logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumny podłogowe z głośnikami STX do małego pokoju?

ZeTiPe 28 Sty 2006 22:57 2496 18
REKLAMA
  • #1 2231571
    ZeTiPe
    Poziom 11  
    Witam

Mam zamiar zlozyc 2 kolumny podlogowe(w przyszłości dorobic 2 satelitki i centralny) Jest to moj pierwszy projekt wiec prosilbym o wszystkie mozliwe propozycje i uwagi co do budowy oraz techniki budowy. Kolumny głownie do sluchania muzyki,ogladania filmow,grania w malym pokojiku czasami na imprezy. Zasilac go ma wzmacniacz 2x27W,moze poźniej wiekszy.)
    Chcialbym do tego uzyc glosniki STX:
    GDM-17-150-8,
    GDN-17-80-8,
    GDWK-9-150-8,
    (głównie interesuja mnie SS)
    Myslalem o wymiarach ok 90x20x20(płyty wiórowe czy . Pokoj mam troche maly i zapchany ale znalazlo sie idealne miejsce obok wyrka . Prosze o pomoc poniewaz chce zlozyc nawet ladnie grajace i wygladajace kolumny za male pieniadze. Nie mam pojecia z kad wziasc i jakie zwrotnice do tego wlozyc. Jaka pojemność na Sub, oraz jaki bassreflex.Prosze o pomoc i rade.
    Załączniki:
    • Jak zbudować kolumny podłogowe z głośnikami STX do małego pokoju? Głośniki.JPG (36.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2231646
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Wzmacniacz troche maly do tego zestawu, ale jesli planujesz zmienic lepszy to moze byc ;)
    Jelsi chodzi o glosniki to STX GDN jest ok. Sredniotonowych i wysokotonowych stx-a nie slyszalem osobiscie. ale ludzie powiadaja ze nie sa najlepsze.

Pozdr. Procekkk
  • #3 2231763
    goffer007
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    po co ci 3-way na niskotonówce 17cm. ta 17 poradziła by sobie z średnimi.
    w takiej konstrukcji jest raczej problem z basem i lepiej dać dwa niskotonówki. 3-wey robi się z niskotonówkani od 20cm.

Tan gdn-17 to też kiepski pomysł. Gra brzydko i cicho. Lepiej byś zrobił dając po dwa gdn-18-120-6-SW. Jest sporo konstrukcji na nim na których można się oprzeć a co najważniejsze gotowe projekty porządnych zwrotnic (robionych na pomiarach z jiga). Będzie to parę złotych droższe ale naprawdę warto bo koszt w porównaniu do kosztów całego zestawy niewielki a zysk w jakości dźwięku ogromny. Ten gwizdek też bym radził wymienić choćby na 11-200 albo arv-104-03 lub 04.

Zobacz do działu div i pooglądaj podobne konstrukcje

Tu masz link do gotowych zwrotnic.
    http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=4530
  • REKLAMA
  • #5 2232066
    kondzio1717
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    A nie moglbys troche tego poszerzyc i zrobic na 2x STX 22-120-8-SC w b-r 40Hz do tego sredniak i wysoki Tesli (TVM). Sam cos takiego montowalem i powiem ze gra bardzo przyjemnie, jednak potrzebuje troszke wiekszego wzmaka..
  • #6 2232769
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    kondzio1717, jak zrobi tak jak radzisz, to dochodza koszty zwrotki, glosnikow...
    luke666, zaproponowa sprawdzona konstrukcje, moglbys sie na niej wzrorowac, jesli nei masz tyle kasy, to pozostaje: 2xgdn17+arv104
  • #7 2234186
    ZeTiPe
    Poziom 11  
    Czyli jak 2xGDN-17-80-4SS polaczyc równolegle do tego jakis gwizdek i zwrotnica 2drozna??
  • #8 2235941
    west86
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    To zależy na jaką chcesz zrobić impedancje, Jeżeli 2-way na 4Ω to 2 niskotonowe po 8Ω równolegle i 4Ω wysokotonowy. Jeżeli ma być 2-way na 8Ω to 2 niskotonowe po 4Ω szeregowo i 8Ω wysokotonowy.
    Co do STX'ów to nie należy się zrażać niską ceną myśląc że głośniki są do niczego, ale poleciłbym głośniki SC, raz że są tańsze, 2 mają lepszą efektywność. A co do zwrotnicy przy 2-wayu na STX'ach trzeba podzielić pasmo na 3000 Hz i wysokotonowca połączyć w przeciwfazie.
    Załączniki:
    • Jak zbudować kolumny podłogowe z głośnikami STX do małego pokoju? zwrotnica 2-drozna.jpg (49.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2237019
    bobaskgb
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    jaj mam wielkie i nurtujace mnie pytanie do uzytkownika goffer007. Czemu napisales ze stosuje sie konstrukcje 3 drozna tylko dla glosnikow basowych powyzej 20cm? Nie wiem skad ta rególa i gdzie ja wycztales. Najlepszym przykladem na to sa kolumny od wiezy tecnicsa sc-eh500. Sa to 3way pomimi iz glosnik basowy ma 13 cm. I nie jest to jakas sredniotonowka wystarczy spojzec na przenoszenie tych glosniczkow 45Hz jeszcze przenosza wiec nie wiem skad taka opinia ze niby 3way ponad 20cm. Moze sie myle jesli tak to prosze o sprostowanie moich mysli. Z gory dziekuje.
  • #10 2238019
    kondzio1717
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    A z jaka on skutecznoscia przetwarza to 45Hz?? 70dB?? Glosnik, ktory ma 13cm nie moze przetwarzac tak niskich czestotliwoci na dobrym poziomie glosnosci, bo jest to fizycznie niemozliwe.. Slyszalem go i jest to tylko kickbas, acz dobrze sie uzupelniaja, ale sa to zaawansowane konstrukcje ktore maja specjalnie robione zwrotnice, korektory, dlawiki dlumiki itp. Nieosiagalne w warunkch domowych.

Pozatym glosnik 16-18cm calkiem dobrze przetwarza srednie tony i nie ma potrzeby narazac sie na dodatkowe koszta i kupowac srednich i projektowac specjalnie do nich juz bardziej rozbudowanej zwrotki..
  • REKLAMA
  • #11 2244360
    ZeTiPe
    Poziom 11  
    A jak myslicie kolumne na 4Ω czy 8Ω. Czy na poczatek wzmacniacz 2x27W poradzil by sobie?? Czy wymiary ok 190x190x90 (SxDxW) i na ile litrow powinna byc przegroda na suby. Czy taka zwrotnice daloby sie kupic gotowa. I gdzie mozna dostac takie cewki do zwrotnicy??A no i jak zamowic na STX glosniki dzwonie nic a jak pisze maila to mi odpisuja ze dopiero po 06-02-06 na ich stronie :/
  • #13 2246132
    ZeTiPe
    Poziom 11  
    No wlasnie wczoraj zobaczylem twoj temat i mi sie spodobal.
    Czy ta kolumna sie trzesie bo chce wsadzic plyte MDF 12mm?
    Czy zrobiles juz ta zwrotnice i jak gra?
    Gdzie kupiles obrecze na glosniki ile kosztowala?
    Ktos widzial/słyszał jak gra kolumna z tą zwrotka?
    Czy długos i szerokosc BS moge dajc jak twojego przy 19-20-90(S,D,W)
  • #14 2246366
    goffer007
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    ZeTiPe - co się uparłeś na te 17. Jeśli nie chcesz wydać zbyt dużo to zrób kolumny z jednym 18-120-6-SW. jeden 18 zagra i tak głośniej niż dwa 17. Zagra też lepiej i masz gotowe zwrotnice dedykowane choćby pod 18 i 11-200-8-PJ który nie jest wcale taki zły (mi się bardziej podoba od ARV tesli)

bobaskgb - tak jak napisał kondzio1717. ogromna większość głośników mniejszych niż 20cm wystarczająco dobrze radzi sobie ze średnimi, Wystarczy doprać odpowiednio nisko schodzącą kopułkę. a co to tego "tecnicsa sc-eh500" to w życiu go nie widziałem ale radzę ci nie sugerować się fabrycznym sprzętem bo w nim jakość dźwięku jest naprawdę daleko na liście priorytetów szczególnie u tej firmy.
    .
  • #15 2246777
    brunon71
    Poziom 15  
    Ocena: 86
    Jeżeli chodzi o obudowe to stare szafy byly zrobione z dosc solidnego materialu razem z fornirem plyta miala grubosc prawie 22mm wiec obudowa zachowuje sie dosc stabilnie (tak jak mowilem narazie nie obciazam tego mocami rzedu 120W) z MDF-em nie mialem do czynienia ale 12mm wydaje mi sie troche za slaby zwrotke zalozylem wedlug zalaczonego opiu i fotek i gra dosc przyzwoicie (wedlug oryginalnych kolumn z tej wiezy to niebo a ziemia)bas jest nie za niski ale dobrze slyszalny wysokich nie brakuje .Obreczy nie mam tak wyglada glosnik ktory mocuje sie do plyty i nie trzeba pierscieni (chyba ze ktos sie uprze)
  • #16 2250024
    ZeTiPe
    Poziom 11  
    Hm. Rozumiem ze lepiej zrobic kolumne na 8Ω (czym sie rozni oprcz tego ze moc wzmaka wzrasta?) Czy kotos wie jak przy takiej konstrukcji moze zachowywac siem plyta MDF1.2 czy kupic grupsza czy wiorowa?? Gdzie mozna kupic takie ladne (;D) sróby (nimbusowe) do mocowania glosnikow :D.Aha i czy B-R 5cm z oferty STX wystarczy czy moze 8cm?

brunon71
    Ile kosztowalo Ciebie zrobienie tej zwrotnicy??
  • REKLAMA
  • #17 2251050
    brunon71
    Poziom 15  
    Ocena: 86
    sama zwrotla kosztowala mnie kolo 150 zl na dwie kolumny , ale wydaje mi sie ze przeplacilem bo gromadzilem czesci w sklepach elektronicznych najwiekszy koszt to cewki ,tak jak mowilem cewki w stx-ie sa dosc tanie ale nie wiem jak z jakoscia.
  • #18 2258243
    ZeTiPe
    Poziom 11  
    ok głośniki juz zamowione :D Kolumny juz skrecone. Tylko teraz tak jaka spachla bo jak bylem w castoramie to ich jest tam od zaje*****. Jak skoncze robic te 4 kolumny to wam pokaze :P. Jaki kondensator powiniemem wlozyc tymczasowo?
  • #19 2298545
    ZeTiPe
    Poziom 11  
    O jusz niedlugo dam wam fotki ale teraz mam inny problem. Jak ustaic na Equalizeze wszystko by basik byl mocny a i dony niezle. Poniewaz nie moge ustawic. Na kolegi wzmaku ladnie gral basik ale mial za malo moc. Moj ma wieksza ale za to basiki sa tylko dobre jak poprzestawiam na bass ale wtedy wysokie sa kiepskie ;/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumn podłogowych do małego pokoju z użyciem głośników STX, głównie modeli GDM-17-150-8, GDN-17-80-8 oraz GDWK-9-150-8. Użytkownik planuje konstrukcję o wymiarach około 90x20x20 cm, zasilaną wzmacniaczem 2x27W, z możliwością późniejszej rozbudowy o satelitki i centralny. Wskazano, że wzmacniacz jest na granicy mocy dla tych głośników, ale przy planowanej wymianie może być wystarczający. Zalecane jest stosowanie głośników STX serii SC lub 18-120-6-SW zamiast 17 cm GDN, ze względu na lepszą efektywność i dostępność gotowych zwrotnic. Zwrotnice dwudrożne powinny dzielić pasmo przy około 3000 Hz, a wysokotonowiec łączyć w przeciwfazie. Dyskutowano o impedancji 4 Ω lub 8 Ω, gdzie konfiguracja głośników niskotonowych i wysokotonowych powinna być dostosowana do impedancji wzmacniacza. Obudowy najlepiej wykonać z płyty wiórowej lub MDF o grubości co najmniej 12 mm, choć 12 mm MDF może być zbyt cienkie dla stabilności. Bass-reflex o długości 5 cm z oferty STX może być wystarczający, ale 8 cm może poprawić bas. Koszt zwrotnicy to około 150 zł, głównie z powodu cewek, które w STX są tanie, lecz niepewnej jakości. Podano linki do gotowych projektów i zwrotnic na forum diyaudio.pl oraz elektroda.pl. Poruszono także kwestie estetyki, mocowania głośników (obręcze, śruby nimbusowe) oraz ustawień equalizera dla optymalizacji basu i wysokich tonów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA