logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Master 2.3 dCi 2016 BiTurbo – niskie wskazania przepływomierza, auto gaśnie po odpaleniu

egon 2 05 Sie 2025 10:17 969 29
REKLAMA
  • #1 21626371
    egon 2
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Master 2.3 16rok bi turbo 280 tk przebiegu,auto odpala i gaśnie po chwili,mechanicznie wydaje mi się że sprawdziłem już wszystko,odpięty dpf,zaślepiony zawór egr,wymieniony filtr powietrza i nowy rozrząd ustawiłem na przyrząd,wtryski po remoncie, pomierzyłem ciśnienie po 25 bar na każdym cylindrze,głowica i turbiny też zrobione,po odpięciu przepływomierza zaciąga sztangę z turbiny silnik chodzi normalnie ale jak przegazuję ostro na zimnym to wtryskiwacze klepią jak panewki w polonezie i kopci na czarno lub siwo,komputer nie umie zbudować mieszanki ale jest dynamika pracy,przy wpięciu przepływomierza po lekkim zagrzaniu silnika auto chodzi zbiera się mułowato i im wyższa temperatura silnika tym wyższe obroty może osiągnąć,Próbuje auto ogarnąć samemu a nie zajmowałem się tym z 20 lat.Miałem zacząć od clipa ,ale co mam zrobione to moje ,więc niem tego złego co .........Clip nie pokazuje żadnych błędów za to głupoty pokazują odczyty z przepływomierzy kupiłem używany i nowy na trzech pokazuje to samo więc wszystkie muszą być sprawne.przy zapotrzebowaniu np. 500 jednostek powietrza przepływomierze pokazują 140-160 po wciśnięciu pedału gazu zapotrzebowanie na powietrze się zwiększa np potrzebuje 800 jednostek a pokazuje max 240.Zapodanie na krótko podciśnienia do turbiny nic nie zmienia w odczytach przepływu powietrza,zastanawiają mnie napięcia na wtyczce zasilania przepływki po zapłonie silnik nie pracuje

Dodano po 3 [minuty]:

Przepływomierz 4pin siemens
    1 pin -5v
    2 pin-masa
    3 pin-5v
    4 pin-5v
  • REKLAMA
  • #2 21626460
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3325
    Skoro jest siwo/czarno a przepływmierz pokazuje za mało to raczej jest za mało "świeżego powietrza" i przepływomierz mierzy dobrze. Sprawdź przepustnicę na dolocie i EGR czy jest zamknięty. Czasem takie cyrki robi wydech zatkany (DPF). Choć gdyby był DPF to czarny dym by się nie pojawił ale może być pęknięty wkład czy luźno latający od DPF.
  • #3 21626559
    egon 2
    Poziom 11  
    Jak już pisałem, odkręciłem wydech, zaślepiłem EGR, przepustnica otwarta.

Dodano po 15 [minuty]:

A i jak odepnę przepływomierz, to normalnie chodzi, na zapiętym dopiero chodzi, jak się trochę rozgrzeje.
  • #4 21626574
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ciśnienie na listwie CR zadane jak się ma do rzeczywistego?
  • #5 21626655
    egon 2
    Poziom 11  
    Według klipa ciśnienia paliwa prawie się pokrywają, na wszelki wypadek sprawdziłem jeszcze raz klapę na dolocie przez wejście EGR, dobrze zatkałem jakąś szmatą, kamerą inspekcyjną, klapa stoi. Dolot z odmy zatkany.
  • #6 21627168
    egon 2
    Poziom 11  
    Stawiam jednak na złe wskazania przepływomierza. Czy jego zasilanie nie powinno być 12 V?
  • #7 21627170
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Jeżeli przepływomierz jak twierdzisz ci zaniża to powinien wtryskiwać mniej paliwa po to żeby właśnie nie kopcić.
  • #8 21627176
    sigwa18
    Poziom 43  
    Już dawno większość czujników ma mikrokontrolery w sobie i jest zasilana z 5V a sygnał mieści się w zakresie 0,5 - 4,5 V.

Jak pisałem wcześniej. Skoro dymi to jest za bogato. Skoro jest za bogato to albo jest za dużo paliwa albo za mało powietrza co potwierdza wskazanie z przepływomierza. Teraz trzeba znaleźć dlatego tak jest. Jak pisałem wcześniej ,zatkany dolot. Otwarty EGR. Zamknięta przepustnica. Ciało obce w dolocie. Na przestawionym rozrządzie czy połamanych "konikach kończąc".
  • REKLAMA
  • #9 21627210
    egon 2
    Poziom 11  
    opiszę to jeszcze inaczej, zapięta przepływka, odpalam auto 5 sekund i gaśnie, wypinam przepływkę, auto chodzi, po trzech minutach od odpalenia zapinam znów przepływkę, auto chodzi, nie zbiera się na obroty, ale nie gaśnie, wbijam bieg, ruszam, gaśnie, odpalam i chodzi, nie zbiera się na obroty, odpinam przepływkę, ruszam autem i jadę, ale przy zapiętej przepływce, jak silnik jest bardzo rozgrzany, mułowato, ale wchodzi max do 3500 obr., potrafi ruszać.
  • #10 21627218
    kkknc
    Poziom 43  
    Ty jesteś przy samochodzie my jesteśmy zdalnie zaniżony przepływ powietrza wskazuje na uchylone EGR które masz podobno zaślepiony. Może byś też machnięty rozrząd.
  • #11 21627220
    sigwa18
    Poziom 43  
    Chwila piszesz że EGR jest zaślepiony a zrobiona jest korekta/usunięcie EGR w programie sterownika silnika?
  • #12 21627233
    egon 2
    Poziom 11  
    EGR zaślepiałem docelowo do testów bez żadnych korekt, czy zaślepiony, czy nie, jest tak samo, bez zmian. Rozrząd wymieniałem sam i to prawie nowy na nowy na przyrząd. Dokładnie wczoraj musiałem poprawić uszczelnienie i sprawdziłem na przyrząd — jest idealnie. Ja też już nie mam pomysłów, słyszę tylko, że jak wpinam przepływkę, to zaciąga mi górną sztangę z dużej turbiny.
  • #13 21627267
    sigwa18
    Poziom 43  
    Odłącz wtyczkę od przepustnicy i powinien w miarę chodzić. Masz zatkany EGR lub kanały od niego czy chłodniecę spalin. Czasem nawet dolot i zawory są zlepione syfem z EGR.
  • #14 21627314
    egon 2
    Poziom 11  
    Oki, sprawdzę dziś do pracy. Wracając do przepływki, jej zasilania i sygnałów, to jeszcze raz napiszę, mierzone na wtyczce odpiętej od przepływki, zapłon włączony, silnik nie uruchomiony
    pin 1 - 4,98 V
    pin 2 - masa (jest)
    pin 3 - 4,98 V
    pin 4 - 4,87 V
    czy raczej na pin 3 i 4 napięcie powinno iść z przepływki?
  • REKLAMA
  • #15 21627336
    sigwa18
    Poziom 43  
    Jest podciągane w sterowniku silnika do 5V by można było wykryć zwarcie do masy jak i przerwę (przy przerwaniu przewodu sterownik widzi 5V a nie losowy sygnał).

PS Przepływomierz zostaw w spokoju bo wszystkie znaki na ziemi i z wydechu mówią że wartość z niego jest prawidłowa tzn niska i prawdziwa.
  • REKLAMA
  • #16 21627340
    egon 2
    Poziom 11  
    Dziękuje, teraz to dla mnie jasne
  • #17 21628083
    egon 2
    Poziom 11  
    Jesteśmy w tym samym miejscu, EGR drożny, a podczas rozruchu klapa zamknięta. Sprawdziłem też rezystancję grzałki sondy lambda, wynosi 2,3 oma, więc sprawna. Ciekawe, dlaczego wraz ze wzrostem temperatury auto po dodaniu gazu potrafi osiągnąć wyższe obroty. Powietrza według klipa ciągle mało, a doładowanie prawie żadne.
  • #18 21628091
    kkknc
    Poziom 43  
    Możesz mieć też walnięty sterownik.
  • #19 21628292
    egon 2
    Poziom 11  
    Następny test, minąłem turbiny i intercooler, waż z odkurzacza, mniejszy przekrój, ale niewiele, przepływka pokazuje większe wartości, auto się normalnie zbiera. Dolot był sprawdzany, więc trzyma go któraś z turbin.

Dodano po 3 [minuty]:

A raczej sterowanie nimi.
  • #20 21629208
    egon 2
    Poziom 11  
    Pytanie: ma ktoś pojęcie, co mogło się uszkodzić, że turbiny nie puszczają powietrza? Może nie trzeba tego rozkręcać w całości.
  • #21 21629473
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4215
    W 2.0dci zdarzało się że kawałek chłodnicy EGR wpadł do turbo i go blokował, bez demontażu tego nie stwierdzisz. Rozepnij jeszcze DPF może jaki zabity jest
  • #22 21629930
    egon 2
    Poziom 11  
    Mamy przyczynę, górna turbina puszczała olej (a przy kupnie dostałem info, że były obie w regeneracji, samochód w ogóle miał mieć uszkodzony silnik, a jest w super kondycji) z jakiejś przyczyny mechanicy nie umieli go odpalić. Stał tak ponad dwa lata i olej z sadzą zrobił beton i trzymał łopatki, przepływka widziała dobrze, bez przepływki było lepiej, ale i tak kopcił, bo ten przepływ powietrza był ograniczony. Turbina jedzie do regeneracji
  • #23 21643460
    egon 2
    Poziom 11  
    Okazuje się, że naprawa turbiny nie przyniosła pożądanego efektu. Dymiarką wykryłem dwie małe dziury w kolektorze ssącym, kolektor wymieniony, dalej to samo. Więc tak, jeżeli po odpięciu przepływomierza ECU otwiera sztangę na małej turbinie, auto chodzi, ale nie za bardzo umie dopasować mieszankę, to trzeba się przyjrzeć ciśnieniu doładowania i sprawa wygląda tak, że ono prawie się nie zmienia. Przy 2–3 tys. obr./min utrzymuje się w okolicach barycznego ± kilka mbar, może to sugerować, że gdy odpalam silnik z przepływomierzem, ECU widzi ciśnienie baryczne i nie ma potrzeby podnosić sztangi małej turbiny, a auto gaśnie, ale już po dodaniu gazu powinno taką potrzebę widzieć, jednak tego nie robi. Więc odpalam samochód bez przepływki, po minucie mogę przepływkę zapiąć i chodzi na jałowym, zwiększanie obrotów jest możliwe wprost proporcjonalnie do temp. silnika — max 3,5 tys. (80°C), bez przepływki ciepły osiąga powyżej 4 tys. Do dyspozycji mam trzy MAP-sensory, w tym jeden Bosch, wszystkie sprawne, sprawdzane. Każdy wpięty do kolektora podczas niskich i wysokich pokazuje 1,050–1,065 V zasilania po kluczyku i podczas pracy silnika 5 V, masa ok. MAP wpięty w instalację, po próbie ciśnienia kompresorem pracuje, napięcie dochodzi do 3 V, EGR zaślepiony, wężyk do MAP sensora drożny. Nie wiem, jakie wskazania masy powietrza dolotowego powinny być przy odpiętej przepływce, pokazuje, że się zgadzają; przy wpiętej i pracującym silniku jest około 1/3 tego, co mu potrzeba. MAP-sensor ma takie same wskazania niezależnie, czy przepływka jest wpięta czy jej nie ma, czyli okolice barycznego. Wygląda to na dziurę w dolocie, ale jej nie ma — sprawdzane kilka razy, już nie wiem, gdzie szukać.
  • #24 21643484
    sigwa18
    Poziom 43  
    Turbo nie zrobi ciśnienia gdy nie ma jej co napędzić. A napędzają ją spaliny. Spaliny się biorą ze spalonego paliwa.
  • #25 21643496
    egon 2
    Poziom 11  
    To robiłoby się podciśnienie i MAP sensor powinien to widzieć.
  • #26 21643536
    sigwa18
    Poziom 43  
    Jak podciśnienie? Turbo nie jest na tyle szczelne a ciśnienie robi prędkością obrotową dlatego bez spalin (wystarczającej ilości) zrobi tylko minimalne nadciśnienie w granicach błędu pomiaru czujnika. Jeśli wydech nie jest zatkany skłaniał bym się że albo czujnik ciśnienie listwy CR oszukuje i dawka realna jest zaniżona (pokazuje ciśnienie większe niż jest realnie) albo wtryskiwacze podają za mało paliwa. Tak czy siak rozpiął bym wydech za turbo i sprawdził czy nie kopci czy odzyska moc.
  • #27 21643719
    egon 2
    Poziom 11  
    Pisząc to, robiłoby się podciśnienie. Miałem na myśli wyraźne skoki widoczne na MAP-sensorze. Czytając cały wątek, wiedziałbyś, że wydech odpinałem, ale bez efektu.
  • #28 21654324
    egon 2
    Poziom 11  
    Była mała przerwa, nowe wnioski i fakty. Otóż demontując turbiny przeoczyłem, bo nie mogłem wiedzieć o braku tulei ściętej w stożek, która znajduje się na wejściu turbin wraz z zaworem, zamyka drogę spalinom na dużą turbinę — po prostu jej nie było. https://www.youtube.com/watch?v=G04nNYDiGTM Tu jest ciekawy film, który mnie olśnił. Pewny zwycięstwa — jakież było rozczarowanie, gdy okazało się, że odcinając dużą turbinę silnik się dusi i auto gaśnie. A turbina, która nie puszcza spalin, jest po remoncie; dziwne jest to, że dmuchając w łopatki tej turbiny kompresorem, kręcą się. Na wyższych obrotach, poza sterowaniem ręcznym i skierowaniem spalin na małą turbinę, auto się dusi, gaśnie. Co tu jeszcze sprawdzić?
  • #29 21705250
    egon 2
    Poziom 11  
    Mam jeszcze pytanie do fachowców diagnostyki: jak odnosić się do wartości licznika dezynchronizacji wału, czytając w klipie? U mnie pokazuje podczas pracy silnika i po kluczyku stałą wartość 53.
  • #30 21738148
    egon 2
    Poziom 11  
    Sprawa się wyjaśniła, zamontowany był inny rodzaj wałka ssącego, wydechowy otwierał zawory równolegle, ssący na przemian. W dodatku jakiś Chińczyk, gdzie nie pasowało nawet smarowanie. Nie mogę uwierzyć w taką rzeźbę.

Podsumowanie tematu

✨ Master 2.3 dCi BiTurbo z 2016 roku o przebiegu 280 tys. km ma problem z niskimi wskazaniami przepływomierza powietrza, co skutkuje gaśnięciem silnika zaraz po odpaleniu. Pomimo odpięcia DPF, zaślepienia zaworu EGR, wymiany filtra powietrza, nowego rozrządu i remontu wtryskiwaczy, silnik pracuje niestabilnie. Po odłączeniu przepływomierza silnik działa lepiej, lecz przy gwałtownym przyspieszaniu na zimnym kopci na czarno lub siwo. Komputer nie potrafi prawidłowo budować mieszanki, a wskazania przepływomierza są niskie, co sugeruje niedobór powietrza. Sprawdzono przepustnicę, EGR, dolot, ciśnienie paliwa i rozrząd – wszystko wydaje się poprawne. Wskazano na możliwe uszkodzenie lub błędne wskazania przepływomierza, jednak pomiary napięć i sygnałów potwierdzają jego prawidłową pracę. Dalsze testy wykazały, że turbiny nie generują odpowiedniego doładowania, a górna turbina była zablokowana przez stwardniały olej z sadzą, co ograniczało przepływ powietrza. Po regeneracji turbiny problem nie ustąpił, a wykryto dwie małe dziury w kolektorze ssącym, który wymieniono bez poprawy. Analiza wskazuje na brak właściwego sterowania turbinami i brak wzrostu ciśnienia doładowania, mimo prawidłowych wskazań przepływomierza i czujników MAP. Ostatecznie odkryto brak tulei ściętej w stożek na wejściu turbin wraz z zaworem, co blokowało przepływ spalin do dużej turbiny. Dodatkowo zamontowano niewłaściwy wałek rozrządu ssący, który otwierał zawory równolegle zamiast na przemian, co mogło wpływać na pracę silnika. Problem wymaga dalszej diagnostyki sterowania turbinami i układu dolotowego.
REKLAMA