logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master 3 2.3 dCi M9T870 – opóźniona reakcja na gaz, szarpanie

lukpio3 28 Lut 2026 23:46 975 54
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co może powodować opóźnioną reakcję na gaz i szarpanie w Renault Master 3 2.3 dCi, skoro po odpięciu EGR albo MAF auto jedzie dobrze, a błędów brak?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest sonda lambda, która po latach zaczęła przekłamywać albo reagować z opóźnieniem, przez co ECU błędnie steruje EGR i przepustnicą; po wymianie sondy i wykonaniu procedury programowania/adaptacji w PyClip RZ062 problem u autora ustąpił [#21901164][#21901431] Objawy pasują do sytuacji, w której na ciepłym silniku ECU mocno otwiera EGR i przymyka przepustnicę, co daje opóźnioną reakcję na gaz i szarpanie przy stałej prędkości [#21901418][#21903410] W tym modelu warto też sprawdzić, czy sonda lambda szybko wstaje po rozgrzaniu — autor podaje, że prawidłowo powinna zacząć pracować w kilka sekund, a u niego trwało to ponad 3 minuty [#21903539] Nie wolno pomijać adaptacji: po wymianie sondy, czyszczeniu EGR albo innych ingerencjach trzeba je wykonać, bo sterownik potrafi jechać na złych wartościach zapamiętanych wcześniej [#21901431][#21901460] Jako alternatywne przyczyny wspomniano też nieszczelność dolotu lub wydechu, ale w opisanym przypadku główny trop prowadzi do lambdy [#21901460]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21851285
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 169
    Cześć,
    W zeszłym roku pisałem tu o problemach z renault master 3, 2.3dci z silnikiem M9T 870 polegających na tym, że auto reagowało z opóźnieniem na gaz natomiast podczas jazdy ze stałą prędkością, szarpało i dławiło się. Podczas przyspieszania było ok, poza tą opóźnioną reakcją na gaz. Temat zamknąłem ponieważ warsztat jakoś ten problem rozwiązał. W każdym razie odebrałem auto sprawne i jeżdżące normalnie. To miało miejsce w sierpniu 2025. Dziś pierwszy cieplejszy dzień i problem powrócił. Znowu to samo, opóźniona reakcja na gaz i dławienie/szarpanie. Błędów totalnie brak. Zrobiłem dwa testy. Pierwszy to odłączony zawór EGR. Drugi to odłączony czujnik MAF. Oczywiście jak odłączyłem EGR to MAF był podłączony i jak odłączyłem MAF to EGR był podłączony. Test ten dał taki efekt że poza tym że wyskoczył błąd, samochód jechał super. Zero szarpania, zero dławienia, zero opóźnionej reakcji na gaz. EGR podmieniłem bo miałem akurat nówkę oryginalną Renault. Niestety bez efektu. Coraz mocniej skłaniam się ku czujnikowi MAF. Odczyty które załączam też wyglądają bardzo dziwnie. Ponadto, czy czujnik MAF na zgaszonym silniku który jest zgaszony od ponad 2h, powinien pokazywać w parametrze MEASURED AIR FLOW wartość większą od 0? U mnie pokazuje on 2.5g/sek. Dziwne bo przecież silnik jest zgaszony i przez przepływomierz nie płynie żadne powietrze. Chyba że to jakaś wartość domyślna. Oczywiście wstawię go ponownie do warsztatu ale zanim się umówię może ktoś z Was coś podpowie co jeszcze można ewentualnie zweryfikować.

Wykres z aplikacji diagnostycznej: szacowany i dolotowy przepływ powietrza w czasie, linie czerwona i niebieska Wykres z aplikacji diagnostycznej: pozycja klapy dolotu powietrza (absolutna i względna) w czasie 15:24–15:29 Wykres liniowy „MEASURED AIR FLOW [g/sec]” z pikami do ok. 90 między 15:24 a 15:29
    Wykres z aplikacji diagnostycznej: EGR POSITION i EGR VALVE CONTROL w procentach w czasie
  • REKLAMA
  • #2 21851341
    mistrzgryplanszowej
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Sprawdź wszystkie węże dolotowe i klimatyzację, jak masz. Mogły też gryzonie jakieś kable pogryźć.
  • #3 21851552
    lukpio3
    Poziom 21  
    A klimatyzacja ma do tego coś wspólnego? Mam klimę ale czy ją włączę czy nie, problem i tak występuje. Instalację przejrzałem i wygląda ok. Zresztą auto stoi w garażu gdzie nie mam żadnych gryzoni bo nawet nie mają się tam gdzie ukryć :).

Identyczny problem był rok temu o czym wspomniałem. Tamten temat zamknąłem bo serwis to naprawił i odebrałem w pełni sprawne auto. Według nich był przygięty (chyba w ECU, już nie dopytywałem) jakiś pin, przez co nie było komunikacji. Poprawili to. I nie powiem, auto po ich naprawie jeździło i naprawdę nie działo się kompletnie nic. Wszystko było super aż do wczoraj gdy problemy ponownie wróciły. Znowu pin? No raczej mało prawdopodobne aby ktoś go wygiął skoro nikt nie wypinał wtyczki od ECU a przecież sam on się nie wygiął. A naprawa poprzednia miała miejsce w sierpniu zeszłego roku więc auto jeździło przeszło pół roku bez problemów.
  • REKLAMA
  • #4 21851577
    mistrzgryplanszowej
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Po jakich drogach jeździsz i z jak rozłożonym ładunkiem? Niestety wielokrotnie jako logistyk widziałem, że auta są przeciążane, a kierowcy jeżdżą powyżej 79-90 km/h po skrótach, gdzie zawieszenie dostaje w kość... Poza tym obecnie przez nadmiar niepotrzebnej do niczego elektroniki auta są bardzo wrażliwe na drobne usterki.
  • #5 21851583
    lukpio3
    Poziom 21  
    To u mnie to raczej odpada bo samochód nie jeździ w żadnej kurierce i na bezdroża się nie zapuszczam. Głównie trasy rzędu 30 - 40km a jeśli chodzi o obciążenie to max jaki wożę to tona i odkąd go mam jeszcze więcej nie załadowałem. Ja nim wożę bardziej towar przestrzenny niż wagowy. Zazwyczaj jest to 400 - 700kg.
  • #6 21901120
    tomek7040
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Udało Ci sie naprawić mastera, gnębi mnie ten sam problem, albo podobny
  • #7 21901164
    lukpio3
    Poziom 21  
    Odpukać puki co chyba się udało ale jeszcze chcę dać mu trochę czasu. Bo dopiero zrobiłem ze 300km od usunięcia usterki ale wygląda na to, że u mnie przyczyną była sonda lambda. Po prostu 300tys i 10 lat zrobiły swoje, sonda musiała zacząć przekłamywać albo stała się leniwa co w efekcie doprowadzało do błędnego sterowanie zaworem EGR. Po wymianie i przeprowadzeniu procedury programowania w PyClip, procedura RZ062, problem ustąpił i póki co jest dobrze.
  • REKLAMA
  • #8 21901335
    tomek7040
    Poziom 13  
    Ja wymieniłem u siebie sondę w piątek, i po wymianie było super, wczoraj jechałem z 50 km i nie to auto - jeździ jak powinien, ale popołudniu na powrocie znów to samo :(
  • #9 21901361
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ale to ile kilometrów po wymianie zrobiłeś do czasu powrotu problemu? No ja póki co mam coś ponad 300 i na razie jest wszystko ok. Może kwestia adaptacji. Ta trzeba jeszcze zrobić procedurę programowania. W pyclip RZ062. Ten samochód niestety wymaga programowania i adaptacji wszystkiego.
  • #10 21901402
    tomek7040
    Poziom 13  
    Może 100 km, w sumie ucieszyłem się... A tu prach... No nic, adaptacji nie zrobiłem, ale dziś zrobię. Zobaczymy co się będzie działo. Czytałem że na innym forum ktoś sterownik zmieniał, może zimne luty. Napisałem do gościa, zobaczymy czy odpisze.
  • #11 21901418
    lukpio3
    Poziom 21  
    A jakie masz konkretnie objawy? Widzisz coś w live data? Bo u mnie problem wyglądał tak, że samochód po odpaleniu na ciepło, czyli pojeździłem, zgasiłem, odpaliłem, przez pierwsze minuty jazdy, miał opóźnioną reakcję na gaz, miał taką twardą pracę a podczas jazdy ze stałą prędkością poszarpywał. Po przejechaniu 2 - 3km, problem znikał. Na 100% były one spowodowane bardzo mocnym otwieraniem się zaworu EGR i przymykaniem przepustnicy. Gdy problem znikał to od razu było widać że wtedy przepustnica się otwierała na full a EGR otwierał się dalej ale w mniejszym zakresie niż poprzednio bo poprzednio dobijał nawet do 70% a jak problem znikał to otwierał się max do 35 - 40%. Także pytanie czy masz podobnie bo wiesz, wymieniać wszystko po kolei to trochę sporo wyjdzie. Coś o tym wiem bo sam u siebie wymieniłem EGR, MAF, MAP, zawór N75, czujnik EGT, chłodniczkę EGR, prałem DPF, sprawdzałem wtryski a problem dalej był. Poszła kupa kasy i wszystko na nic. Oczywiście po drodze były adaptacje clipem przez serwis, reprog ECU. Co do sterownika, nie wiem jaki masz, ja mam EDC17C42 Boscha i generalnie te sterowniki się nie psują. Chyba że samochód jest po dzwonie. Ale jeśli nie to one są trwałe.
  • #12 21901427
    tomek7040
    Poziom 13  
    Co do egr to nie obserwowałem, patrzyłem raczej na parametry sondy i przymykanie przepustnicy, jak jest otwarta na 90,2 to elegancko, a jak przymyka to nie chodzi jak powinien, poszarpuje. Ale skoro tylko sterownik Ci został, to może to być to 🤔 to że są trwałe to nie znaczy że nigdy się nie zepsuje, skoro reszta wymieniona.
  • #13 21901431
    lukpio3
    Poziom 21  
    Najpierw zrób to programowanie sondy. Jak tego nie zrobisz to on korzysta z zapamiętanych adaptacji i błędnie steruje zaworem EGR bo ma wszystko przesunięte.
  • #14 21901438
    tomek7040
    Poziom 13  
    No ja tak zrobię, a Ty sobie przemyśl temat sterownika 🤔 ewentualnie instalacja, bo nic innego nie zostaje. A coś być musi skoro auto nie jeździ.
  • REKLAMA
  • #15 21901441
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ale ja póki co nie mam co przemyślać bo u mnie wymiana lambdy na ten moment pomogła. Problem znikł i przejechałem już ponad 300km od wymiany i jest ok. Nie wiem jak będzie dalej ale wydaje mi się że to było to.
  • #16 21901444
    tomek7040
    Poziom 13  
    A no racja 😉 mam nadzieję że u mnie też pomoże, ale zastanawiam się... Przecież w każdym aucie jest sonda lambda, i to jest wiedzą tajemną żeby ktoś napisał - sprawdź sondę lambda...
  • #17 21901460
    lukpio3
    Poziom 21  
    Nie jest wiedzą tajemną nie mniej jednak diagnostyka sondy lambda to ciężki temat bo ona może być po prostu leniwa i dawać odczyty z opóźnieniem. Diagnosta ani tym bardziej ECU tego nie zauważą bo wszystko mieści się w normalnie.

Sprawdź sobie czy razem z przymykającą się przepustnicą, EGR też się mocno zamyka. Jeśli tak to znaczy że coś mu karze tak robić. Nie wiem co już wymieniałeś nie mniej jednak, na na Twoim miejscu pojechał bym do jakiegoś serwisu z clipem na zrobienie adaptacji wszystkiego. Ten samochód jest strasznie głupi pod tym względem. W normalnym samochodzie przepływkę możesz podmienić na próbę aby sprawdzić czy działa ale niestety nie w masterze. Tu musisz wszystko zaprogramować inaczej jedzie na złych adaptacjach. Tu nawet po czyszczeniu zaworu EGR musisz zrobić jego adaptacje, inaczej będzie działał tak jakby był brudny. Na to jak działa zawór EGR ma wpływ właśnie MAP, MAF, czujnik ciśnienia spalin oraz właśnie lambda. Ja miałem jeszcze dodatkowo taki objaw na tempomacie który też jest typowy dla lambdy, że samochód nie trzymał prędkości. Tzn raz było ok a raz przyspieszał i jakby trochę zwalniał, za moment znowu czuję jak ciągnie i znowu odpuszcza i tak co chwila. To też charakterystyczny objaw dla lambdy. Ale podobne objawy czyli to szarpanie daje też nieszczelność dolotu, nieszczelność wydechu. To wszystko trzeba niestety posprawdzać.
  • #18 21902203
    lukpio3
    Poziom 21  
    @tomek7040 i jak, adaptacja pomogła czy nie robiłeś jeszcze?
  • #19 21902266
    tomek7040
    Poziom 13  
    Adaptacje zrobiłem wczoraj, przejechałem się kawałek, dziś pojeździłem rano, i popołudniu. Na razie ok, jest jak być powinno, ale jeszcze niczego nie mówie, ani nie chwalę...
    Zauważyłem że mamy te same sterowniki ;)
  • #20 21902267
    lukpio3
    Poziom 21  
    No to jeździj, testuj i daj znać czy coś pomogło czy problem powrócił :).
  • #21 21902283
    tomek7040
    Poziom 13  
    Nie omieszkam ;) Ale mam nadzieje że nie będę musiał...
  • #22 21902328
    lukpio3
    Poziom 21  
    A już zrobiłeś większy dystans niż poprzednio co pisałeś że wymieniłeś i problem wrócił czy jeszcze nie?
  • #23 21902331
    tomek7040
    Poziom 13  
    może koło 100 km
  • #24 21902335
    lukpio3
    Poziom 21  
    No nic, to czekam zatem na dalsze relacje :)
  • #25 21902870
    lukpio3
    Poziom 21  
    tomek7040 napisał:
    może koło 100 km

Dziś też testy były? Wszystko ok póki co czy problem powrócił?
  • #26 21902879
    tomek7040
    Poziom 13  
    dziś osobowym, a u Ciebie?
  • #27 21902881
    lukpio3
    Poziom 21  
    U mnie na razie jest spokój i auto jeździ normalnie.

Dodano po 7 [godziny] 29 [minuty]:

tomek7040 napisał:
    dziś osobowym, a u Ciebie?

A jeszcze z ciekawości zapytam. U Ciebie problem pojawił się nagle sam z siebie czy taki kupiłeś? Jaki masz przebieg?

U mnie problem pojawił się w zeszłym roku jakoś po zimie. Początkowo raz na jakiś czas reagował z opóźnieniem na gaz, lekko szarpnął i za moment mu to przechodziło. Później problem zaczął się nasilać więc zacząłem drążyć temat. I naprawdę sporo części wymieniłem. Byłem u 3 mechaników i żaden sobie nie poradził ale żaden też nie diagnozował sondy lambda. A przejechane mam już prawie 300tys i generalnie BOSCH w dokumentacji technicznej pisze wprost, że sonda LSU 4.9 to część eksploatacyjna tak jak olej i uśredniony przebieg, na jaki BOSCH ją zaprojektował to 160tys i po tym przebiegu po prostu należało by ją wymienić tak samo jak wymienia się filtry czy olej.
  • #28 21903265
    tomek7040
    Poziom 13  
    Ile kosztowała Cię naprawa w całości? tak z ciekawości pytam...
    Ja swojego busa kupiłem jakoś przed zimą, generalnie było ok, ale w sumie nie wiele nim jeżdżę, z punktu a do punktu b, ale jakiś czas temu jeździliśmy we dwóch zawieść okna, i przy odjechaniu od klienta zaczęły sie te cyrki z poszarpywaniem i brakiem mocy, ale to było tak, jak zimny odpalał i jeździł a jak zgasiłem to zaczynał zdziwiać. Z początku sie wystraszyłem, mój ma troche więcej przejechane niż Twój, tak gdzieś około 2 i jedna czecia ;) razy tyle, wiec może coś czasem zdziwiać. Z tym że ja zanim wymieniam to czytam czy to napewno to. Na Delphim miałem błąd sondy lambda, ale go zignorowałem. Miałem oddać auto do mecha, ale myślę sobie to może chociaż sonde wymienie zeby błędem nie waliło, no i chyba udało sie trafić...
    Osobiście czepiłem sie sterownika to co Ci pisałem wcześniej, ale na logikę, jak sonda pokazuje za dużo tlenu to przepustnica to powietrze chce zabrać i sie przymyka i dzieje sie to co sie dzieje...

Może sie połapiesz... Ja tu juz przysypiam przed tym kompem ;)
  • #29 21903410
    lukpio3
    Poziom 21  
    Zimą ten problem nie wyjdzie. U mnie całą zimą przejeździł super a to dlatego że zimą ECU celowo ogranicza pracę zaworu EGR. Robi to poniżej jakiejś temperatury zewnętrznej. Dopiero jak ta temperatura jest wyższa, zaczyna używać mocno EGR'a. Jak odpalasz auto zimne po postoju, nawet w ciepłe dni, to samochód nie używa jeszcze sondy lambda ani nie ufa innym czujnikom bo muszą one wejść we właściwy tryb pracy. Ale jak odpalasz auto już ciepłe to ECU od razu wchodzi w aktywną recyrkulację i polega na czujnikach, w tym sondzie lambda. Jak ta jest leniwa albo przekłamuje to ECU widzi za dużo tlenu i wali EGR na maxa i przymyka przepustnicę bo jej przymknięcie ma na celu zassanie większej ilości spalin.

Ja na mechaników i części wydałem już ponad 5tys. Części kupowałem oryginalne Renault. Mam nowy EGR za prawie 600zł, nową sondę za ponad 600zł, nowy czujnik EGT za ponad 500zł, nowy MAF na ponad 400zł, nowy MAP za ponad 200zł, nowy zawór N75 za ponad 200zł. Do tego prany filtr DPF za 800zł, sprawdzane wtryskiwacze za ponad 600zł. I do tego dochodzą jeszcze mechanicy którzy w zasadzie prócz jakiejś diagnostyki i adaptacji to nic nie robili bo nie mieli co tam robić jak praktycznie wszystko było nowe. I dopiero teraz po wymianie tej sondy jest jakieś światełko w tunelu bo faktycznie widać poprawę.
  • #30 21903413
    tomek7040
    Poziom 13  
    dziś jeździłem i faktycznie musze powiedzieć lepiej :) wydałeś mase kasy ;) połowe mojego mastera ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy Renault Master III 2.3 dCi z silnikiem M9T870, w którym po rozgrzaniu pojawia się opóźniona reakcja na gaz, szarpanie i dławienie podczas jazdy ze stałą prędkością, bez zapisanych błędów. Testy z odłączeniem EGR i MAF wykazały poprawę pracy silnika, co skierowało diagnostykę na układ recyrkulacji spalin, przepływomierz, sondę lambda oraz adaptacje sterownika. Wymiana zaworu EGR nie pomogła, natomiast ostatecznie problem powiązano z leniwą lub przekłamującą sondą lambda LSU 4.9, która błędnie sterowała EGR i przepustnicą. Po wymianie sondy oraz wykonaniu procedury programowania i resetu adaptacji w PyClip (RZ062) objawy ustąpiły, choć w dalszej części wątku pojawiły się pojedyncze przypadki częściowego powrotu szarpania i dalsze obserwacje pracy przepustnicy oraz EGR. W rozmowie podkreślono też znaczenie adaptacji po czyszczeniu lub wymianie elementów oraz wpływ czujników MAP, MAF, EGT, ciśnienia spalin i sterownika Bosch na strategię sterowania silnikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA