logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Zafira B A18XER LPG – falujące obroty na zimnym, niskie ciśnienie sprężania

amigancik 01 Sie 2025 23:27 300 8
REKLAMA
  • #1 21623605
    amigancik
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Kochani Pomocy, silnik A18XER i gaz... (SERDECZNIE proszę WYŁĄCZNIE o komentarze osób znających DOKŁADNIE temat, bez choć serdecznego dzielenia się "miałem to samo próbowałem wlewać doktorka do silnika, pomogło/nie pomogło itp..."
    Kupiłem Zafirę B 100tys/km wstawiłem gaz Stag, zrobiłem 60tys i obroty silnika po uruchomieniu na zimnym zaczęły lekko falować, niestety na benzynie też... Pomiar ciśnienia - 9 10 10 10
    Oleju praktycznie od wymiany do wymiany nie bierze lub znikomo.
    CO NAPRAWDĘ należy zrobić w tej sytuacji, chętnie polecenie kogoś kto kompleksowo, chętniej w północno wschodniej Polsce choć mogę podjechać i 500 km jeśli ktoś to naprawdę dobrze i kompleksowo ogarnie przede wszystkim postawi właściwą diagnozę co do koniecznego zakresu skutecznej naprawy, a potem skutecznie ją wykona.
    PS Lokalny warsztat proponuje regulację luzów z wymianą koniecznych szklanek ok 1000 zł, jednak mam spore obawy, że bez regeneracji głowicy, z wyminą zaworów i gniazd zaworowych na przystosowane do gazu tj. wysokie temperatury, taka regulacja może pomóc na "krótką metę"...
    Jeśli chodzi o błędy to mam powracający jak bumerang od swojego zakupu auta sprzed 4 lat błąd "P0134 - Obieg prądowy czujnika O2, zwolniona reakcja (Rząd 1, Czujnik 1) (5E) - Nie występuje".
  • REKLAMA
  • #2 21623715
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    amigancik napisał:
    PS Lokalny warsztat proponuje regulację luzów z wymianą koniecznych szklanek ok 1000 zł

Ja bym zaczął od pomiaru luzów zaworowych, ten pomiar pokaże, czy jest konieczność regulacji luzów (małe luzy) lub czy konieczna będzie regeneracja głowicy (przy zaworach podpartych - brak luzu). Regeneracja lub wymiana głowicy może być konieczna, jeżeli okaże się, że nie ma takich nominałów szklanek do ustawienia właściwych luzów. U mnie coś takiego wystąpiło, ale głowicy nie regenerowałem, tylko odpowiednio skorygowałem wymiary szklanek (szlif).
  • REKLAMA
  • #3 21624261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21625224
    amigancik
    Poziom 9  
    Jeśli luzy są na pewno szklankami można je wyregulować tylko dalej nie będzie wiadomo w jakim stanie zawory i gniazda czy nie są już nadpalone, ponoć przy ciśnieniu jakie mam 9 10 10 10 zawory jeszcze nie są konieczne do wymiany...
    Chciałbym jeździć w gazie więc nie wiem czy jednak wymiana zaworów i gniazd zaworowych w TYM silniku A18XER nie jest w tym wypadku KONIECZNA.
    Jeśli luzy byłyby jak trzeba no to wtedy na bank głowicę robić by było trzeba, ale wychodzi że raczej na 100% nie będą dobre, bo 60 tys na gazie zrobiłem...

Zacząć od diagnozy to trzeba już coś robić, bo sama diagnoza nie pomoże, tylko jaki zakres diagnozy, czy robić luzy i wierzyć że znów zrobię 60 tys km, czy od razu głowicę robić, bo po samych luzach (wymianie szklanek) może okazać się jak rozumiem że po 1,5 czy 10 tys pęknie jakiś zawór i wtedy już nie będzie wyjścia znów rozbierać i regenerować głowicę z wymianą zaworów i gniazd na przystosowane do gazu (wysoka temperatura)

PYTANIE ZA 100 PKT - GDZIE i KTO mi to ogarnie dobrze, kompleksowo i uczciwie zrobi co trzeba ? mogę podjechać tylko GDZIE ?
  • #5 21625821
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    amigancik napisał:
    Jeśli luzy są na pewno szklankami można je wyregulować tylko dalej nie będzie wiadomo w jakim stanie zawory i gniazda czy nie są już nadpalone, ponoć przy ciśnieniu jakie mam 9 10 10 10 zawory jeszcze nie są konieczne do wymiany...

Napisałem
    gimak napisał:
    Ja bym zaczął od pomiaru luzów zaworowych, ten pomiar pokaże, czy jest konieczność regulacji luzów (małe luzy) lub czy konieczna będzie regeneracja głowicy (przy zaworach podpartych - brak luzu).

Z tego wynika, że jak będzie jakiś minimalny na zaworach, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że zawory/gniazda nie będą wypalone. Natomiast jeżeli nie ma żadnego luzu, to jest duże prawdopodobieństwo, że zawory/ gniazda będą nieszczelne (wypalone) i wtedy konieczna jest regeneracja głowicy lub jej wymiana (regeneracja jest tańsza). Możesz mieć farta, że zawory są jeszcze szczelne i wystarczy ustawić właściwy luz.
    Mechanik powinien umieć, wiedzieć jak bez zrzucania głowicy, sprawdzić, czy powodem niskiej kompresji na cylindrze, jest nieszczelność zaworów, czy pierścieni na tłokach.
    Tutaj, wg mnie, jest za duża różnica w ciśnieniach, podejrzewam, ze na tym cylindrze z ciśnieniem 9 bar, może być nieszczelny zawór, ale nie koniecznie wypalone gniazdo. W maluchu miałem taką sytuację, że w zaworze, blisko trzonka była jakby wywiercony otwór Φ 1mm i wystarczyło tylko wymienić zawór.
  • #6 21626088
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    Ale nikt ci nie da gwarancji że po zrobieniu tego i tamtego nie zepsuje się coś innego. Nikt nie wywróży w jakim stanie są gniazda. Oczekujesz że ktoś cię zapewni o dobrym stanie silnika? Żeby potem klient przyjechał z pretensjami że znów trzeba rozbierać rozrząd? Chcesz mieć pewność że jest dobrze - zrzucaj głowicę, kompleksowo regeneruj, winwestuj 3 tysiące w samochód warty 10.
  • REKLAMA
  • #7 21626147
    amigancik
    Poziom 9  
    a jeśli chodzi o ten powracający jak bumerang od zakupu auta sprzed 4 lat błąd "P0134 - Obieg prądowy czujnika O2, zwolniona reakcja (Rząd 1, Czujnik 1) (5E) - Nie występuje" - czy to ma lub może mieć jakiś związek ze sprawą ?

czy tym można to załatwić

https://allegro.pl/oferta/emulator-drugiej-sondy-lambda-fi2-l34-miedziowany-17759108870 ?
  • #8 21626198
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Zobacz, jakie masz podciśnienie w kolektorze ssącym na rozgrzanym do normalnej temperatury silniku, przy wyłącznych wszystkich odbiornikach energii, w szczególności klima. Masz mieć 320-370 milibarów, jeśli powyżej 400, duża szansa, że zawory już ciasne, ale taki objaw daje też uchylony EGR, czy lekko przestawiony rozrząd.
    Oprócz ciśnienia możesz jeszcze zmierzyć szczelność cylindrów.
  • #9 21627115
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3281
    Ja bym zrobił pomiar szczelności cylindrów. Wykonuje się go przez wtłaczanie kompresorem sprężonego powietrza przez wkręcenie końcówki w gniazdo świecy. Oczywiście wtedy wał musi być zablokowany a tłok na którym robi się test w położeniu GMP na początku suwu praca. Wtedy ładnie wychodzi czy powietrze ucieka odmą ( uszkodzony dół silnika ,pierścienie ,tłok ,cylinder) czy głowica ucieka wtedy zaworami do dolotu czy wydechu. Można kamerą inspekcyjną zajrzeć i oglądnąć gładzie cylindrów.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Zafiry B z silnikiem A18XER i instalacją LPG Stag zgłasza falujące obroty na zimnym silniku oraz niskie ciśnienie sprężania (9, 10, 10, 10 bar). Problem występuje zarówno na gazie, jak i benzynie. Dyskusja koncentruje się na konieczności dokładnej diagnozy luzów zaworowych, które mogą wskazywać na stan zaworów i gniazd zaworowych. Brak luzu może sugerować wypalenie gniazd i konieczność regeneracji lub wymiany głowicy, natomiast obecność luzów pozwala na regulację szklanek lub ich szlifowanie. Wskazano, że mechanik powinien potrafić ocenić szczelność zaworów bez zdejmowania głowicy, aby rozróżnić przyczynę niskiego ciśnienia między zaworami a pierścieniami tłokowymi. Właściciel rozważa kompleksową naprawę głowicy z wymianą zaworów i gniazd przystosowanych do pracy na LPG, ze względu na przebieg 60 tys. km na gazie. Poruszono także kwestię błędu P0134 dotyczącego obwodu czujnika O2 (sondy lambda) i pytanie o możliwość jego rozwiązania za pomocą emulatora drugiej sondy lambda. Zalecenia obejmują rozpoczęcie od precyzyjnej diagnozy luzów zaworowych i stanu zaworów, a następnie decyzję o ewentualnej regeneracji głowicy, z uwzględnieniem ryzyka dalszych uszkodzeń i kosztów naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA