logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside szlifierka kątowa akumulatorowa – uruchamia się sama po włożeniu baterii

waldemas1 03 Sie 2025 18:54 531 6
REKLAMA
  • #1 21624951
    waldemas1
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Mam zieloną parkside szlifierkę kątową akumulatorową.
    Po włożeniu akumulatora od razu odpala mimo wyłączonego przycisku.
    Co może być przyczyną?
    Jeszcze nie rozbierałem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21624980
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 786
    Zepsuty wyłącznik lub układ regulacji obrotów (jeśli jest). Nie napisałeś, jaki to model.
  • REKLAMA
  • #4 21624987
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6544
    meterek123 napisał:
    Możliwe, że jakiś paproch, zabrudzenie się dostało, tak się czasami zdarza.

I to załącza? Nie żartuj.
    Do autora. Poruszaj przyciskiem włączenia. Może zablokowany w pozycji włączonej (wciśniętej). Jeżeli nie pomoże pozostaje rozebranie i omomierzem wykrycie stałego połączenia. Prawdopodobnie w włączniku.
  • #5 21627127
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 623
    Raczej nie. Mam szlifierkę parksajda i pomimo włączonego przycisku, po włożeniu baterii nie startuje. Muszę wyłączyć i ponownie załączyć. Takie zabezpieczenie, często ludzie wkładają baterię trzymając szlifierki odwrócone tarczą w dół i mogliby uciąć sobie coś... Raczej tranzystor w regulatorze obrotów zwarty
  • #6 21644807
    grens
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam ten sam problem. Nie da się wyłączyć, a regulacja obrotów nie działa. Jak się zabrać za naprawę sterownika?

Uszkodzony sterownik elektroniczny z widocznymi elementami i pokrętłem regulacji
  • REKLAMA
  • #7 21644812
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 786
    Na zdjęciu widać dziurę w (zapewne) mosfecie (kwadratowy czarny najgrubszy element). Zacząć od sprawdzenia i wymiany tego.

Podsumowanie tematu

✨ Szlifierka kątowa akumulatorowa Parkside uruchamia się natychmiast po włożeniu baterii, mimo wyłączonego przycisku. Możliwe przyczyny to zabrudzenie lub paproch włącznika, uszkodzony wyłącznik lub uszkodzony układ regulacji obrotów. Wskazane jest sprawdzenie, czy przycisk włączania nie jest zablokowany w pozycji włączonej. W przypadku braku poprawy konieczne jest rozebranie urządzenia i pomiar omomierzem włącznika w celu wykrycia zwarcia. W jednym z przypadków stwierdzono uszkodzenie tranzystora MOSFET w układzie sterowania, co może powodować samoczynne załączanie się szlifierki i brak działania regulacji obrotów. Zaleca się wymianę uszkodzonego elementu, co powinno rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA