logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie 3 grzejników C22 500x800 do PEX 16 – czy wystarczy wydajność?

__Robert__ 27 Lip 2025 21:26 855 13
  • #1 21618775
    __Robert__
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam

Piec kondensacyjny DE Dietrich Inidens 20/24 obsługuje w tej chwili 4 grzejniki, zasilanie jest pociągnięte z PEX 20, a na same grzejniki idzie już PEX 16.

Mam pytanie czy mogę śmiało pociągnąć z ostatniego grzejnika na piętro domu? Chcę dołożyć 3 grzejniki C22 o wymiarach 500x800 na PEX-ie 16. Czy lepiej pion zrobić na PEX 20 i z tego już pociągnąć PEX 16 do tych 3 grzejników? Czy to się uda, grzejniki powinny normalnie grzać wszędzie? Dodam, że nie mam jak podłączyć z innego miejsca, muszę podłączyć z ostatniego miejsca, oddalonego od kotła ok 6 metrów.

Proszę o poradę
  • #2 21618936
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    __Robert__ napisał:
    Mam pytanie czy mogę śmiało pociągnąć z ostatniego grzejnika na piętro domu?

Możesz śmiało pociągnąć. Ciekaw jestem tylko co to za śmiałek tak wykonał instalację w której kocioł przestał już być kotłem kondensacyjnym?
    Czy będzie to działać? Być może jakieś tam ciepło będzie docierać.
    Czy będzie działać dobrze i czy pomieszczenia będą ogrzane? Z całą pewnością nie.

Kolego, aby obsłużyć 3 grzejniki 500x800 to potrzebujesz PEX-a minimum o średnicy 20mm tylko i wyłącznie dla tych 3 grzejników i to jeszcze zasilając je dość wysokimi parametrami tzn. wysoką temperaturą grzewczą wody. Wysoka temperatura grzewcza to znikoma kondensacja lub jej całkowity brak i zamiast deklarowanej w danych technicznych kotła sprawności na poziomie 109-110%, będziesz miał sprawność rzędu 90-93%. Czyli ok. 15% niższą, a tym samym ok 15% wyższy koszt ogrzewania.
    Aby działała kondensacja w kotle to musisz grzać niskimi temperaturami. o grzejników musisz w danym czasie dostarczyć odpowiednią ilość energii.
    Chcąc grzać niskimi temperaturami, musisz dostarczyć do grzejnika większy strumień wody. Mówiąc kolokwialnie trzeba przewalić sporą ilość wody poprzez grzejnik. Ale im cieńsze rurki tym większe opory przepływu i tym mniejszy przepływ.
    Jeżeli masz tak ograniczony przepływ to z automatu musisz podnieść temperaturę na kotle, aby grzejniki zaczęły grzać. Podnosząc temperaturę grzewczą tracisz kondensację, a tym samym zmniejszasz sprawność grzewczą kotła.

Moim zdaniem osoba, która wykonała tę instalację kompletnie nie miała pojęcia o tym jak grzeje kocioł kondensacyjny i jak się dobiera grzejniki oraz przekroje rur do takiej instalacji.

Niestety nic nie napisałeś o ogrzewanym domu tj. jego powierzchni oraz jego ociepleniu, a od tego powinno się rozpocząć wszelkie dywagacje co i jak można zrobić.
    Dla kotła o mocy 20kW powinieneś wyprowadzić główne rury o średnicy co najmniej 26mm, a następnie stopniując przekroje.
    Przy założeniu, że masz rozdzielacze grzejnikowe i każdy grzejnik podłączony jest niezależnie rurą PEX16mm do rozdzielacza lub stopniując przekroje przy założeniu, że każde 2 grzejniki obsługiwane są rurami PEX20 i po rozgałęzieniu przy pierwszym grzejniku, dalej redukujemy do PEX16, aby obsłużyć drugi grzejnik. Zakładam, że grzejniki zamontowane na parterze są podobnej wielkości?
    Pamiętaj też, że jeżeli jest to dom z poddaszem użytkowym to na poddaszu masz większe starty ciepła niż na parterze i z tego powodu na poddaszu grzejniki powinny być nieco większe niż na parterze, a tym samym także powinna docierać do tych grzejników większa moc.
  • #3 21619445
    __Robert__
    Poziom 12  
    Przepraszam, ale źle określiłem dom.....jest to mieszkanie dwukondygnacyjne o całkowitej powierzchni ok 80 m2....dół 40 i góra 40....

A powiedz mi czy dać w takim układzie pion PEX 20? Resztę mam już położona na górze z PEX 16.

Na dole te grzejniki są też 500x800 i grzeją bardzo dobrze, są gorąca przyustawieniu pieca na 60 stopni.
  • #4 21619484
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    >>21619445

Któreś prawo Murphye'go mówi że jak coś można spartolić to zawsze znajdzie się kto kto to zrobi.
    kto robił projekt instalacji? Jakiś fachman czy szwagier z kolegą?
    Rurka 15 mm jest w stanie przenieść max 5kW. więc potrzebne jest stopniowanie przekrojów, .
    poj. 16 mm zasili JEDEN kaloryfer max 5kW.
    Poszukaj w sieci jest ego pełno.
    Tak więc podłączyć można ale ciepło będzie jak zakręcisz pozostałe kaloryfery.
  • Pomocny post
    #5 21619494
    Plumpi
    Jeżeli nie da się zmienić już na dole to najlepiej wyjść rurami PEX20 wprost spod kotła na górę.
    Pod kotłem dać trójniki i zasilić dół oraz górę oddzielnie.
    Jeżeli podłączysz górę do obecnego układu to może się okazać, że grzejniki będą grzały dopiero, kiedy ustawisz 70'C na kotle.

__Robert__ napisał:
    Na dole te grzejniki są też 500x800 i grzeją bardzo dobrze, są gorąca przyustawieniu pieca na 60 stopni.

To, że grzejniki są gorące o niczym nie świadczy, bo ostatnio nie mieliśmy zim. Ważne jest, aby grzejniki dały radę ogrzać mieszkanie jak przyjdą mrozy np. -10 czy -15'C.

Ustawianie 60'C temperatury grzewczej to jest totalny bezsens. Kupiłeś kocioł kondensacyjny, a taki jest tym sprawniejszy, im niższą temperaturą grzeje. Dlatego warto jest sprawić, aby kocioł pracował jak najniższymi temperaturami, a do tego pogodowo z czujnikiem temperatury zewnętrznej. Ale do tego trzeba odpowiednich średnic rur zasilających oraz grzejników dobranych do niższych parametrów grzewczych.
    O ile 7 grzejników dwupłytowych w rozmiarach 500x800 w Twoim wypadku jest w miarę OK o tyle zasilenie ich z jednego obiegu PEX20 to totalna porażka. Wyjście spod kotła powinieneś mieć co najmniej PEX26
    Jak wyprowadzisz oddzielnie spod kotła drugi obieg rurą PEX20 to będziesz miał przepływ zbliżony do rury PEX26
    Koniecznie zainstaluj czujnik temperatury zewnętrznej, bo szkoda grzać sąsiadów i przepłacać za gaz :)

Dla porównania ja mam kocioł gazowy, ale dom 220m2 z czego 150m2 powierzchni ogrzewanej. Ale u mnie kocioł dochodzi do temperatury grzewczej 57-58'C dopiero, kiedy na zewnątrz mamy -20'C. Przez większość sezonu grzewczego kocioł pracuje z temperaturą rzędu na zasilaniu 40-45'C i na powrocie ok. 30'C. Dzięki temu kocioł pracuje z wysoką sprawnością sięgającą 102-105%. Pracuje wg krzywej grzewczej pogodowej.
    Ponadto pompa w kotle kręci aby tylko, bo mam grube rury i instalację, która jest w stanie pracować grawitacyjnie. W domu utrzymuję ok. 23'C.
  • #6 21619680
    __Robert__
    Poziom 12  
    >>21619484 Powiadasz max 5 kW.....a grzejniki łącznie będą miały ok 6 kW ( wszystkie 7 )

Dodano po 13 [minuty]:

>>21619494 a powiedz mi kryzowanie na dole coś da wymiernego....
    No kurde ciężko cokolwiek ruszyć w instalacji co innego, ponieważ rury wychodzące z kotle są już zabudowane i wykafelkowane....
    Strasznie bardzo Ci dziękuję, że nie krytykujesz, a próbujesz mi pomóc, bardzo to doceniam i szanuję bardzo takich ludzi..... Zapłaciłem fachowcowi 25 tysięcy za całą instalacje łącznie z piecem i było robione wg projektu architekta, nic na pałę....potem okazało zdarzyła sie okazja kupić mieszkania piętro wyżej i chcę usunąć ogrzewanie elektryczne i zrobić gazowe z jednego kotła w tym drugim mieszkaniu. Stąd moje kombinacje.....Na początek dam pion z Pex 20, żeby miał lepszy przepływ i zobaczymy co będzie się działo.....czytałem dość dużo o kryzowaniu grzejników, będę próbować.....
    Termostat wewnętrzny również będzie zamontowany ..... koszt do tego pieca De Dietrich na wi fi to 600 PLN.
  • Pomocny post
    #7 21619779
    Plumpi
    __Robert__ napisał:
    >>21619484 Powiadasz max 5 kW.....a grzejniki łącznie będą miały ok 6 kW ( wszystkie 7 )

To nie jest tak.
    Moc grzejnika określa się dla określonych parametrów i tak dla grzejnika Purmo V22 500x800 masz:
    dla parametrów 75/65/20 °C – 1176 W
    dla parametrów 55/45/20 °C – 592 W
    Te parametry to: temperatura zasilania/temperatura powrotu/temperatura oczekiwana w pomieszczeniu
    Zatem 6kW wszystkie grzejniki będą osiągać jak będziesz ustawiał temperaturę grzewczą rzędu 65'C
    Ale przy takiej temperaturze ustawionej na zasilaniu z kotła, kocioł już nie będzie kondensował, a zatem jego sprawność spadnie ze 110% do 90-93% czyli będziesz co roku stratny 15-20% na gazie.

Aby kocioł pracował oszczędniej ze sprawnością rzędu 102-105% (więcej się nie da przy grzejnikach) to musiałbyś dobierać grzejniki do parametru nie wyższego jak te 55/45/20
    Ale żeby dostarczyć odpowiednią ilość energii przy niższej temperaturze wody to musisz mieć większy przepływ.

Kryzowanie w tak małym obiekcie nie ma najmniejszego sensu, bo tylko pogorszy sytuację. Masz przy grzejnikach zawory termostatyczne (chyba masz?) i one załatwiają sprawę. Kryzowanie stosuje się w bardzo rozległych obiektach jak domy wielorodzinne/bloki.

Termostat tzw. pokojowy możesz dać, ale najważniejsza jest regulacja pogodowa, bo ona spowoduje, że kocioł będzie grzał niższymi temperaturami wchodząc w zakres kondensacyjny, podnosząc sprawność kotła, kiedy nie będzie dużych mrozów.

Wiesz na te 40m2 od biedy ten PEX20 przy założeniu, że dobieramy grzejniki do wysokiego parametru grzewczego może być.
    Ale nie pociągniesz na takim PEX-ie20 całości. Będzie grzało jak będzie ciepło tzn. temperatury na zewnątrz powyżej zera. Ale jak spadnie temperatura poniżej zera to będziesz miał zimno, a na kotle będziesz musiał ustawiać temperaturę 60-70'C.

Powiem Ci, że kiedyś poprawiałem prawie identyczny problem, także z kotłem De Dietrich, ale model MCRII. Domek jednorodzinny 120m2 powierzchni ogrzewanej.
    Z kotła wyszli rurami PEX26 na parter, a na piętro rurą PEX20 od tego pionu z PEX26, gdzie podłączyli dwa grzejniki 600x1200 czyli niewiele większe jak w Twoim przypadku, rurami PEX16. Na parterze było w sumie 5 grzejników. Cztery 600x1200 + drabinka.
    Na parterze było jako-tako, ale na piętrze jak temperatura na zewnątrz spadała poniżej zera to nie dało się przekroczyć 16-17'C w pokojach. Pomimo, że na kotle ustawione 60-65'C.
    Przerobiłem układ w taki sposób, że poprowadziłem na piętro oddzielne rury PEX26, a do obydwu grzejników od tego pionu, rozgałęzienia PEX20
    Do kotła zamontowałem czujnik temperatury zewnętrznej, którego nie było.
    Dopiero wtedy zaczęło to grzać zarówno na górze jak i na dole.
  • #8 21619787
    __Robert__
    Poziom 12  
    >>21619779 to w takim układzie wezmę tego mojego hydraulika i niech myśli co zrobić mądrego
    Bardzo Ci dziękuje za wszystkie rady.....
  • #9 21639191
    __Robert__
    Poziom 12  
    Zbliżenie na przyłącze grzejnika z zaznaczonym na czerwono planem trójników w rurach.

Chcę tutaj założyć trójniki i dalej lecieć z PEX, proszę mi napisać jak zrobić żeny nie zalać podłogi wodą, dodam, że jest to ostatni grzejnik, ą przed nim sa jeszcze 3 sztuki.
  • Pomocny post
    #10 21640143
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Zakręcasz zasilanie i powrót na grzejniku, odkręcasz odpowietrznik aby skapało trochę wody, zakręcasz odpowietrznik. Bierzesz miske i podstawiać pod korek który jest na dole grzejnika, odkręcasz go i spuszczasz wode do miski - będzie lecieć pomału, więc popuszczasz odpowietrznik aby leciała szybciej, jak wszystko zleci, zakręcasz korek i odpowietrznik. Bierzesz klucz i luzujesz śrubunki, podstawiasz pod zawory miske i odkręcasz je aby woda z rurek zleciała, jak będzie powoli lecieć to musisz gdzieś odkręcić odpowietrznik. Aha ... wcześniej spuść wodę z układu bo inaczej do tej miski będziesz spuszczał wszystko a nie wiem jaki masz układ, ile litrów.
  • #11 21640162
    __Robert__
    Poziom 12  
    >>21640143 Dziękuję
  • #12 21646487
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    >>21639191
    Wypuśc wode z instalacji.
    Jak to tak podłaczysz to kup swetry i ciepłe kołdry na zimę.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21619787
    Już raz to spartolił , wiec chcesz jeszcze raz mu dać szansea by to powtórzył
    A projekt instalacji, stopniowanie przekrojów, obliczenia mocy grzejników itp??
  • #13 21693051
    __Robert__
    Poziom 12  
    >>21646487

Przekonamy się.......
  • #14 21752480
    __Robert__
    Poziom 12  
    >>21693051 >>21619779

Edit

W końcu zrobiłem ..... wszystko działa jak należy ..... grzejniki ( wszystkie ) grzeją jak należy i jest na obu kondygnacjach bardzo ciepło......wszystko zrobione na PEX 16....

Dziękuję za wszystkie porady.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia trzech grzejników Purmo C22 o wymiarach 500x800 do instalacji zasilanej rurą PEX 16, z kotłem kondensacyjnym De Dietrich Inidens 20/24. Z uwagi na moc grzejników (łącznie około 6 kW) oraz parametry pracy kotła, eksperci zalecają stosowanie rury PEX 20 do zasilania pionowego, aby zapewnić odpowiedni przepływ i umożliwić efektywne grzanie przy niskich temperaturach zasilania, co jest kluczowe dla kondensacyjnej pracy kotła i wysokiej sprawności (ponad 100%). Podłączenie wszystkich grzejników z jednego obiegu PEX 16 może skutkować niedostatecznym ogrzewaniem i koniecznością podnoszenia temperatury zasilania do około 65-70°C, co obniża sprawność kotła do około 90-93%. Kryzowanie grzejników w małym obiekcie nie jest rekomendowane, a zawory termostatyczne powinny być stosowane do regulacji. W praktyce autor wykonał instalację na PEX 16 i potwierdził, że grzejniki działają prawidłowo na obu kondygnacjach. Wskazano również procedurę odpowietrzania i spuszczania wody przy montażu trójników w instalacji. Całość instalacji była wykonana według projektu fachowca, jednak konieczne było dostosowanie układu do rozbudowy o dodatkowe grzejniki na piętrze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA