logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak spadku w rurach kanalizacyjnych 160 pod fundamentem – jak naprawić?

MagnetoX 05 Sie 2025 08:19 1443 15
REKLAMA
  • #1 21626244
    MagnetoX
    Poziom 9  
    Witam wszystkich,

Mam problem z kanalizacją w nowym domu, który polega na braku spadku w rurach 160 pod płytą fundamentową.

W domu mam 4 piony. Każdy z pionów został sprawdzony kamerą endoskopową. Niestety pod płytą fundamentową rura 160 odprowadzająca ścieki z 3 pionów jest niesprawna, ponieważ zalega tam woda. Tylko jeden pion wygląda na sprawny, ponieważ rura 160 pod fundamentem podłączona do tego pionu nie ma zalegającej wody (tylko gruz, chyba po tynkarzach).

Muszę wybrnąć z sytuacji i naprawić tę kanalizację, tylko zastanawiam się, jak najlepiej do tego podejść. Dom mam podpiwniczony.

Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to montaż nowych rur pod sufitem, zbudowanie nowego pionu i wyjście na zewnątrz przez ścianę piwnicy.

Czy są jakieś alternatywne sposoby naprawy takiego problemu? Czym wyczyścić kanalizację z gruzu (popchnąć w kierunku studzienki)?
  • REKLAMA
  • #2 21626255
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4595
    Na początek trzeba spróbować przepłukać rury. Być może to, że stoi w nich woda jest spowodowane właśnie gruzem zalegającym tam. Jeśli wlanie dużej ilości wody od góry nie da skutku, to może użycie wysokociśnieniowej myjki z odpowiednim wężem udrożni rury. Dopiero, gdy ta interwencja nie da skutku, to być może trzeba będzie szukać wyjścia w montażu nowego podejścia pod stropem.
  • REKLAMA
  • #3 21626368
    MagnetoX
    Poziom 9  
    stanislaw1954 napisał:
    Na początek trzeba spróbować przepłukać rury. Być może to, że stoi w nich woda, jest spowodowane właśnie gruzem zalegającym tam. Jeśli wlanie dużej ilości wody od góry nie da skutku, to może użycie wysokociśnieniowej myjki z odpowiednim wężem udrożni rury. Dopiero, gdy ta interwencja nie da skutku, to być może trzeba będzie szukać wyjścia w montażu nowego podejścia pod stropem.

Zalewałem już odpływy dużą ilością wody i płukałem to również myjką ciśnieniową ze specjalną dyszą do czyszczenia kanalizacji. Dysza nie jest zbyt duża, więc w rurze 160 nie jest to za dobre rozwiązanie. Główne wyjście z domu do studzienki płukało mi WUKO, bo było sporo gruzu, ale nie byli w stanie wejść za kolano i w kierunku pionów.

Myślałem o jakimś mechanicznym czyszczeniu (przepchnięciu gruzu) do rury głównej prowadzącej do studzienki, ale nie wiem, czym dokładnie mógłbym to zrobić.
  • #4 21626406
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Widzę że już próbowlełś wielu możliwości. Zastanawiam się, czy za zastałą sytuację ktoś nie powinien ponieść kosztów naprawy. Miałem trochę podobną sytuację w rurach kanalizacyjnych, ale w latach 80 w rurach 50 . Ten co układał płytki zadowolony spłuknął wszystko wraz z klejem i osadziło się to w rurach. Może szczotka do czyszczenia kominów uwiązana z obu stron na mocnym drucie, by w razie zaklinowania można ją było wycofać w drugą stronę.
  • REKLAMA
  • #5 21626874
    MagnetoX
    Poziom 9  
    Dorzucam filmiki na YouTube, jak to wygląda:

• #6 21627032
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    To trzeba by na miejscu ocenić jak to najrozsądniej zrobić w podpiwniczeniu. a co gość od WUKO? Rury nie idą ze spadem i dlatego woda stoi?
  • REKLAMA
  • #7 21627088
    MagnetoX
    Poziom 9  
    PchlaW81 napisał:
    To trzeba by na miejscu ocenić, jak to najrozsądniej zrobić w podpiwniczeniu. A co gość od WUKO? Rury nie idą ze spadem i dlatego woda stoi?

WUKO czyściło główny kanał od studzienki do właśnie tych kolan (trójników), które widać na kamerze. Spadek na głównej linii jest 1,8%, bo sprawdzili po czyszczeniu takim pojazdem z kamerą, który mierzy od razu spadki. Tych fragmentów zaraz za pionami nie czyścili, bo nie mogli tam dojść (albo im się nie chciało :) ). Nie mogli sprawdzić kamerą pozostałych fragmentów, dlatego nie wypowiadali się na ten temat.
  • #8 21627122
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 460
    Istnieją środki chemiczne do rozpuszczania betonu. Tylko czy sprawdzą się w tym przypadku? Mogą spłynąć do kanalizacji nie rozpuszczając wiele betonu. Nie wiadomo na ile takie środki są bezpieczne dla rur kanalizacyjnych.
  • #9 21627133
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3285
    Ale tu problem jest w nieprawidłowym ułożeniu rur pod płytą fundamentową. Wg mnie już po ptakach. To co widać na kamerze to krótki odcinek bez spadku. Pytanie czy on będzie robił tak wielki problem?
  • #10 21627136
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Citizen75 Jeśli środek rozpuszcza beton, co co się stanie z betonową studzienką na trasie kanalizacji, jeśli takie są? A wracając do 1#
    MagnetoX napisał:
    3 pionów jest niesprawna, ponieważ zalega tam woda.
    Jeśli jest to sama woda, to być może możliwe byłoby jakiś czas korzystanie z tej kanalizacji, chyba że poziomy rur są przeciwne i z czasem rura zacznie się napełniać nieczystościami i z czasem zatka. Nie znając realnie, czy to wina spadków, czy też jednak jakiś zaniedbań, typu coś wpadło, albo uszczelka w trakcie montażu wyszła z miejsca, w którym powinna się znajdować, a taka wada, też doprowadzić może do składania się zanieczyszczeń i z czasem do zatkania odpływu.
    Pozostaje zastanowić się nad możliwością wykonania nowego odcinka kanalizacji pod stropem, jeśli tylko warunki dalszego odpływu na to pozwalają- zachowanie spadków w kierunku głównego kolektora, czy studzienki.
  • #11 21627384
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    No dom jest podpiwniczony - to najprostsze i najłatwiejsze rozwiązanie - oczywiście w piwnicy już nie będzie za bardzo można mieć np wpustów podłogowych czyli tzw. "kratek" - o ile są...
  • #12 21627435
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @r103 A to dlaczego? przecież te kratki ściekowe i tak nie były podłączone do rury w stropie nad piwnicą, tylko jeśli są, to podłączone są do rury odprowadzającej w innym zacznie niżej oddalonym punkcie.
  • #13 21627619
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    Kiedys znajomego z branży inwestor się pytał, czy to dobrze jak dopiero po wlaniu 2giego wiadra wody pokazała mu się ona w szambie betonowym (Ci co budowali dom robili tą instalację w ziemi). A jak jest tu? ile wody musisz wlać aby w szambie czy tam studzience zaczęło lecieć? To nie jest stara zarośnięta żeliwna rura tylko 160siątka Ona sporo przyjmie zanim się jakiś czop zrobi, to jak z tym próbnym wlewaniem wody? po jakim czasie się pokazuje?
  • #14 21628297
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    stanislaw1954 napisał:
    @r103 A to dlaczego? przecież te kratki ściekowe i tak nie były podłączone do rury w stropie nad piwnicą, tylko jeśli są, to podłączone są do rury odprowadzającej w innym zacznie niżej oddalonym punkcie.

Jak to tam jest w poście inauguracyjnym - "Mam problem z kanalizacją w nowym domu, który polega na braku spadku w rurach 160 pod płytą fundamentową."...
  • #15 21628305
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @r103 W 1# nie ma nic o kratkach ściekowych w piwnicy, to ty dodałeś ten temat.
  • #16 21632159
    MagnetoX
    Poziom 9  
    Wracam z odpowiedziami. Takich prostych odcinków bez spadku mam więcej ale nie wszystko nagrałem. Jeden najdalszy pion ma z gruzem + stoi woda.

Zakorkowałem kanalizację od strony studni (na dworze) i napełniałem całą wodą aby wypełnić rury i piony. Następnie gwałtownie otworzyłem spust aby woda zabrała ze sobą nieczystości. Niestety niewiele to dało. Bez mechanicznego czyszczenia nic to nie da.

Zrobię jednak od nowa pod sufitem w piwnicy aby mieć pewność działania kanalizacji.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku spadku w rurach kanalizacyjnych o średnicy 160 mm pod płytą fundamentową w nowym, podpiwniczonym domu, co powoduje zaleganie wody i gruzu w rurach odprowadzających ścieki z trzech pionów. Próby mechanicznego i ciśnieniowego czyszczenia, w tym płukanie dużą ilością wody, użycie myjki wysokociśnieniowej z dyszą do kanalizacji oraz usługi WUKO, nie przyniosły pełnego efektu, zwłaszcza w trudno dostępnych fragmentach za kolanami i trójnikami. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z nieprawidłowego ułożenia rur bez odpowiedniego spadku, co jest trudne do naprawy bez ingerencji konstrukcyjnej. Proponowanym rozwiązaniem jest wykonanie nowego podejścia kanalizacyjnego pod stropem piwnicy z zachowaniem właściwych spadków i wyprowadzeniem na zewnątrz przez ścianę piwnicy. Rozważano także mechaniczne czyszczenie rur za pomocą szczotki kominowej na drucie oraz środki chemiczne do rozpuszczania betonu, jednak ich skuteczność i bezpieczeństwo dla rur są wątpliwe. Ostatecznie autor planuje wykonać nową instalację pod sufitem piwnicy, aby zapewnić prawidłowy odpływ ścieków i uniknąć dalszych problemów z zaleganiem wody i gruzu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA