logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompka solarna Tech – niska wydajność, cykanie, konieczność częstego uzupełniania glikolu

wic1 06 Sie 2025 14:38 291 1
REKLAMA
  • #1 21627472
    wic1
    Poziom 14  
    Ocena: 60
    Witam
    Szanowni,Mam problem.
    Pompka od solarów w trybie skonfigurowanym (automatycznym? przez firmę tyka a nie pracuje a przynajmniej dziala wybitnie malo wydajnie i cyka).

Wymuszenie aktywacji pompy w ustawieniach sprawia ze najwyraźniej dziala.
    Instalacja jest u rodziców, slary próżniowe z zasobnikiem 200-300l, pompką i sterownikiem tech.

1.Nie wiem czy problem sterownika czy pompy.
    2. Myślę by dokupić lub zrobić zestaw do uzupełniania glikolu.
    3. Zaawansowaną konfiguracja na sterowniku zakodowana.

W załącznikach zamieszczam filmik jak i zdjęcia zaworów do uzupełniania płynu.

Gorąca prośba o wsparcie.

Generalnie zachodzę w głowę co sie zmieniło w instalacji. Instalacja niegdyś produkowała nawet w zimę, bezobslugowa przez kilka lat, teraz co roku trzeba wzywać serwis do uzupełniania płynu lub napraw. Nawet nie wiem co.serwis robi bo rodzinka nie ogarnięta by powiedziec czy tylko uzupełnili glikol czy zrestartowali czy jak.

Z góry dzieki, pozdrawiam

Ps. Filmik dałem na yt jako prywatny

Załączniki:
    • 20250805_131744.mp4 (84.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pompka solarna Tech – niska wydajność, cykanie, konieczność częstego uzupełniania glikolu 20250805_131922.jpg (1.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pompka solarna Tech – niska wydajność, cykanie, konieczność częstego uzupełniania glikolu 20250805_131919.jpg (2.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21628206
    wic1
    Poziom 14  
    Ocena: 60
    Ewentualnie pytanie jeszcze czy hard reset i konfiguracja takiego sterownika tech to jakiś wyczyn czy jest to proste i orientacyjne ?

I jakie parametry ustawić jeśli będzie na to decyzja? Bo może ma jakies niewłaściwe parametry ustawione.
REKLAMA