logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ETHM-1 Satel: Centrala nie gotowa po identyfikacji modułu Integra 32

marbor6109 29 Sie 2007 07:02 50023 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego po identyfikacji modułu ETHM-1 połączenie z DLOADX kończy się komunikatem „centrala nie gotowa” i rozłączeniem?

Aby DLOADX działał przez ETHM-1, w centrali trzeba wyłączyć funkcję DOWNLOADING/DLOAD, a w opcjach telefonu włączyć odpowiedzi modemowe: „ODPOWIADANIE – MODEM”, „MODEM ZEWNĘTRZNY” oraz „MODEM ZEWNĘTRZNY ISDN/GSM”; w samym module musi być też zaznaczone „Z DLOADX” [#4760449][#4229469] Jeśli po programowaniu zostawisz aktywny tryb DLOAD po RS i tylko przepniesz kabel na ETHM, może dalej pojawiać się „centrala nie gotowa” [#4795703] Warto też sprawdzić fizyczne połączenie RS-232 między ETHM-1 a centralą, bo zbyt luźna wtyczka RJ lub zły kabel potrafią wywołać identyczny objaw mimo poprawnej konfiguracji [#7807664]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4227084
    marbor6109
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Witam

Właśnie zainstalowałem centrale Integra 32 i moduł ETHM-1 Przeprowadziłem identyfikację modułu (z powodzeniem) i po wpisaniu poprawnych danych próbowałem sią połączyć z nim prze sieć.

W oknie terminala wyświetla mi się próba połączenia z modułem, a zaraz po tym komunikat "centrala nie gotowa" i następuje rozłączenie.

Czy ktoś spotkał się już z takim komunikatem i rozgryzł problem?
    Jeśli tak to proszę o pomoc.

Pozdrawiam

............................................................................
    Ogłoszenie

Przeczytaj również:
    ETHM 1 Plus/Integra Control. Wybrane zagadnienia

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • #2 4227487
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    łączysz sie przez DLOADX ??? GUARDX ???
    Bezpośrednio z kompa do ETHM czy w jakiejś sieci ???

Pozdrawiam
  • #3 4229469
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    W centrali wyłącz funkcję DLOAD.
  • #4 4234667
    marbor6109
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    duardx jokś idzie, dload włączone, ale guardx nie chce chodzić.

Łącze się przez sieć lokalną.

I jeszcze jedno pytańko. Mam neta z UPC do ich modemu podłączony jest router i do niego komp i centrala. Jak skonfigurować GuardX żebym mógł z innego miejsca monitorować stan alarmu?

Dodano po 1 [minuty]:

Ach i jeszcze jedno. Płyta centrali i moduł połączyłem RS w środku tak jak pisali w instrukcji
  • #5 4235040
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    marbor6109 napisał:
    duardx jokś idzie, dload włączone, ale guardx nie chce chodzić.

Witam.
    Duardx --- co to ?????????
    Funkcja Downloading w przy centrali wyłączona ???
    Chodzi o ta funkcje którą normalnie uruchamiasz lokalnie do połączenia z kompem przy programowaniu ???

Najlepiej jakbyś "wrzucił " tutaj plik konfiguracyjny centrali

Połączenie z zewnątrz przez GuardX.
    Jakie masz ip z UPC publiczne czy prywatne ??
    Stałe czy zmienne ???

Jeżeli publiczne i stałe to musisz w routerze przekierować na ETHM-1 port który wybrałeś do komunikacji

Pozdrawiam
  • #6 4236473
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Cytat:
    W centrali wyłącz funkcję DLOAD.

A ty piszesz że masz włączoną.
  • #7 4342660
    tkiler11
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam,

dołączam się do pytania, pierwsza sprawa to wszystko jest dobrze skonfigurowane (konfiguracja przez rs) moduł dostaje IP przez guardX loguję się bez problemu z sieci lokalnej, czy przez www nawet zza nata port 7091. Ale gdy chcę tylko połączyć się z centralą przez DloadX to już lest lipa, wszystko dobrze powpisywane odnoście ustawień sieci itp tylko że:
    21:16:31: Łączę z serwerem: 192.168.0.150:7090
    21:16:31: Połączony.
    21:16:31: Centrala nie gotowa, rozłączenie.
    wgrany najnowszy soft do centrali i ethmu. Ktoś zestawił to z integrą że mu to działa??
  • #8 4343157
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    kabelek Rs-232 miedzy modulem i centralkom
  • #9 4343611
    tkiler11
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    :) już nie posądzaj mnie że tego kabelka nie dałem, sprawdzałem go 100razy i jest OK i jest podłączony...
  • #10 4362119
    alfabis
    Poziom 1  
    witam,.\
    u mojego klienta lokalny dostawca plus acces point i router do którego podaczona jest centrala alarmowa.
    wszystko monitoruje z domu, dloadx,guardx oraz klient przez komórke sprawdza sobie stan systemu. najważniejsze zeby nie pomylić sie w przekierowaniu portów na routerze bo na początku troszke sie pogubiłem.
    póki co chodzi super od 4 miesiecy zadnego telefonu z awaria.
    wiecej pytań piszcie, ale bardziej szczegółowych bo dlaczego nie działa połaczenie z przez net nie umiem odpowiedziec, bo jest co najmniej 20 które muszą byc spełnione zeby działało.
    Jakby co to piszczcie.rafał
  • #11 4365022
    duch2003

Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam dokładnie taki sam problem. wszytko powpisywane i poustawiane jest dobrze. z guardX łączy się bez problemu ale natomiast z dloadx niestety nie idzie wyskakuje komunikat "centrala nie gotowa, rozłączenie" przez rs na płycie centrali łączy się bez problemu ale przez ethma nie idzie w żaden sposób. kabelek wpięty i napewno dobrze zrobiony.
    Ktoś wie czemu to "zwierze" nie chce działać?

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Duchnet Michał Pantoła
    Poprzeczna 11a, Sulejówek, 05-070
  • #12 4375364
    nomad22
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam.
    Ja również mam problem z połączeniem z ETHM-1. Za pośrednictwem strony www łączenie nie sprawia kłopotu, ale za pośrednictwem programu DonloadX nie mogę nawiązać połączenia.
    Wyskakuje komunikat- centrala niegotowa lub centrala monitoruje czekaj.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • #13 4760449
    prezes777
    Poziom 12  
    Wszystko jest w instrukcji --- Pozdrawiam

W celu umożliwienia obsługi centrali alarmowej przez sieć Ethernet przy pomocy programu DLOADX należy w centrali załączyć następujące opcje

• ODPOWIADANIE – MODEM

• MODEM ZEWNĘTRZNY

• MODEM ZEWNĘTRZNY ISDN/GSM

([HASŁO SERWISOWE][*][9] ) » opcje » opcje.telefon

• W centrali musi być wyłączona funkcja DOWNLOADING.

• W ustawieniach modułu musi być załączona opcja Z DLOADX.
  • #14 4789029
    Silverek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    porty dla DLOADX i GUARDX muszą być różne.
    pzdr
  • #15 4793952
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    wazne jest tez ustawienie firewall i avirus, ethm-1 szyfruje 192-bitowym kluczem i jesli odczuje opuznienia w komunikacji uznaje to za manipulacje i przerywa polaczenie, najlepiej przy programowaniu centrali odciac WAN i powylanczac aplikacje
  • #16 4795703
    Silverek
    Poziom 14  
    komunikat "centrala nie gotowa" może też wystąpić jeśli po zakończeniu programowania centrali nie wyłączysz funkcji dload rs i tylko zmienisz kabel rs na ten od ETHM. Jeśli wszestkie powyższe posty nie poradzą proponuję Dział Techniczny Satela
    pzdr
  • #17 4797202
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Nie wiem czy na temat - może się przyda:
    W związku z wykryciem niepoprawnej interpretacji pola "maska podsieci" przy współpracy modułu z centralą alarmową CA-64 firma SATEL zwraca się z uprzejmą prośbą o uaktualnienie oprogramowania w modułach ETHM-1, w których data oprogramowania, widniejąca na naklejce, jest wcześniejsza niż 06/01/24.
    W celu uaktualnienia oprogramowania modułu ETHM-1 należy pobrać program EthmFlash z poniższego adresu i postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi w programie.
    http://www.satel.pl/pliki/download.php?file_id=280

pzdr
  • #18 4798998
    kij21
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam,
    Ostatnio bawiłem się właśnie Integra64+ETHM-1.
    Moduł ETHM-1 podłączny pod zaciski manipulatorów.
    Połączenie poprzez sieć lokalną bez problemów ważne kilka rzeczy :
    - GuardX nie połączy się jeżeli w okienku konfiguracyjnym nie ma wpisanego numeru identyfikacyjnego centrali
    - GuardX nie odpali się jeżeli masz odpalony DloadX na tym samym pompie (połączenie przez RS)

Szczerze mówiąc zastanawiam się czemu podłączacie moduł ETHM-1 pod złącze RS, po to żeby można było zdalnie programować centrale ??

Moim zdaniem mało bezpieczne i chyba zbędne - moim zdaniem centralka powinna być raz porządnie zaprogramowana a ETHM-1 tylko dla usera.

Chyba że się myle
    Pozdrawiam
  • #19 4799411
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 196
    A wziołeś pod uwagę zmiane konfiguracji systemu??
    Jeśli już klient zapłącił za ethm, to po co sobie robić dodatkowo koszty dojazdu??

Ja to bym chciał żeby wszystkie moje systemy dało się zdalnie programować i konsewować zdalnie.
    Klient płaci mniej, a ty masz koszty na poziomie jednego browara. Poprostu bajka.

Jeśli przez moduł ethm da się programować centrale to trzeba to tak podłączyć rzeby to spełniało swoją funkcje.
  • #20 4799551
    Silverek
    Poziom 14  
    Jak napisał poprzednik. Zmiana bądź dopisanie numeru na obiekcie położonym 120 km od biura rodziła zbędne koszty, kilometrówka i drobny koszt usługi nie pokryją straconego czasu. A co do bezpieczeństwa identyfikatory + klucz eliminują taką ewentualność.
    pzdr
  • #21 4799692
    kij21
    Poziom 15  
    No tak macie racje faktycznie bardzo ułatwia to sprawę, jeżeli klienci mają o tym świadomość i zgadzają się na to.
    Tylko boję się trochę sytuacji kiedy klient coś schrzani i potem będzie się czepiał że to na pewno serwis zdalnie coś popsuł(fakt są logi systemu ale znam ludzi trochę i bywają bardzo nieprzyjemni)
    Ale macie racje ułatwienie jest ogromne i klienci powinni się cieszyć z takiego rozwiązania.
    Co do bezpieczeństwa to też macie racje kodowanie z tego co pamiętam to 192bity .
    Pozdrawiam.
  • #22 4799721
    Silverek
    Poziom 14  
    Nazwijmy sprawy po imieniu....zakładasz klientowi ETHM bez dostępu przez DloadX...proponujesz moduł za połowę ceny...drugą połowę rozkładasz po całości instalacji. Klient zadowolony bo kupił moduł za połowę ceny i ma możliwość obserwacji przez guarda i java..Ty nic nie dołożyłeś bo różnicę wkalkulowałeś w instalację...zmian dokonujesz zdalnie wystawiając fakturę w formie elektronicznej....żyć nie umierać !
    Jeszcze żeby Satel wymyślił moduł, który sam będzie kładł instalację i montował osprzęt...to już będzie bajka :))))
    pzdr
  • #23 4799750
    kij21
    Poziom 15  
    jeszcze autokonfiguracja samodostarczanie się do klienta :)
  • #24 5506730
    darekko1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    czy ktos moze uporal sie z problemem polaczenia przez ETHM-1 z programem DloadX?

Mam ten sam problem, dodatkowo centrala zglasza awarie : "Brak sygn. DTR na porcie RS" (tak jak przy odlaczonym kablu RS), wiec podejzewam ze cos z kabelkiem moze byc nie tak.
    Kabelek wykonalem wg instrukcji:
    http://www.satel.pl/pliki/download.php?file_id=391
    ale moze do polaczenia Centrali Integra 64 z modulem powinno sie uzyc innego kabla? Czy moze ktos ma schemat polaczenia tego typu dla RJ-pin5?

Dziekuje i pozdrawiam
  • #26 5506917
    darekko1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    BENO99 dziekuje bardzo za instrukcje, teraz wszystko dziala po zastosowaniu krosowania w kabelku.

Nie wiadomo dlaczego na stronie www satel'a jest stara instrukcja bez opisu kabelka.
    - jest tez nowa, ale ja mialem link do starej wersji strony z instrukcjami, ktora nadal dziala, jednak nie jest aktualizowana ;-)

Pozdrowienia
  • #27 6033568
    harkonnen
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Ja mam taki problem - prze guardx bez problemu łącze się z centrala ale gdy chce przez www to po wpisaniu klucza i portu (80) pojawia sie logo java i tak przez cały czas nie przechodzi dalej. Dlaczego? Co może być nie tak?
  • #28 6036533
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Witam!

Mialem podobne problemy z WWW, zrob udate jawy i przegladarki a nastepnie wylacz WAN i zapore, jak teraz chodzi to znaczy ze zapora blokuje.

pozdr

Antywir moze tez przerywac wylacz na czas testu
  • #29 6049742
    harkonnen
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Nie chodzi. Świeżo zainstalowany XP, Java, bez zapór dalej nie działa tzn. pojawia się login i port po wpisaniu odpowiednich danych poczekam jakąś 1 godz. to pojawi się obraz manipulatora
  • #30 6050723
    darooo87
    Poziom 1  
    Standardowy wklepany port do laczenia sie przez www to 7091 a nie 80

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komunikatu "centrala nie gotowa" pojawiającego się podczas próby połączenia centrali alarmowej Satel Integra 32 z modułem ETHM-1 za pomocą programu DLOADX przez sieć Ethernet. Użytkownicy potwierdzają, że po poprawnej identyfikacji modułu i wpisaniu danych połączenie jest rozłączane z tym komunikatem. Rozwiązania obejmują wyłączenie funkcji DOWNLOADING w centrali, poprawne skonfigurowanie opcji odpowiadania modemu (w tym modem zewnętrzny i ISDN/GSM), ustawienie różnych portów dla DLOADX i GUARDX, a także właściwe przekierowanie portów na routerze. Ważne jest także wyłączenie zapór sieciowych i programów antywirusowych podczas konfiguracji, gdyż ETHM-1 używa szyfrowania 192-bitowego, które może być interpretowane jako manipulacja. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowego kabla RS-232 między modułem a centralą, luźnych wtyczek RJ lub błędnej konfiguracji sieciowej (np. błędna maska podsieci). Zalecane jest aktualizowanie oprogramowania modułu ETHM-1, jeśli data wersji jest wcześniejsza niż 06/01/24. Połączenie przez GuardX działa zazwyczaj bez problemu, natomiast DLOADX wymaga spełnienia wielu warunków konfiguracyjnych. Dyskusja porusza także kwestie bezpieczeństwa i wygody zdalnego programowania centrali przez ETHM-1. W przypadku problemów z kablem RS-232 i komunikatem o braku sygnału DTR wskazane jest zastosowanie krosowanego kabla zgodnie z aktualną instrukcją Satela.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA