__Robert__ napisał: >>21619484 Powiadasz max 5 kW.....a grzejniki łącznie będą miały ok 6 kW ( wszystkie 7 )
To nie jest tak.
Moc grzejnika określa się dla określonych parametrów i tak dla grzejnika Purmo V22 500x800 masz:
dla parametrów 75/65/20 °C – 1176 W
dla parametrów 55/45/20 °C – 592 W
Te parametry to: temperatura zasilania/temperatura powrotu/temperatura oczekiwana w pomieszczeniu
Zatem 6kW wszystkie grzejniki będą osiągać jak będziesz ustawiał temperaturę grzewczą rzędu 65'C
Ale przy takiej temperaturze ustawionej na zasilaniu z kotła, kocioł już nie będzie kondensował, a zatem jego sprawność spadnie ze 110% do 90-93% czyli będziesz co roku stratny 15-20% na gazie.
Aby kocioł pracował oszczędniej ze sprawnością rzędu 102-105% (więcej się nie da przy grzejnikach) to musiałbyś dobierać grzejniki do parametru nie wyższego jak te 55/45/20
Ale żeby dostarczyć odpowiednią ilość energii przy niższej temperaturze wody to musisz mieć większy przepływ.
Kryzowanie w tak małym obiekcie nie ma najmniejszego sensu, bo tylko pogorszy sytuację. Masz przy grzejnikach zawory termostatyczne (chyba masz?) i one załatwiają sprawę. Kryzowanie stosuje się w bardzo rozległych obiektach jak domy wielorodzinne/bloki.
Termostat tzw. pokojowy możesz dać, ale najważniejsza jest regulacja pogodowa, bo ona spowoduje, że kocioł będzie grzał niższymi temperaturami wchodząc w zakres kondensacyjny, podnosząc sprawność kotła, kiedy nie będzie dużych mrozów.
Wiesz na te 40m2 od biedy ten PEX20 przy założeniu, że dobieramy grzejniki do wysokiego parametru grzewczego może być.
Ale nie pociągniesz na takim PEX-ie20 całości. Będzie grzało jak będzie ciepło tzn. temperatury na zewnątrz powyżej zera. Ale jak spadnie temperatura poniżej zera to będziesz miał zimno, a na kotle będziesz musiał ustawiać temperaturę 60-70'C.
Powiem Ci, że kiedyś poprawiałem prawie identyczny problem, także z kotłem De Dietrich, ale model MCRII. Domek jednorodzinny 120m2 powierzchni ogrzewanej.
Z kotła wyszli rurami PEX26 na parter, a na piętro rurą PEX20 od tego pionu z PEX26, gdzie podłączyli dwa grzejniki 600x1200 czyli niewiele większe jak w Twoim przypadku, rurami PEX16. Na parterze było w sumie 5 grzejników. Cztery 600x1200 + drabinka.
Na parterze było jako-tako, ale na piętrze jak temperatura na zewnątrz spadała poniżej zera to nie dało się przekroczyć 16-17'C w pokojach. Pomimo, że na kotle ustawione 60-65'C.
Przerobiłem układ w taki sposób, że poprowadziłem na piętro oddzielne rury PEX26, a do obydwu grzejników od tego pionu, rozgałęzienia PEX20
Do kotła zamontowałem czujnik temperatury zewnętrznej, którego nie było.
Dopiero wtedy zaczęło to grzać zarówno na górze jak i na dole.