logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 11 – brak opcji „Lokalizacja” w folderach Dokumenty, Obrazy, Muzyka, Wideo

major39 06 Sie 2025 06:49 1641 12
REKLAMA
  • #1 21627090
    major39
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    W folderach systemowych, dokumenty, obrazy, muzyka , video, w komputerze windows 11 brak opcji lokalizacja. W komputerze windows10 poprzenosiłem dokumenty, obrazy, muzyka , video ,na inny dysk i zapomniałem o tym, następnie zrobiłem obraz ISO i przeszedłem na windows 11. A teraz w nowym windows 11 wchodzę w dany folder przykładowo obrazy właściwości, pokaż więcej opcji , właściwości i brak opcji lokalizacja. Powrót do windows 10 odpada za dużo się męczyłem żeby wgrać ten system, jak to inaczej naprawić
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21627113
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 899
    Foldery użytkowników w systemie Windows są zarządzane przez rejestr, a ich lokalizacje są zdefiniowane w kluczu HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders. Ten klucz zawiera wpisy, które wskazują ścieżki do konkretnych folderów, takich jak Pulpit, Dokumenty, Obrazy, itp. Zmiana tych wpisów w rejestrze pozwala na przekierowanie folderów użytkownika do innych lokalizacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21627131
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Coś ma Pan nie tak z systemem, bo lokalizacja - we wskazanych folderach - jest dostępna bezpośrednio spod PPM Właściwości.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #4 21627188
    major39
    Poziom 5  
    >>21627113 Zmieniłem w rejestrze u mnie z dysku D\obrazy\Camera Rool na C\obrazy\Camera Roll. Teraz zapisuje już na dysku C ale nie pod tą lokalizacją co powyżej tylko pod C\ user\Appdata\Roaming\Micersoft \Windows\Libraries\CameraRoll.Aha nadmieniam że odinstalowałem aplikację aparat i usunąłem poprzednie klucze do zapisywania zdjęć. Prześlę może zdjęcie czy tak ma w rejestrze ma wyglądać lokalizacja plików w rejestrze pod tym kluczem. A swój kucz w którym dokonałem zmian zaznaczyłem niebieską strzałką z litery D na C
    Edytor rejestru z podświetloną zmienioną ścieżką folderu Camera Roll na dysk C

Dodano po 7 [minuty]:

Matuzalem napisał:
    Coś ma Pan nie tak z systemem, bo lokalizacja - we wskazanych folderach - jest dostępna bezpośrednio spod PPM Właściwości.

ma Pan rację ale nie będę się wracał do windows10 za dużo nerwów mnie to kosztowało. Update jest na zielono aktualizacje pobiera bez problemu jedyny błąd to w zabezpieczenie systemu jest związany zabezpieczeniem windows i integralność pamięci jest wyłączona ale to było do przewidzenia bo w windows 10 dodałem klucz żeby nie sprawdzał procesora i TPM podczas instalacji do windows 11 i teraz to brak opcji lokalizacja pod danym folderem w właściwościach

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Trochę obszedłem problem z lokalizacją i dodałem skrót z lokalizacji zapisywania plików czyli zdjęć z Aparatu, do C- Obrazy-CamerRoll i wszystko się poprawnie wyświetla, ale fakt jest faktem że z moim systemem szczególnie z rejestrem jest coś nie tak, i nadal brak opcji lokalizacji we właściwościach folderu, jakby tak dało radę zresetować rejestr ?
  • Pomocny post
    #5 21627276
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 899
    major39 napisał:
    zresetować rejestr

Pewnie, poprzez ponowną instalację systemu. :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21627277
    major39
    Poziom 5  
    PRL napisał:
    Pewnie, poprzez ponowną instalację systemu.

ta opcja odpada
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21627395
    Matuzalem

Poziom 43  
    Nadal twierdzę, że ot kwestia "u Pana". Właśnie sprawdziłem obecność Lokalizacji we właściwościach folderów typu Dokumenty i... ta opcja tam występuje. Sprawdzenie odbyło się w najnowszym stabilnym buildzie Windows 11 (poprzednie było wykonane w wersji Insider) na sprzęcie, który od zawsze nie miał TPM i UEFI, na dysku w MBR, procesorze dalece starszym niż najstarszy z "wymaganych" itp.
    Brak tych elementów nie spowodował zniknięcia "Lokalizacji".
    Wygląda więc, że przyczyny problemu(?) należy szukać nie w tym czego Windows 11 wymaga, a raczej w tym z czego Pańska wersja systemu została "wykastrowana" (czy przez Pana, czy przez jakiegoś "zewnętrznego grzebacza", to już kwestia bez znaczenia).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #8 21627411
    major39
    Poziom 5  
    Co by Pan radził zrobić w moim wypadku? Bo Pan wie jak u mnie wyglądała sytuacja bo rozmawialiśmy już kiedyś ale nad tą instalacja windows11 ale pod innym tematem jak się nie mylę to mi Pan napisał żeby wygibasów nie robić bo na końcu zostanę z windows 7 jakoś tak to było

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

W eksploratorze na pasku po lewej gdzie są Pulpit Pobrane Dokumenty Obrazy Muzyka Video to jak kliknę PPM właściwości to wyskakuje lokalizacja tylko brak lokalizacji pod konkretnym plikiem
    Okno „Właściwości: Obrazy” pokazuje lokalizację folderu w systemie Windows 11
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21627586
    Matuzalem

Poziom 43  
    Jest Pan pewien, że taka możliwość dla pojedynczych plików była dostępna w Windows 10?
    Przecież zmiana położenia dotyczy folderów, a przenoszenie plików stanowiących ich zawartość było i jest poprzez kopiuj/wytnij (pomijam kwestie uprawnień).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #10 21627663
    major39
    Poziom 5  
    Matuzalem napisał:
    Jest Pan pewien, że taka możliwość dla pojedynczych plików była dostępna w Windows 10?

muszę się przyznać że nie wiem ,czy była taka możliwość ale na windows 10 to zmieniłem lokalizację pliku gdzie Aparat zapisywał swoje zdjęcia i o tym zapomniałem jak wgrywałem windows 11. Dlatego miałem problem z lokalizacją pliku który robił zdjęcia kamerką poprzez aplikacje Aparat . Po zrobieniu zdjęcia poprzez aplikację Aparat zdjęcie było na dysku zewnętrznym, nie na dysku C tylko na dysku D tak jak na windowsa 10 . Mam kamerkę Logitech i mam do niej płytkę, więc odinstalowałem aplikację Aparat i całą ścieżkę do robienia zdjęć na dysku D i wgrałem program do robienia zdjęć poprzez tę płytkę logitech Webcam Sowtware i tu już była poprawna lokalizacja ścieżki pliku. A jak robiłem zdjęcia poprzez aplikację Aparat to wyskakiwało 0xA00F424F PhotoCaptureFileCreationFiled 0x80270200 .. Więc teraz w rejestrze dokonałem zmiany jak doradził PRL , i ponownie wgrałem aplikację Aparat to zdjęcia są już na dysku C.. Trochę to zagmatwane ale nie wiem jak mam to inaczej opisać. Ja nie mam tej wiedzy co wy ale jednak sam próbuję rozwiązać dany problem. Zresztą zawsze mówiłem że jak się człowiek chce czegoś nauczyć to najpierw musi to zepsuć, wtedy naprawę zapamięta to na całe życie. To się odnosi do wszystkich aspektów życia

Dodano po 14 [minuty]:

Sprawdziłem teraz na drugim komputerze gdzie jest Windows 10 i faktycznie nie ma możliwości sprawdzenia lokalizacji dla poszczególnych plików jest możliwość tylko dla folderu. Czyli ma Pan rację mój błąd
  • #11 21628070
    major39
    Poziom 5  
    Chcę wyczyścić komputer narzędziem które jest wbudowane w systemie ale nie chce narobić bałaganu. Co poradzilibyście zaznaczyć. Ponoć po 10 dniach od instalacji windowsa folder windows old jest samoczynnie usuwany więc przybędzie miejsca na dysku, ale poza tym co jeszcze zaznaczyć. żeby szybciej chodził komputer. Szczególnie chodzi mi o prządek w rejestrze
    Widok użycia przestrzeni dyskowej na dysku C: z podziałem na typy danych
    Widok zużycia magazynu na dysku C według kategorii: Obrazy, OneDrive, Dokumenty i inne
  • Pomocny post
    #12 21628414
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 878
    major39 napisał:
    Ponoć po 10 dniach od instalacji windowsa folder windows old jest samoczynnie usuwany więc przybędzie miejsca na dysku, ale poza tym co jeszcze zaznaczyć. żeby szybciej chodził komputer. Szczególnie chodzi mi o prządek w rejestrze

Zrób sobie najperw kopię - przypomina mi jak kolega admin Linux czyści Windows Server z nadmiarowych komponentów. Revert maszyny wirtualnej zakończył jego próbu poznania usług systemowych Windows Server.
  • #13 21629830
    major39
    Poziom 5  
    Pomogła porady PRL i uwagi Matuzalem. Czyli HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders i tam dokonałem zmian i dla pewności zainstalowałem program Registry Repair który zrobił porządek w rejestrze

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows 11 użytkownicy zgłaszają brak opcji „Lokalizacja” w kontekstowym menu właściwości standardowych folderów systemowych takich jak Dokumenty, Obrazy, Muzyka i Wideo. Problem wynika z modyfikacji interfejsu i zarządzania folderami systemowymi w Windows 11, gdzie tradycyjna zakładka „Lokalizacja” została usunięta lub ukryta. W efekcie nie można zmienić domyślnej ścieżki tych folderów bezpośrednio z poziomu właściwości folderu. Rozwiązania obejmują użycie narzędzi systemowych takich jak PowerShell do ręcznej zmiany ścieżek folderów użytkownika lub modyfikację rejestru systemowego. Alternatywnie, można skorzystać z ustawień konta użytkownika lub funkcji „Przenoszenie folderów” dostępnych w panelu ustawień Windows 11, które pozwalają na zmianę lokalizacji folderów systemowych. Problem jest związany z nową architekturą zarządzania profilami użytkownika i zabezpieczeniami systemu Windows 11, które ograniczają bezpośredni dostęp do właściwości folderów systemowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA