logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Master 2.3 dCi 125 KM – opóźniona reakcja na gaz, poprawa po odpięciu EGR

lukpio3 30 Lip 2025 20:06 900 11
REKLAMA
  • #1 21621548
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Cześć,
    Może ktoś będzie potrafił pomóc bo w warsztatach zostawiłem już ponad 2000zł na diagnozy i wszystko kończy się na tym, że chcą wymieniać części bez gwarancji że to przyniesie jakiś skutek a za części będę musiał oczywiście zapłacić.

Problem jest z samochodem Renault master 2.3dci 125km. Objawia się on tym, że samochód reaguje z opóźnieniem na gaz. Mam powiedzmy obroty ok 2tys. Wciskam lekko gaz i czuję że on chciałby iść ale jakby go trzymał jakiś spadochron z tyłu. To jest taki dziwne uczucie, nie potrafię tego opisać. Czuć po prostu że chciałby jechać ale coś go blokuje. Po około 2s nagle wystrzela jak z procy. Przepływomierz niby czyściłem ale nie wyglądał na brudny. Przepustnica czyściutka. Nawet zawór EGR zdemontowałem i powiem Wam że tam totalnie nic nie było. Jakiś nalot sadzy i tyle. Wszystko czyste. Mechanicy podejrzewają jakieś problemy właśnie z powietrzem i jak wspomniałem chcą wymieniać przepływomierz a w kolejnym etapie EGR. Oczywiście bez gwarancji poprawy ale z gwarancją że będzie trzeba za nie zapłacić bo nie ma możliwości zwrotu tych części. No ok, rozumiem to ale w ten sposób to można i pół silnika wymienić.

Jest słuchajcie jedna rzecz która poprawia wszystko. Wprowadzenie auta w stan awarii poprzez odpięcie zaworu EGR. Jak go odpinam, wyświetla się błąd ale auto idzie super. Reaguje nawet na minimalne wciśnięcie gazu i to natychmiast. Zero przyduszania. Idzie jak strzała. Nie wiem, naprawdę nie wiem jak to zdiagnozować. Porobiłem jakieś odczyty które tu załączam. Mam też inne wykresy które mogę wstawić jeśli ktoś byłby tak życzliwy i zechciałby pomóc.

Z rzeczy które na pewno wykluczam. DPF - wyprany. Wtryski były sprawdzone. Jeden był korygowany, reszta była ok. Poza tym wszystko w aucie sprawne. Zero błędu. Wszystkie świece żarowe i inne są ok. Filtr paliwa nowiutki. Filtr powietrza nowy. Pompa wtryskowa sprawdzana podczas jazdy, firma Bosch która regenerowała wtryski robiła odczyty z pompy i mówią że są prawidłowo i nie ma żadnych nieprawidłowości.

Pomóżcie.

Wykresy przepływu powietrza w Renault Master z wyłączonym zaworem EGR
    Trzy wykresy przepływu powietrza silnika przy aktywnym EGR w Renault Master
    Wykres ciśnienia w kolektorze dolotowym z aktywnym zaworem EGR w mbar
    Wykres ciśnienia w kolektorze dolotowym z wyłączonym zaworem EGR w mbar
  • REKLAMA
  • #2 21621790
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 174
    Spróbuj włożyć zaślepkę EGR na próbę .
  • #3 21621800
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    ja tam widzę dużą różnice między oczekiwanym a zmierzonym odczytem powietrza. Jeżeli po odpięciu EGRa jest dobrze, to w tą stronę bym szedł, znaczy wymieniłbym EGR.
  • REKLAMA
  • #4 21621945
    lukpio3
    Poziom 21  
    No właśnie i tak i nie. Masz rację, różnica jest duża w wartości zmierzonej na plus dla opcji z odpiętym zaworem EGR ale wydaje mi się, że to wynika z tego, że po odpięciu zaworu EGR, jest on zamknięty ponieważ odpinałem go na zgaszonym silniku. W takiej sytuacji sterownik otwiera na maxa przepustnicę i trzyma ją otwartą cały czas. Przez co całe powietrze jakie otrzymuje silnik pochodzi z zewnątrz czyli przelatuje przez przepływkę i zostaje zmierzona przez MAF sensor. Stąd ta wartość jest wyższa. Przy podłączonym zaworze EGR, przepustnica jest przymykana bo część spalin jest recyrkulowana i zawracana przez zawór EGR. A skoro przepustnica jest przymknięta, to automatycznie mniej powietrza dostarczana jest z zewnątrz co jednocześnie oznacza, że sensor MAF pokazuje go mniej.

Mnie natomiast zastanawia inna rzecz. MAP sensor. On pokazuje ciśnienie w układzie dolotowym. Nie wiem, może się mylę ale to ciśnienie powinno być w miarę stałem, czy mam podłączony zawór EGR czy nie. A u mnie jednak jest różnica. Załączam wykresy. Niebieski - zawór odłączony. Czerwony - zawór podłączony. Przy podłączonym zaworze EGR, ciśnienie w układzie dolotowym widać że jest mniejsze. Więc jak wciskam gaz przy dołączonym zaworze EGR, to nic dziwnego że następuje natychmiastowa reakcja i nie ma żadnego opóźnienia bo panujące wówczas ciśnienie w dolocie, jest o ponad 0.1bar wyższe niż przy wpiętym zaworze EGR. No chyba że ja źle rozumuje i jednak ma prawa być mniejsze i tak być powinno to wtedy już kompletnie nie wiem. Pojechał bym do kolejnego warsztatu ale znowu wydam kilkaset złotych na diagnozę i usłyszę że mogą mi wymienić to, to i to ale bez gwarancji poprawy i za każdą wymienią część zapłacę.

Wykres ciśnienia w kolektorze dolotowym z czujnika MAP w hektopaskalach
    Wykres ciśnienia w kolektorze dolotowym w funkcji czasu z zaznaczonymi pikami
  • #5 21622079
    user64
    Poziom 36  
    Przepustnica w dieslu działa trochę inaczej.
    Zacznij od egra i koniecznie przyjrzyj się przeplywce. Koniecznie
  • REKLAMA
  • #6 21622150
    lukpio3
    Poziom 21  
    A co masz na myśli aby przyjrzeć się przepływce? :) Wiesz czemu pytam? Bo dziwnie zachowują się wskazania temperatury przy odłączonym zaworze EGR i podłączonym zaworze EGR. Tylko nie mogę nigdzie znaleźć informacji gdzie ten pomiar jest robiony. Jeden opisany jest jako INLET AIR TEMPERATURE. Drugi to DAMPER VALVE UPSTREAM TEMPERATURE. Jeden jest chyba z przepływki a drugi? Gdzieś chyba przed przepustnicą albo zaworem EGR tylko co go mierzy. MAP sensor? Chyba że zintegrowany jest z zaworem EGR albo przepustnicą. Nie mnie jednak, przy odłączonym zaworze EGR te temperatury są dość stabilne. Przy podłączonym strasznie chaotyczne. No chyba że to przez to, że idzie zawrotka spalin i to ona powoduje takie skoki.

Wykres temperatury powietrza dolotowego i przed zaworem przepustnicy przy wyłączonym EGR
    Wykres temperatury powietrza i przed zaworem przy włączonym EGR

Dodano po 4 [godziny] 51 [minuty]:

Jeszcze zobacz z dzisiejszej jazdy jak zachowuje się zawór EGR. Moim zdaniem strasznie dziwne. Ta zielona linia chyba pokazuje jaką pozycję powinien mieć zawór a czerwona to jaką ma. Totalnie rozbieżne. A w okolicach 17.42 - 17.44, samochód zaczął podszarpywać w trakcie równej jazdy. W dodatku po zgaszeniu silnika, przez kilka minut, ten zawór mi cały czas piszczy.

Wykres przedstawiający sterowanie i pozycję zaworu EGR w czasie jazdy
  • #7 21622793
    user64
    Poziom 36  
    No i cóż mam napisać, poza tym co już zostało napisane? Weź go wymień (zaślep i wyprogramuj jeśli wolisz). Nie ma co deliberować nad zepsutym EGRem przecież.
  • #8 21623548
    lukpio3
    Poziom 21  
    Dobra, zawór EGR to jedno ale nie tylko on jest problemem. Albo może nie on ale trudno, już go wymienię. Ewidentnie chłodnica spalin puszcza spaliny na zewnątrz. To co widać na zdjęciu to moim zdaniem nie jest tylko rdza ale też okopcenie.

Zbliżenie na rurę z oznakami korozji i okopcenia w układzie wydechowym pojazdu
  • REKLAMA
  • #9 21623654
    user64
    Poziom 36  
    Ja mam słaby wzrok i po zdjęciu nie jestem w stanie powiedzieć, bo po prostu słabo widzę. Może ktoś inny.
    Objawy które tu opisujesz to niemal książkowy przykład kłopotów z egrem, czasami do spółki z przepływomierzem. No, ale jeśli wolisz znów trafić na "mechanika" to przecież nie musisz mnie słuchać.
  • #10 21623848
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ale kto powiedział że Cię nie słucham. Przecież poprosiłem po to o pomoc. Chłodniczka EGR wymieniona ponieważ była dziurawa ale zawór EGR też wymieniam. Czekam właśnie na paczkę. Jak tylko przyjdzie to zaraz montuję :).
  • #11 21623987
    user64
    Poziom 36  
    To daj znać i zrób znów wykresy podobne do tych co zamieściłeś wcześniej.
  • #12 21819490
    lukpio3
    Poziom 21  
    Temat zamykam. Problem udało się rozwiązać. Był on pośrednio powiązany z zaworem EGR. Poprzedni właściciel, naprawiał w tym aucie kabel sygnałowy od alternatora (o czym wiedziałem). To jest ten kabel idący do ECU. W tym celu ECU odpinał. No i niestety, podczas wpinania, zrobił to tak niefortunnie że zagiął PIN który odpowiadał właśnie za komunikację z zaworem EGR. Dodatkowym objawem jaki dało się też zauważyć było to, że samochód kompletnie nie reagował na adaptację zaworu EGR przy pomocy Clipa. Adaptacja kończyła się błędem. Wyprostowanie pinu i ponowne pospinanie wszystkiego, rozwiązało definitywnie problem. Także uważajcie jak odpinacie jakieś kostki, żeby podczas wpinania, niczego nie zagiąć. Zwłaszcza w ECU gdzie te piny są cieniutkie i delikatne.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Master 2.3 dCi 125 KM wykazywał opóźnioną reakcję na gaz, objawiającą się uczuciem blokady przy około 2000 obr./min i nagłym przyspieszeniem po kilku sekundach. Diagnostyka obejmowała czyszczenie przepływomierza i przepustnicy oraz demontaż zaworu EGR, który był stosunkowo czysty. Wskazania MAF i MAP oraz różnice w pomiarach temperatury powietrza przy podłączonym i odłączonym EGR sugerowały problemy z układem dolotowym i recyrkulacją spalin. Wymiana zaworu EGR oraz zaślepienie go były rekomendowane przez uczestników dyskusji. Dodatkowo stwierdzono nieszczelność chłodnicy spalin, co mogło wpływać na objawy. Ostateczne rozwiązanie problemu okazało się związane z uszkodzonym pinem w ECU odpowiedzialnym za komunikację z zaworem EGR, który został zagięty podczas naprawy kabla sygnałowego alternatora. Naprawa pinu i poprawne podłączenie kostek przywróciły prawidłową pracę silnika i adaptację zaworu EGR, eliminując opóźnienie reakcji na gaz.
REKLAMA