logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitorowanie stanu SATEL VERSA (ETHM-1 plus) protokołem SIA przez Home Aassistant

kubickim 28 Lip 2025 11:23 618 4
  • #1 21619154
    kubickim
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Jak w temacie. Próbuję skonfigurować monitoring stanu SATEL VERSA przez ETHM-1 Plus za pomocą integracji SIA Alarm Systems w HomeAssistant, niestety zawsze w HA wyskakuje błąd "Code not found, replying with DUH to account: ABCD" i centrala zgłasza problem z monitoringiem. Jeśli komuś udało się to podłączyć, to bardzo proszę wskazówki.
    AI: Czy możesz podać, jak dokładnie skonfigurowałeś integrację SIA w HomeAssistant (np. jakie dane wpisałeś w konfiguracji: account code, port, IP, hasło)?
    - account code wpisany po stronie HA oraz ETHM jest ABCD
    - port domyślny 6514
    - encryption key taki sam (lub brak - zawsze taki sam błąd)
    - 2 strefy
    AI: Jak wygląda konfiguracja monitoringu SIA po stronie centrali SATEL VERSA (np. ustawienia konta, portu, IP odbiorcy, hasła)?
    - klucz stacji pusty
    - identyfikatory ustawione na 0000
    - prefix ustawiony na 00
    - protokół TCP
    - kodowanie wyłączone
  • #2 21701221
    pietro1337
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Da się w ogóle zintegrować Verse z ETHM-1 Plus z HA?
    Gdzieś mi mignęło, że tylko Integra wspiera integrację z zewnętrznymi systemami, takimi jak HA.
  • #3 21713272
    kubickim
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    >>21701221 Generalnie jest tak, jak piszesz - tylko Integra ma odblokowane API dla monitoringu i kontroli przez ETHM-1. Versa, nawet z modułem ETHM1, tego nie potrafi (sic!). Jedyne, co można w takiej konfiguracji, to właśnie monitoring protokołem SIA przez dodatek SIA Alarm Systems. Wtedy jest możliwość tylko pasywnego podglądu stanu uzbrojenia (uzbrojony / nieuzbrojony) oraz stanów alarmu (alarm włamaniowy, pożarowy i zalania). Ostatecznie udało mi się za którymś razem do podłączyć, ale nie wiem, co było przyczyną wcześniejszych kłopotów.
  • #4 21782402
    pietro1337
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    >>21713272 Musiałeś coś zmieniać w DLOADX, żeby umożliwić integrację po SIA?
REKLAMA