logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei B535, Plus – brak internetu i WiFi w domu od czerwca, router sprawny, co robić?

kamilglanert1 03 Sie 2025 12:09 573 16
  • #1 21624553
    kamilglanert1
    Poziom 3  
    Mam problem z internetem w domu.
    Mam router Huawei 535 z internetem Plusa. Od połowy czerwca nie działa Wi-Fi, a korzystam z niego od 10 lat i problemów nie było. Internet w telefonie też działa gorzej w Plusie czy Njumobile, ale tylko w domu i na obszarze do 100 metrów od domu. Kontaktowałem się z Plusem wielokrotnie i twierdzą, że po ich stronie jest wszystko w porządku. Jedynie co, to na obszarze, na którym mieszkam, jest ciemniejsza plama internetu. W mojej okolicy nie pojawił się nowy budynek, a remontu nie przeprowadzałem.
    Karta z Plusa w routerze nie loguje się do sieci. Wymieniłem kartę i nic to nie dało. Router 3 km dalej działa, więc urządzenie jest sprawne i karta też. Włożyłem kartę Orange i też nie było internetu. Pożyczyłem router D-Link (modelu nie pamiętam) od kolegi i też nie działał.
    Pisałem nawet do UKE, to mi odpisali, że w ciągu ostatnich 3 miesięcy na tym obszarze nie wykryli nic, co blokowałoby sygnał, czy nielegalnych urządzeń. Internetu nie mam od półtora miesiąca, więc się zastanawiam, bo jeśli sprawdzali 3 miesiące temu, to ja internet wtedy miałem.
    Od znajomego chcę pożyczyć antenę zewnętrzną LTE i sprawdzić, czy może pomoże. Kończą mi się pomysły. A od operatora słyszę tylko, żebym naciskał na UKE, żeby zbadali jeszcze raz temat.
    Ktoś ma jakiś pomysł, co może być przyczyną, dlaczego ten internet nie działa?

AI: Możesz podać dokładną lokalizację (np. miejscowość lub współrzędne GPS), gdzie występuje problem? To pomoże sprawdzić mapy zasięgu i ewentualne zgłoszone awarie w Twojej okolicy.
    Sulejów ul. Wspólna
    AI: Czy sprawdzałeś poziom sygnału LTE w domu (np. przez aplikację NetMonster lub Field Test na telefonie)? Jakie są tam parametry sygnału (RSRP, RSRQ, SINR) i czy router pokazuje jakieś komunikaty błędów lub status połączenia?
    Sprawdzałem, ale na telefonie z kartą Njumobile. RSRP wynosi -119 dBm, RSRQ -20 dB, SINR -4 dB
  • #2 21624602
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5734
    A dlaczego Plus czy Orange? W tej lokalizacji oczywiście to nie są optymalni operatorzy, tym bardziej gdy używa się routera bez anteny zewnętrznej,twoja lokalizacja jest dla Plusa i Orange/T-mobile bardzo specyficzna. Dobór operatora i sprzętu do niego wymaga fachowej wiedzy i testów na telefonie , najlepiej z 5G Android i aplikacją NetMonster ale na zewnątrz na kartach Orange /Plusa a przede wszystkim operatora który ma najlepsza infrastrukturę na BTS-ie na oczyszczalni ścieków ma 59 m maszcie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21624649
    kamilglanert1
    Poziom 3  
    Z tej racji, że 10 lat temu był testowany internet radiowy Orange, Plusa, T-Mobile. W tamtym czasie Plus działał najlepiej i tak zostało. Co prawda internet nie był super, ale działał zawsze. Raz szybciej, raz trochę wolniej. Teraz nie ma go w ogóle w routerze. W telefonach jeszcze odbiera, ale bardzo wolno.
    Co do Njumobile, to szczerze mówiąc głównie chodziło o rozmowy czy SMS-y i oczywiście cenę. Internet w telefonie działa lepiej niż ten internet w telefonie z Plusa, a od połowy czerwca też widzę, że działa gorzej.
  • #4 21624684
    matek451
    Poziom 43  
    10 lat to w technologii GSM wieki, w tej lokalizacji nie było szans na normalny internet mobilny niezaleznie od operatora na samym routerze LTE wewnątrz domu, co najwyzej dziala na niskich pasmach zasięgowych LTE800/900 a na pasmach pojemnościowych zapewne parametry sygnału jakieś bardzo słabe.
    Plus ma nową stację bazową na wypasie w Barkowicach, działa na 5G2600 N41 a do tego agregacja LTE2600+2100+1800+900 ale jest małe ale, pierwszy sektor na nim świeci na azymut 50 stopni czyli na Barkowice Mokre, sektor 2 z kolei na azymut 170 czyli na Włodzimierzów a ty jesteś pomiędzy tymi sektorami i za lasem
    Do tego działa BTS na maszcie T-mobile na oczyszczalni , anteny na 34 m. Działają na nim pasma LTE2600+1800+900, sektor na Podklasztorze , jesteś na jego skraju, po drodze las.
    Stacja PLUSA na kościele Floriana to lokalny BTS z LTE1800+900 bez znaczenia dla ciebie.
    Orange sytuacja trudno bo jesteś pomiedzy 2 BTS-ami, pierwszy na Polnej , pozwolenie Orange, 49m i na nim LTE2600+2100+1800+800+900 i 5G2100 N41 w DSS z LTE2100 dla Orange i T-mobile, sektor 1 na azymut 10 stopni czyli na Podklasztorze, druga stacja bazowa pozwolenie T-mobile, 38 m maszt , sektor też na 10 stopni, mniejsze moce i te same pasma co na Polnej, las po drodze.
    Zasięg u ciebie raczej z Polnej.
    Brak testów jedynego operatora który w Sulejowie ma prawdziwe 5G3500 N78 w agregacji z 4 pasmami LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21624738
    kamilglanert1
    Poziom 3  
    Czyli zostaje tylko światłowód? Trochę mi nie na rękę, bo na początku roku przedłużyłem umowę w Plusie na dwa lata. Dlatego szukam jakiegoś rozwiązania. Nie chcę płacić kary za zerwanie umowy, chyba że będę miał wystarczającą dokumentację, żeby uznali reklamację.
    Pomimo tego, co napisałeś, nadal nie rozumiem, dlaczego karta nie loguje się do sieci, a wcześniej nie było z tym problemu.
  • #6 21624912
    matek451
    Poziom 43  
    Jaki światłowód, Plus to najsłabszy operator wiec po co przedłużałeś umowę. Karta nie loguje się do sieci, sprawdzałeś na innej? Czy nie masz w ogóle zasięgu Plusa w domu?
    W tych warunkach zasięg raczej z BTS-a na oczyszczalni, on na LTE1800/2600 ma sektor na azymut 50 stopni czyli na Podklasztorze ale pracuje z bardzo niską mocą, pasmo LTE900 z kolei ma anteny na azymut 80 stopni czyli wzdłuż Radonki. LTE900 nie warte uwagi bo działa na 5MHz szerokości pasma, z kolei z zasięgiem na LTE1800/2600 mogą być problemy, niska moc anten plus dystans ponad 2 km ale z tego 1300m to las wiec przy tym maszcie kucyku 34 m zasieg na wysokich pasmach raczej szczątkowy. Strzeliłeś sobie w kolano z tym Plusem. Napisałem już jaki operator wchodzi w grę i to jego trzeba przetestować, maszt po lewej to 59 m wieża Play, po prawo Orange a ponizej jego anten Plus.
    https://www.google.com/maps/place/97-330+Sule...amp;g_ep=EgoyMDI1MDczMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21625151
    kamilglanert1
    Poziom 3  
    Od Plusa mam internet w routerze i to ta karta nie loguje się do sieci. Była wymieniona po zaistnieniu problemu, ale nie pomogło. Mam też jedną kartę w telefonie. Internet działa bardzo wolno, albo wcale. Z zasięgiem jest lepiej, bo przynajmniej nie przerywa rozmów. Jedna, dwie kreski maksymalnie.
    W Njumobile jedna czy dwie kreski zasięgu maksymalnie. Internet trochę lepiej, niż ten z Plusa. Kupiłem starter Orange i ta karta zaloguje się do sieci, ale brak internetu w routerze.

Dodano po 23 [minuty]:

Co do światłowodu, to jest jakiś lokalny w Sulejowie. Infrastruktura na mojej ulicy też jest. Niestety nic o nim nie wiem.

Dodano po 3 [minuty]:

Jutro pożyczę antenę zewnętrzną dual Lte 15 dBi 1800. Zobaczę jak to będzie wyglądało po zamontowaniu.
  • #8 21625196
    matek451
    Poziom 43  
    Ale tak trudno zrozumieć co napisałem, parametry sygnału w telefonie nie podaje się w kreskach tylko pokazuje screena z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US dla Plusa i Orange , test w domu i na zewnątrz bo w twojej lokalizacji w domu to jakieś szczatki zasiegu, do tego też speedtesty. Karta Orange w routerze moze nie działać z kilku powodów, np. PIN lub ustawienie protokołu IP czy APN.
    Masz B535-232 więc do zarzadzania pasmami LTE i diagnostyki służy np. https://drive.google.com/drive/folders/1K1-S4ygFsS9GNdXmcEy4dQ9smsP8ksL4 to zew. aplikacja na Window, logujesz się w niej na ten router tak jak na stronie w przegladarce. To elementarz każdego uzytkownika routerów HiLink od Huawei i klonów.
    Ale jedyny operator w Sulejowie z prawdziwym , szybkim 5G N78 na 3.5GHz to Play, napisałem dlaczego. Kupuje się starter Virgin Mobile za 5 zł, rejestruje i kodem *222*41*1# odpala za darmo pakiet #GIGAWYPAS I dostaje się w nim 760GB/m-c. Oczywiście za darmo. Karta wędruje do telefonu Android z 5G i robi sie testy tak jak dla Plusa i Orange. Na zewnątrz powinna się zalogować do 1 sektora z oczyszczalni ścieków, kotwica na LTE bo to NSA a do tego N78 na 5G jako pasmo zasadnicze. Przy [poprawnych parametrach sygnału normą są prędkości ponad 500Mb/s.
    Internet mobilny to nie jest prosta sprawa, w wielu lokalizacjach wymaga trochę wiedzy aby wykorzystać jego możliwości.
    Niestety ale z jej znajomością wśród przecietnego użytkownika bywa kiepsko.
    Masz okazję czegoś się nauczyć ale to wymaga współpracy ze mną, samodzielne próby na chybił trafił z reguły są skazane na porażkę.
    Światłówód https://internet_swiatlowodowy_97-330_sulejow.vatus.pl/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21625211
    kamilglanert1
    Poziom 3  
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci LTE 800 Orange
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci LTE Orange na różnych pasmach

Wygląda to tak z kartą Nju Mobile.
    Zaraz zrobię to z kartą od Plusa.

Dodano po 6 [minutach]:

Zrzut ekranu wyników pomiaru sygnału LTE 1800 sieci Plus z aplikacji diagnostycznej
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sygnału LTE dla różnych pasm

Testy robiłem na pierwszym piętrze, tam gdzie stoi router, i przed domem.
  • Pomocny post
    #10 21625255
    matek451
    Poziom 43  
    Orange tak jak przewidziałem czyli BTS na Polnej, pierwszy sektor w domu na zasiegowym LTE800, sygnał bardzo słaby. Na zewnątrz agregacja LTE900 z 3 pasmami pojemnościowymi LTE, na 900MHz sygnał bardzo słaby a na LTE1800/2100/2600 szczatki zasiegu .
    Plus niespodzianka bo Barkowice i na LTE1800 z 1 sektora dramat czyli szczatkowy zasięg, w sąsiadach PCI z pozostałych BTS-ów PLUSA w tym z oczyszczalni ale jeszcze gorzej.
    Na zewnatrz też 1 sektor z Barkowic i bardzo slaby sygnał na zasiegowym LTE900 nie wartym uwagi oraz szczatki zasiegu na LTE1800/2600, SINR bardzo niski ale tak jak pisałem sektor 1 świeci na Barkowice a ty jesteś na jego skraju pomiedzy nim a sektorem 3 na DK742.
    Ogólnie tak jak przewidziałem czyli w 100% dramat co nie dziwi przy wyborze tych operatorów i ich infrastrukturze na okolicznych BTS-ach.
    Pozostaje sprawdzić PLAY, okaze się czy ten operator spisze się lepiej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21625338
    kamilglanert1
    Poziom 3  
    Dziękuję za pomoc i wytłumaczenie
  • #12 21625364
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1327
    kamilglanert1 napisał:
    Co do światłowodu, to jest jakiś lokalny w Sulejowie. Infrastruktura na mojej ulicy też jest. Niestety nic o nim nie wiem.

Tu możesz dowiedzieć się więcej -> https://internet.gov.pl/map/
  • #13 21625905
    kamilglanert1
    Poziom 3  
    Zrzut ekranu aplikacji monitorującej parametry sieci LTE dla Orange Polska
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci LTE z danymi sygnału dla Orange

Kupiłem starter Virgin Mobile. Tak to wygląda po sprawdzeniu. Karta w routerze się zaloguje, by po chwili przestała się logować. Nawet w tym krótkim momencie, jak się zaloguje, to w telefonie wyświetla się informacja, że jest bez internetu.
  • #14 21626016
    matek451
    Poziom 43  
    To karta głosowa więc ma dostęp do RK Orange, wyłacz na telefonie roaming bo na razie to zamiast Play testujesz Orange bo Play korzysta z jego RK.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21626719
    kamilglanert1
    Poziom 3  
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci LTE pokazujący parametry wież LTE różnych pasm.
    Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej sygnał LTE sieci Play 4G na paśmie 900 MHz

Wyłączyłem roaming.
  • #16 21626791
    matek451
    Poziom 43  
    Gdzie wykonałeś te testy PLAY bo to LTE900 i bardzo słabe parametry sygnału z 1 sektora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21626930
    kamilglanert1
    Poziom 3  
    W sypialni i przed domem. W tych samych miejscach wykonywałem poprzednie testy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router Huawei B535 z kartą SIM Plusa, który od połowy czerwca przestał zapewniać dostęp do internetu i WiFi w domu, mimo że urządzenie działało bez problemów przez 10 lat. Problem dotyczy również słabego zasięgu internetu mobilnego Plusa i Njumobile w obrębie do 100 metrów od domu. Karta SIM Plusa w routerze nie loguje się do sieci, a wymiana karty nie przyniosła efektu. Router działa poprawnie z kartą SIM w innym miejscu oddalonym o 3 km, co wskazuje na brak uszkodzenia sprzętu i karty. Próby użycia karty Orange oraz innego routera D-Link również nie rozwiązały problemu. Operator Plus potwierdził brak problemów po swojej stronie, a Urząd Komunikacji Elektronicznej (UKE) nie wykrył zakłóceń ani nielegalnych urządzeń w okolicy. Problem utrzymuje się od około półtora miesiąca, a w okolicy nie zaszły zmiany infrastrukturalne ani budowlane, które mogłyby wpłynąć na zasięg.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA