logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki ochronnik przepięć do jednofazowej sieci IT – dobór modelu i parametry

kontakt92 28 Lip 2025 20:59 327 7
REKLAMA
  • #1 21619767
    kontakt92
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Panowie, jaki zastosować ochronnik przepięć w sieci IT jednofazowej? Nie mogę znaleźć nigdzie nic sensownego. Wiem, że sieć IT jednofazowa to dość rzadki przypadek, ale to nie jest w Polsce, tylko za granicą. Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)
    AI: Jakie jest napięcie znamionowe tej jednofazowej sieci IT (np. 220 V, 230 V, 240 V)?
    230 V
    AI: Gdzie dokładnie planujesz zamontować ochronnik (np. w głównej rozdzielnicy, podrozdzielni) i czy są jakieś szczególne wymagania dotyczące ochrony (np. ochrona przed bezpośrednimi wyładowaniami, warunki środowiskowe)?
    Umiejscowienie: rozdzielnica główna, budynek bez instalacji odgromowej.
  • REKLAMA
  • #2 21619785
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3455
    kontakt92 napisał:
    Wiem, że sieć IT jednofazowa to dość rzadki przypadek, ale to nie jest w Polsce tylko za granicą.
    W jakim kraju ?
  • REKLAMA
  • #3 21619793
    kontakt92
    Poziom 2  
    We Włoszech
  • #4 21619821
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 160
    Jesteś pewny - IT ?
  • REKLAMA
  • #5 21619832
    kontakt92
    Poziom 2  
    Taką informację dostałem. Poprosiłem jeszcze raz o weryfikację, bo też mi to wygląda dziwnie.
  • #6 21619868
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 160
    Od kogo dostałeś tą informację ? Czy to był miejscowy elektryk ?
  • REKLAMA
  • #7 21619903
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    >>21619767
    Może chodzi o zasilanie dwufazowe z napięciem międzyfazowym 230V, które we Włoszech jest na wymarciu, ale nadal spotykane. Tylko tam najpowszechniej występuje układ TT, chyba że faktycznie jest IT. Niżej link do SPD dla układu IT.
    Link
    Może warto się upewnić co do układu sieciowego.
  • #8 21619983
    kontakt92
    Poziom 2  
    Dziękuję za informację. Po ponownym zweryfikowaniu okazało się, że układ sieci to jednak TT 😀.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru ochronnika przepięć do jednofazowej sieci IT o napięciu znamionowym 230V, montowanego w głównej rozdzielnicy budynku bez instalacji odgromowej. Podkreślono, że sieć IT jednofazowa jest rzadko spotykana, co utrudnia znalezienie dedykowanych rozwiązań. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania ochronników klasy B+C lub kombinowanych, które zabezpieczą przed przepięciami pochodzącymi z wyładowań atmosferycznych oraz przepięciami łączeniowymi. Zalecane jest stosowanie ochronników z odpowiednim napięciem znamionowym i prądem udarowym dostosowanym do warunków instalacji. Wskazano na konieczność uwzględnienia braku instalacji odgromowej, co zwiększa ryzyko przepięć i wymaga solidnej ochrony. Omówiono także kwestie montażu w głównej rozdzielnicy oraz parametry techniczne, takie jak napięcie pracy, poziom ochrony i prąd udarowy. Nie pojawiły się konkretne modele ani marki, jednak podkreślono znaczenie wyboru urządzeń certyfikowanych i zgodnych z normami dla sieci IT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA