logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić kolumne ekranowaną z głośników nieekranowanych?

kazan84 18 Gru 2005 20:34 1589 5
REKLAMA
  • #1 2095828
    kazan84
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, ma ktoś pomysł lub wiedze czy da się zrobić ekranowaną kolumne z głośników nieekranowanych? Buduje głośnik centralny a ma być to konstrukcja niskobudżetowa więc chciałem ją oprzeć na STX a tam nie widzę nic ekranowanego.
  • REKLAMA
  • #2 2095847
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Z tego co wiem ekran można zrobić z grubej blachy. Najlepiej zrobić "kubek" ze stali który przykryje cały magnes. Niestety, żeby ekran spełniał swoje zadanie ścianka takiego kubka musi być dość gruba (min 5mm)
  • REKLAMA
  • #3 2096198
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    sam kubek z blachy nic nie da. po prostu ona się namagnesuje i tylko odrobinę w innym rozkładze dalej będzie siać polem. pełny ekram głośników zawsze składa się z dodatkowego magnesu przyklejonego odwrotnie ( tak żeby się odpychał) i na to dopiero kubek z blachy. zazwyczaj dodatkowy magnes załatwia sprawę i w normalnej odległości pole jest na tyle słabe, że nie ma już potrzeby dalej kombinować. trzeba przy tym jednak pamiętać, że razem z taką przeróbką zmieniają się parametry TS głośnika i ewentualnie trzeba to uwzględnić w strojeniu.
  • REKLAMA
  • #4 2096314
    kazan84
    Poziom 12  
    a może jakaś propozycja co do głośników, jakiś ekranowany zamiast stx w podobnej cenie i jakości, bo stx to chyba ekranowanych nie robi? konkretnie chciałem kupić głośniki stxa średni GDM-14-100-8-SS oraz wysoki GDWK-9-150-4-PJ
  • REKLAMA
  • #5 2096349
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    2szt. arn 116 + arv 104 oczywiscie głośniczki ekranowane;]
  • #6 2096399
    kazan84
    Poziom 12  
    tesla z powodów g... sklepów w moim mieście odpada do tanich konstruckji, arv104 u mnie kosztuje 57zl i to w wersji nie ekranowanej, od firmy empire nie kupie bo mają przy sprzedaży na allegro mase negatywów i to naprawde bolesnych, pozatym nawet gdybym się zdecydował to razem z wysyłką koszt w porównaiu do pierwotnego projektu skoczy mi dwukrotnie albo i więcej
    ----------------------------------------------------------------------------
    ale w sumie z konia królika nie zrobie, jak nie ma nic innego sensownego na rynku to będzie trzeba TVM, ale tylko ARN, na wysoki coś innego wymyśle.

Teraz zastosowanie:
    będzie to głośnik centralny ale nietypowy, bo z wyjściem na dwa kanały ale zamknięty w jednej obudowie, i planuje w jedną puchę wsadzić 2niskie 2 wysokie 2 zwrotki, terminale i zrobic dwa kanały. teraz powód: bardzo prosty mam wzmacniacz stereo a potrzebuje jakiś głośnik co się znajdzie na tv bo dźwięk mi za bardzo z boku leci.

Moderowany przez oldboy:

Scalono dwa posty

REKLAMA