logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 11 nie uruchamia się po aktualizacji, zmiana litery dysku systemowego na E:

cocacolacocacola 14 Gru 2025 14:23 1266 11
REKLAMA
  • #1 21780398
    cocacolacocacola
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    System win11 po aktualizacji przestał się uruchamiać. Nic nie pomaga naprawa podczas uruchomienia, nie można uruchomić w trybie awaryjnym. Punkt przywracania systemu powiódł się niby prawidłowo ale system nie uruchamia się. Przy wejściu w tryb linii poleceń widać strukturę katalogów, pliki z danymi zachowały. Naprawianie z pomocą pendrive z windows 11 też nie pomogło. Polecenie fix mbr także bez rezultatu. Niezrozumiałe jest dla mnie to iż, po wejściu w linię poleceń nie ma dysku c:\ zamiast niego pojawia się e:\ na którym widoczne są katalogi systemowe. Czy to oznacza że pogubił ścieżki rozruchowe ? Nie chce od nowa instalować win11 gdyż mam na dysku kilka programów a instalacji ich potrwała by cały dzień.

Dodano po 6 [minuty]:

Po uruchomieniu komputera pojawia się napis "Your device ran into a problem and needs to restart. We'll restart for you. Stop code: 0xc000021a (0xC000021A) " i wchodzi w tryb naprawczy w11
  • REKLAMA
  • #2 21780476
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Jeszcze wiecej czasu stracisz na ewentualna naprawe, a i tak nie ma gwarancji, ze bedzie dzialac.

Zresetuj system do ustawien fabrycznych z zachowaniem danych.
  • #3 21780500
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 143
    Sektor MBR w Win11? Chyba już tylko w przypadku jakichś niestandardowych modów i instalacji, ale pewnie wtedy byś sobie z tym poradził. Win 11 informacje rozruchowe i o partycjach przechowuje już w osobnej partycji systemowej EFI, a nie w rekordzie rozruchowym MBR, jak to miało miejsce w starszych systemach. Polecenie fixmbr nie zadziała dla partycji GPT i środowiska UEFI.
    Zainstaluj lepiej system na nowo z opcja zachowania wszystkich poprzednich instalacji jak poradził kolega Kolobos, będzie szybciej i pewniej.
  • #4 21780529
    cocacolacocacola
    Poziom 9  
    Z zachowaniem danych nie do końca mnie satysfakcjonuje. Ustawienia programów, instalacje, klucze, aktywacja, ustawienia programu pocztowego robota na cały dzień albo i dłużej. Czy naprawdę nie ma innego sposobu ?
    Czy nie ma jakiegoś sposobu na odbudowę struktury EFI ? Skoro jest na dysku obszar startowy musiał ulec uszkodzeniu podczas aktualizacji ? Czy nie ma gdzieś zapasowego ?
  • REKLAMA
  • #5 21780586
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Kolobos napisał:
    Jeszcze wiecej czasu stracisz na ewentualna naprawe, a i tak nie ma gwarancji, ze bedzie dzialac.

Zresetuj system do ustawien fabrycznych z zachowaniem danych.

A jeszcze wcześniej warto sprawdzić ten dysk, choćby podstawy:
    -screen SMART z CDI
    -screen wykresu po teście w Victoria 537

np podłączając go do PC.

Bo może się okazać że nie ma sensu nic robić na tym dysku...
    poza odzyskaniem danych.
  • REKLAMA
  • #6 21780656
    cocacolacocacola
    Poziom 9  
    Dysk wygląda, że jest sprawny.
    CrystalDiskInfo pokazuje stan dysku SSD Samsung 870 EVO jako dobry (99%)
    Wynik testu dysku SSD Samsung 870 EVO 1TB w programie Victoria 5.37
    czyli działanie w kierunku naprawy win11 byłoby sensowne..... tylko czym i jak naprawić ?

Dodano po 5 [minuty]:

partycje nie mają określonej litery w systemie, żadna z nich. Więc może zacząć od określenia dysku C: poprzez DiskPart ? czy to będzie właściwy kierunek działania ?
  • REKLAMA
  • #7 21780758
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1064
    A sprawdziłeś jak BIOS widzi dysk? Może coś zmieniło kolejność uruchamiania i to jest problemem?
  • #8 21780768
    cocacolacocacola
    Poziom 9  
    Bios widzi dysk prawidłowo. Kolejność jest prawidłowa dysk jest pierwszy.
  • #9 21781108
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Mój przypadek był identyczny, lecz dotyczył Windows 7.
    Nie pomagały:
    funkcja automatycznej naprawy
    bootrec.exe
    edycja w klucz MountedDevices
    diskpart
    Zmarnowałem mnóstwo czasu, bez powodzenia.
    Tak, więc za pomocą bootowalnego Ghosta (lub inny), zrobiłem kopie partycji systemowej, wówczas E.
    Następnie postawiłem system na nowo z nośnika CD, na pierwszej partycji. System odtworzył również partycję rozruchową 100 Mb.
    I za pomocą Ghosta przywróciłem wcześniej utworzoną partycję na C.
    I to było bardzo proste i szybkie.
  • #10 21781242
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    Na Norton Ghost trzeba uważać bo program ten miał tendencje do uszkadzania systemu plików i partycji na dysku. Temat już zapomniany bo i program ten chyba od wielu lat nie jest rozwijany i może być niezgodny z współczesnymi systemami plików i partycji.
  • #11 21781256
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Puki co na siódemce cały czas działa wersja Ghost 11, nigdy mnie nie zawiódł.
    Oczywiście do kopi partycji można użyć dowolnego narzędzia kompatybilnym z danym systemem.
  • #12 21782084
    cocacolacocacola
    Poziom 9  
    Niestety nie uważam rozwiązanie za sukces. Dane odzyskane poprzez podłączenie do innego komputera i uaktywnienie partycji systemowej. Później wykonana naprawa win11 z rozwiązaniem instalacji systemu z zachowaniem plików. System działa - ale nie mam żadnego oprogramowania zostało wyrzucone przez ponowną reinstalację..
    Czyli praca całego dnia instalowanie oprogramowania, klucze, licencje, aktywacje, ustawienia. Swoją drogą czemu nie zawsze działają punkty przywracania systemu ?

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji systemu Windows 11 komputer przestał się uruchamiać, a standardowe narzędzia naprawcze, takie jak naprawa podczas uruchomienia, tryb awaryjny oraz punkt przywracania, nie przyniosły efektu. W trybie linii poleceń system widzi dysk systemowy pod literą E: zamiast C:, co wskazuje na możliwe zaburzenie ścieżek rozruchowych lub zmianę przypisania liter dysków. Próby naprawy MBR oraz reinstalacja systemu z pendrive nie rozwiązały problemu. Dane i struktura katalogów na dysku są zachowane, co sugeruje, że problem dotyczy konfiguracji rozruchu, a nie uszkodzenia danych. Użytkownik chce uniknąć pełnej reinstalacji systemu ze względu na czasochłonność ponownej instalacji programów. Problem wymaga korekty konfiguracji rozruchu i przypisania liter dysków w systemie Windows 11 po aktualizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA