logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAF XF 105 460 ciągnik siodłowy – szybki ubytek powietrza z poduszek zawieszenia, co sprawdzić?

blaszczak.p 04 Sie 2025 10:25 405 6
REKLAMA
  • #1 21625490
    blaszczak.p
    Poziom 8  
    Witam, proszę Państwa, mam mianowicie taki problem. Podczas jazdy autem, załadowane czy pusto, nie robi różnicy, auto opuszcza się na poduszkach aż trze nadkola, nie reaguje na pilot, mimo że zasilanie jest i kontrolka na desce również się świeci po wciśnięciu guzika, opuszcza siedzenie i nie można wbić biegu. Trzeba chwilę odczekać, by sprężarka dobiła powietrza i wszystko wraca do normy.
    Wymienione zostało: zawór poziomowania z tyłu z prawej strony, zawór 6-drożny wraz z podstawą osuszacza, zawór ECAS, sterownik ECAS, sprężarka również jest nowa. Unormowało się powietrze w kabinie, jak również wróciły biegi, lecz problem pozostał z poduszkami. Błędów zero w kompie, ani jednego nie ma. Znowu wymieniłem zawór 6-drożny z podstawą i zawór ECAS ze sprawnego auta, lecz nie ma skutku pozytywnego. Żadnych ubytków powietrza nie ma, cała instalacja sprawdzona, może ktoś z WAS miał taki przypadek i podpowie, co zrobić, bo już ręce opadają i worek pieniędzy wpakowany.
    AI: Czy sprawdzałeś szczelność samych poduszek zawieszenia, np. spryskując je wodą z mydłem podczas pracy układu? Może któraś z nich ma mikropęknięcie, które ujawnia się pod obciążeniem?
    Sprawdzone, nie ma mikroszczelin.
    AI: Czy problem dotyczy wszystkich poduszek, czy może tylko jednej osi albo konkretnej strony? Jeśli tak, to której?
    Upuszcza z czterech poduszek jednakowo.
  • REKLAMA
  • #2 21625529
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    blaszczak.p napisał:
    Upuszcza z czterech poduszek jednakowo.
    A no właśnie i
    blaszczak.p napisał:
    auto opuszcza się na poduszkach aż trze nadkola, nie reaguje na pilot, mimo że zasilanie jest i kontrolka na desce również się świeci po wciśnięciu guzika, opuszcza siedzenie i nie można wbić biegu. Trzeba chwilę odczekać, by sprężarka dobiła powietrza i wszystko wraca do normy.
    A to, że nie zareaguje na pilota, ok, nie ma powietrza, więc nie podniesie, proste. Jakie ciśnienie pokazują zegarki? Przecież powinno być tzw. ''psik'' po napompowaniu. Jakoś unormowało się powietrze w kabinie. Co to znaczy unormowało?
  • REKLAMA
  • #3 21625551
    blaszczak.p
    Poziom 8  
    Zegary wskazują prawidłowe ciśnienie 10 bar. Sprężarka nabije do pełna, podstawą pójdzie nadmiar i OK. Odnośnie kabiny miałem na myśli fotel kierowcy, że nie opada i biegi można wbić.
  • REKLAMA
  • #4 21626173
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Oprócz tego co powymieniałeś masz zapewne jeszcze zawory redukujące ciśnienie - one często siadają i nie nadąża przez nie lecieć powietrze. Zawsze podziwiam takich co wsadzą worek pieniędzy w części a nie zaczną od mierzenia manometrem co i gdzie.
  • REKLAMA
  • #5 21626202
    blaszczak.p
    Poziom 8  
    Widzisz, kolego, manometr byłby dobry w momencie, gdyby się to działo non stop.
    Sytuacja dzieje się nieregularnie (faktycznie tego nie dodałem wyżej w poście), po 300, 250 km, a czasami 3 dni mija i OK. Gdyby te poduchy opadły mi na placu, to co innego, wiem, czego szukać, ale niestety nie tak się nie jest. To się dzieje tylko w trasie, na postoju jest wszystko dobrze.
  • #6 21626490
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    blaszczak.p napisał:
    zawór ECAS, sterownik ECAS
    Napisz i rozgranicz zawór i sterownik No bo na szybko rozumiem zawór w pobliżu Osi, tego raczej nie ruszaj chociaż widzę że go ruszyłeś , a który sterownik poruszyłeś lokalizacja, poziomaki odpadają
    blaszczak.p napisał:
    Błędów zero w kompie, ani jednego nie ma
    Nie wierzę naprawdę nie wierzę. A może tak
    blaszczak.p napisał:
    i kontrolka na desce również się świeci po wciśnięciu guzika, opuszcza siedzenie i nie można wbić biegu. Trzeba chwilę odczekać, by sprężarka dobiła powietrza i wszystko wraca do normy.
    I tu jest problem /// Opuszcza siedzenie /// Biegu raczej nie da się włączyć bo jest na neutralu Tzn Kierowcy nie ma a ktoś próbuje wystartować . Jaka skrzynia więcej danych . I Tu jest rozbieżność
    blaszczak.p napisał:
    Odnośnie kabiny miałem na myśli fotel kierowcy, że nie opada i biegi można wbić.
    .
  • #7 21627167
    blaszczak.p
    Poziom 8  
    Sterownik ECAS był podmieniany na inny (taka mała skrzynka przed siedzeniem pasażera, pod bezpiecznikami), ale nic nie pomogło,
    zawór ten na ramie z prawej strony przy tylnej osi też był podmieniany, czujnik poziomu podnoszenia osi jest nowy.
    Skrzynia 6 manual z retarderem.

Podsumowanie tematu

✨ W pojeździe DAF XF 105 460 ciągnik siodłowy występuje problem z szybkim ubytkiem powietrza w poduszkach zawieszenia, co powoduje opadanie auta aż do tarcia nadkoli. Pomimo działania sprężarki i świecącej kontrolki, zawieszenie nie reaguje na pilot, a siedzenie opada uniemożliwiając zmianę biegów. Wymieniono wiele elementów układu pneumatycznego, w tym zawór poziomowania, zawór 6-drożny z podstawą osuszacza, zawór ECAS, sterownik ECAS oraz sprężarkę, jednak problem z poduszkami pozostał. Instalacja powietrzna została dokładnie sprawdzona i nie wykazuje nieszczelności, a komputer nie zgłasza błędów. Próby wymiany zaworów na sprawne z innego pojazdu nie przyniosły efektu. Problem dotyczy najprawdopodobniej układu zawieszenia pneumatycznego, jednak brak jest jednoznacznej diagnozy, co sugeruje konieczność dalszej, szczegółowej diagnostyki poduszek zawieszenia i ewentualnych ukrytych nieszczelności lub uszkodzeń mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA