał:
    Nie wiem tylko, jak to będzie się zachowywało w praktyce

W praktyce będzie się zachowywało dokładnie tak, jak napisałeś.
  • #5 21841185
    kaczor_ks
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chodziło mi o to, że nie wiem, czy samo zbicie napięcia za pomocą potencjometru czy tam dzielnika napięciowego będzie wystarczające. Czy nie będzie dochodziło do jakiegoś falowania prędkości silnika przy krótkich naciśnięciach?
  • REKLAMA
  • #6 21841252
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21841185 Hallo,
    a z jakiego powodu, teoretycznie, miałoby dojść do nierównej pracy kontrolera przy wysterowaniu silnika?
    Starsze typy mają napięcie sygnału Halla od 1,1 V do 3,3 V, nowsze mają od 1,1 do 4,3 V i jeżeli obniżysz napięcie sygnału do np. polowy, mniej więcej 2,8 V (przy pełnym wychyleniu manetki), to efekt będzie taki sam, jak wychylenie niemodyfikowanej manetki do połowy. A czy przy jeździe z manetką do połowy masz jakieś nierówności? Nie, bo i skąd...
    Sam możesz to wypróbować — podłożyć kawałek plastiku pod manetkę, żeby wykonywała pół obrotu, zabezpieczyć to taśmą klejącą i zobaczyć, jak się zachowuje.
    I tak będziesz to musiał wykonać, bo musisz ustalić woltomierzem, ile woltów ma mieć sygnał Halla przy np. 19 km/h.

Hmm... mozesz pare diodek ( LED) w szereg polaczyc, kazda zbije Ci 0,6 V, bedzie ladnie wygladalo na kierownicy...
  • #7 21841385
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    Cytat:
    Hmm... mozesz pare diodek ( LED) w szereg polaczyc, kazda zbije Ci 0,6 V, bedzie ladnie wygladalo na kierownicy...

Od kiedy to dioda LED zbija o 0,6V????
  • REKLAMA
  • #8 21841695
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    >>21841385 Hallo,
    oh, głównie myślałem o normalnych, krzemowych diodach, a LEDy przyszły mi do głowy w ostatniej chwili. Oczywiście, że LED ma dużo większy spadek napięcia, ale kto wie, może zamiast dwóch czy trzech krzemowych zastosuje jednego czerwonego LEDa.
  • #9 21856240
    xtheo
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Znakomita większość (jestem nawet zaryzykować, iż wszystkie?), dostępne gotowe moduły u nas czy u majfriendów działają właśnie na takiej zasadzie - obniżają bądź wysterowują odczyt Halla manetki do danej wartości, co w praktyce pozwala uzyskać te -20 km.
    Najłatwiejsza linia oporu to raz a dwa to to, iż starsze hulajnogi, które korzystają np. z qs S4 i tym podobnych, taśmowo produkowanych wyświetlaczy/manetek mają zamknięty kod źródłowy, a próby rozmowy z nimi to łamigłówka rozpoznawania pakietów w komunikacji sterownik - wyświetlacz.
    Chociaż z tego, co widzę, sytuacja zmienia się ku dobremu i pewne marki idą już robić softowo (Hiley? Specjalny efekt przycisku działający jako blokada).

Podsumowanie tematu

✨ Ograniczenie prędkości hulajnogi Kamikaze K1 Max na pilota można zrealizować poprzez zmniejszenie napięcia sygnału Halla z manetki, co przekłada się na ograniczenie mocy silnika i prędkości jazdy. Najprostsze rozwiązania polegają na pasywnym obniżeniu napięcia sygnału za pomocą dzielnika napięciowego, potencjometru lub szeregu diod krzemowych, które obniżają napięcie o około 0,6 V na diodę. W praktyce obniżenie napięcia sygnału Halla do połowy wartości odpowiada wychyleniu manetki do połowy, co skutkuje ograniczeniem prędkości do około 20 km/h. Bardziej zaawansowany projekt może wykorzystać mikrokontroler ESP32 do odczytu prędkości z czujników Halla w kołach i dynamicznej regulacji napięcia manetki, sterowany pilotem lub przez Bluetooth z telefonu. Wiele gotowych modułów ograniczających prędkość działa na zasadzie modyfikacji sygnału Halla, jednak starsze modele hulajnóg z zamkniętym oprogramowaniem, np. z kontrolerami QS S4, mogą wymagać rozpoznawania protokołów komunikacji między sterownikiem a wyświetlaczem/manetką. Niektóre marki, jak Hiley, zaczynają oferować softwarowe blokady prędkości aktywowane przyciskiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA